VİDEO - İskenderoğlu: Seneye kimse pamuk ekemez
Mahsum Kara-Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Mazot, gübre ve ilaç gibi artan girdi maliyetleri nedeniyle zor süreç yaşayan pamuk üreticileri, hükümetten destek bekliyor. Diyarbakır Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Destekleme primleri artırılmalı, kilo başına 20 TL’nin üstünde fiyat verilmeli” dedi.
*İskenderoğlu Tigris aracılığıyla Cumhurbaşkanı ve Tarım Bakanına çağrı yaptı, şunları söyledi; “Girdi maliyetleri yüzde 350 ila 420 arasında arttı. Destekleme primleri üç yıldır hiç değişmedi. Lütfen pamuk fiyatlarını ve destekleme primlerini artırın, çiftçi zor durumda.
Bölgede beyaz altın olarak tabir edilen pamukta hasat dönemi başladı. Pamuk üreticileri, girdi maliyetlerinde yaşanan ciddi artışlar nedeniyle çok zor durumda. Geçen yıl 22-24 lira arasında satışa sunulan pamuk, bu yıl 16 liraya kadar düştü, üreticileri olumsuz etkiledi. Mazot, gübre ve ilaç gibi artan girdi maliyetleri altında ezilen üretici, bu yıl ne ürettiğinden, ne de sattığından memnun kaldı.
Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki pamuk üreticisi çiftçiler, artan girdi maliyetleri ve düşük pamuk fiyatlarından dolayı ne yapacaklarını bilemez durumda. Pamuktaki girdi maliyetlerinin geçen yıla göre ikiye katlanmasına karşın, bu yılki pamuk fiyatlarının geçen yılın gerisinde kalması çiftçiyi isyan ettirdi. Pamuk üreticileri çok zor durumda olduklarını belirterek, hükümetin bu konuda acil tedbir alması gerektiğine dikkat çekti.
Pamuk fiyatı 20 TL’nin üstünde olmalı
Bin 200 dönüm arazisinde pamuk üretimi yapan Şehmuz Kaya, “Kendimi bildim bileli bu işi yapıyorum. Bu sene ektiğimiz pamuğunun karşılığını alamıyoruz. Dönüm başı 6 ila 7 bin TL arasında maliyetimiz oldu. Geçen sene gübreyi 3 liraya alıyordum, bu sene 15 liraya alıyorum. Mazotu 6 liradan alıyordum, bu sene 27 liradan alıyorum. Ürettiğimiz pamuğu geçen sene kilosunu 9 TL’ye satıyordum bu sene 11 TL’ye fabrikaya veriyorum. Bu fiyat giderlerimizi karşılamıyor. Tek isteğimiz, pamuk üreticilerine verilen desteğin artmasıdır. Pamuğun kilosunun en az 20 liranın üstünde olması lazım. Böyle devam ederse seneye hiç birimiz pamuk ekemeyiz” dedi.
Çiftçiler zor durumda
Diyarbakır genelinde 2021’de yaklaşık olarak 648 bin dönüm, bu sene ise 800 bin dönüm pamuk ekildiğini belirten Diyarbakır Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Bu sene pamuk ekimi arttı, bunun sebebi geçen sene pamuk üreticileri için verimli geçti. 2021 yılında çiftçilerimizin pamuk satma fiyatı iyiydi. Bu sene belirlenen pamuk fiyatları resmen çiftçinin çökmesine neden olacak. Şu anda Diyarbakır serbest piyasasında pamuk fiyatları 15 ila 16 TL arasında. Bu fiyat çiftçiyi kurtaran bir rakam değil. Ziraat odamızın yapmış olduğu analiz ve tespitler doğrultusunda, çiftçilerin ürettiği bir kilo pamuğun maliyeti 14.70 lirayı buldu. Düşünün bir ton pamuğun maliyeti 14 bin 700 TL’yi buluyor. Çiftçi ürettiği üründen para kazanmıyor. Verilerden de anlaşıldığı gibi çiftçilerin ne kadar zor durumda olduğunu sahada ve harmanda görebiliyorsunuz” dedi.
Yerli üretime destek verilmeli
Ülkedeki pamuk fiyatlarında yaşanan düşüşün nedenini dışarıdan getirilen pamuktan kaynaklı olduğunu söyleyen İskenderoğlu, şöyle konuştu; “2020 yılında yaklaşık 12 milyar TL değerinde pamuk ithal edildi. Yaşanan bu durum dolayısıyla yurt dışındaki çiftçileri desteklerken, yerli üreticileri de mağdur ediyor. Dışarıya verilen para burdaki çiftçilere verilirse üreticilerin durumu daha iyi olur. Cumhurbaşkanımız her seferinde yerli ve milli üretimden söz ediyor. Kesinlikle bu konuda çok haklı, ama söylenenler yerine bulmuyor. Ülkenin bel kemiği ve omurgası çiftçilerdir, onların desteklenmesi lazım. Şartlar böyle devam ederse artık çiftçiler pamuk üretmekten vazgeçecek.”
Destek, çiftçilerin giderlerini karşılamıyor
Artan girdi maliyetlerinden dolayı üreticilerin zor durumda olduğunu ifade eden İskenderoğlu, “Buradan sizin aracılığınızla Cumhurbaşkanı ve Tarım Bakanına seslenmek istiyorum; lütfen pamuk fiyatlarını ve pamuk destekleme primlerini artırsınlar. Üreticiler çok zor durumda. Girdi maliyetleri her gün artarken destekleme primleri üç yıldır hiç değişmedi. Girdi maliyetleri yüzde 350 ile 420 arasında değişirken elektrik, gübre, mazot, tohum ve ilaçta maliyetlerine baktığınızda yüzde 350 ve 425 arasında zamlanmış durumda. Bunlara bakıldığında bin 100 TL olan pamuk destekleme priminin ton bazında 2 bin 500 TL olmasını istiyoruz. Verilen destekleme daha önceki yılarda çiftçilerin giderinin yüzde 35’ini karşılarken şimdi ise, yüze 10’nunu bile karşılamıyor. Çiftçilerimiz zor durumda” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.