VİDEO - “Şark bülbülü” Celal Güzelses’in ismi evinin bulunduğu sokağa verildi
TİGRİS HABER- Bölge musikisinin adeta ekolü olan ve “Şark Bülbülü” olarak tanınan Diyarbakırlı ünlü besteci ve ses sanatçısı Celal Güzelses’in ismi evinin bulunduğu sokakta yaşatılacak. Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV)’ın Celal Güzelses’in isminin sanatçının evinin bulunduğu sokağa verilmesiyle ilgili Sur Belediyesi’ne yaptığı başvuru kabul edildi. Belediye Meclisinin aldığı karar Valiliğe gönderildi. Valilik, Sur Belediye Meclisi’nin aldığı kararı bekletmeden onayladı. Önümüzdeki günlerde, Celal Güzelses isminin yazılı olduğu tabela evinin bulunduğu sokağa asılacak.
Valilik bekletmeden onayladı
Türkiye’de dillerden düşmeyen onlarca türkünün besteci ve seslendiricisi olan, sesinin güzelliği nedeniyle, Atatürk tarafından “Şark Bülbülü” unvanı verilen Celal Güzelses’in ismi Diyarbakır’da artık bir sokakta yaşayacak. Geçen ay torun Celal Güzelses’in dedesinin isminin Sur ilçesinde bulunan evine verilmesiyle ilgili talebini yerinde bulan Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) yönetim kurulu üyeleri, bu konuda Sur Belediyesi’ne bir yazıyla başvurdu. DİTAV’ın başvurusu, Sur Belediye Meclisi’nde kabul edilerek alınan “sokak isim değişikliği” kararı 09.01.2024 tarihinde Diyarbakır Valiliği’ne gönderildi. Valilik ise, Sur Belediye Meclisi’nin kararını bekletmeden 12.01.2024 tarihinde onayladı.
Vali adına Vali Yardımcısı Ali Öztürk tarafından İçişleri Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ilgili kamu kurumlarına gönderilen onay yazısında, şunlar yer aldı:
“İlimiz Sur ilçesi Cami-i Nebi Mahallesi Kıbrıs caddesi üzerinde bulunan 3.çıkmaz sokağa ‘Celal Güzelses’ isminin verilmesine ilişkin Sur Belediye Meclisinin 09.01.2024 tarihli ve 8 sayılı kararı, Valilik makamının 12.01.2024 tarihli ve 91221 sayılı onayı ile uygun görülmüştür. Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim”
Valiliğin zaman geçirmeden Sur Belediye Meclisi’nin aldığı kararı onaylaması DİTAV yetkilileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Ünlü sanatçı Celal Güzelses’in isminin yazılı olduğu tabela önümüzdeki günlerde torun Celal Güzelses’in de katılımıyla düzenlenecek bir etkinlikle sanatçının evinin bulunduğu Cami-i Nebi Mahallesi Kıbrıs caddesindeki 3. Çıkmaz Sokağa asılacak.
CELAL GÜZELSES KİMDİR?
Asıl ismi ‘Mehmet Celalettin’ olan Celal Güzelses, 1899'da Diyarbakır'da Derviş Hasan ile Latife hanımın oğlu olarak dünyaya geldi. Celal Güzelses, 6 yaşında iken babasını kaybetti. Rahmetli babasınınmensubu olduğu Rufai tekkesine giderek kur’an eğitimi alan Güzelses, 9 Yaşında hafız oldu ve tekkede Arbane çalıp, tasavvuf musikisi çalışmalarına katıldı. 1. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla tahsilini yarıda bırakmak zorunda kalan Celal Güzelses, sesinin güzelliğiyle kısa sürede kentte ün saldı.
“ŞARK BÜLBÜLÜ” ÜNVANINI NASIL ALDI?
1917'de birkaç arkadaşıyla Seman Köşkü'nün altındaki dutluklarda türkü, şarkı, gazel ve hoyrat okurken, Seman (Gazi)Köşkünde dinlenen Mustafa Kemal Atatürk tarafından köşke çağrıldı. Atatürk’ün isteği üzerine ona türkü söyleyen Güzelses, daha sonra plak doldurmak üzere İstanbul’ a gitti. İstanbul'da plak firmaları ile teması sürerken Feyzi Pirinççioğlu, Güzelses'i Dolmabahçe Sarayı’na götürerek Atatürk'e "İşte Diyarbakır’dan plak yapmaya gelen gencimiz" diyerek tanıttı. Bunun üzerine Atatürk, "1917 yılında Seman (Gazi) Köşkü'nde bana türkü okuyan sen miydin?" diye sordu. Güzelses de "Evet efendim bendim" Cevabını verdi. Celal Güzelses’i tekrar dinleyen Atatürk, orada bulunan plak firmasının yetkilisine çıkarılacak plağa “Şark Bülbülü Celal" yazılması talimatını verdi. Böylece Celal Güzelses, Atatürk'ün vermiş olduğu "Şark Bülbülü" unvanını aldı.1959'da öldüğünde cenazesi Ulu Cami’den eller üzerinde binlerce kişi tarafından taşınarak Mardinkapı Mezarlığı’nda toprağa verildi. Celal Güzelses’in derlediği onlarca türkü arasında dillerden düşmeyen ve onlarca sanatçının okuduğu "Ağlama Yar Ağlama, Bülbülün Kanadı Sarı, Dağlar Dağımdır Benim, Esmerin Ağı Gerek, Mardin Kapı Şen Olur" türküleri de bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.