VİDEO - İkinci el tezgâhlar vatandaşın ihtiyaç giderme merkezi oldu!
Mahsum Kara/Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Vatandaşın alım gücü düştükçe yoksulluk da derinleşiyor. Yoksulluk, vatandaşı ikinci el piyasadan alışveriş yapmaya zorluyor. AVM ve mağazalardan giysi ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelen vatandaşlar, ikinci el kıyafet satışlarının yapıldığı küçük pazarlarda alışveriş yapmaya başladı.
Ülkede yoksul sayısı giderek artarken, yoksulluk sınırı 23 bin lirayı aştı, toplumun yüzde 41’si asgari ücretle çalışıyor. Vatandaşın, Yüzde 49’u yoksulluk, yüzde 30’u açlık sınırının altında. Durum böyle olunca artan hayat pahalılığından dolayı artık üste-başa sıfır bir şeyler almakta büyük lükse kaçıyor.
Alım gücü düşen, artan faturalarla açlık ve ısınma sorunlarıyla baş etmeye çalışan vatandaş, kıyafetini de artık ikinci el giysilerin satıldığı yerlerden yapıyor. Diyarbakır’da ikinci el kıyafetlerin satıldığı Çarşîya Şewitî’de bugünlerde hareketlilik yaşanıyor. Açık alanda stantlar üzerine kurulan tezgâhlarda insanlar kendilerine uygun ikinci el kıyafet arayışında. Kurulan tezgâhlarda, kullanılmış ayakkabı, takım elbise, mont, kaban, gibi birbirinden farklı ürünler satılıyor.
İkinci el üst-başa yönelen vatandaş, bu konuda ne diyor?
İkinci el tezgâhlar revaçta
Asgari ücretle geçinmenin artık imkânsızlaştığı bir süreçten geçtiklerini ifade eden Osman İnci, mağazadan alamadığı üst-baş için ikinci el kıyafetlerin satıldığı tezgâhlardan ihtiyacını gidermeye çalışıyor. İnci, “Halkın çoğunluğunun gelir düzeyi gerçekten çok düştü. İnsanlar kıyafet almakta zorlanıyor. Bundan dolayı artık ikinci el kıyafete yönelim var. Bu durum sadece Diyarbakır için geçerli bir olay değil, ülkenin her yerinde bu durum söz konusu. Giyim ve kuşamdan tutun temel ihtiyaçlara kadar artık her şey çok lüks. İnsanlar giderek fakirleşiyor.” dedi.
Yoksul insanlar gelip alış veriş yapıyor
Mehmet Daz, 20 senedir Çarşîya Şewitî’de kurduğu tezgâhta ikinci el eşya satıyor. Son dönemde vatandaşların yoğun olarak ikinci el kıyafette yöneldiğini söyleyen Daz, “Uzun yılardır bu işi yaparak geçimimi sağlıyorum. Genelde buraya yoksul insanlar gelip alış veriş yapıyor. Durumu iyi olanlar bize kullanmadıkları eşyaları satıyor. Bizde onları uygun fiyata satıyoruz. Satışlarımız iyi, insanlar gelip alabiliyor” dedi.
Mağazalar artık çok pahalı
Maddi durumlarının sadece ikinci el kıyafet almaya yettiğini belirten Şehmuz Demir ise, “ Buradan aldığımız eşyalar bizim ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Mağaza fiyatları çok yüksek, artık oralardan alışveriş yapmamız çok zorlaştı. Bizlerde buraları tercih ediyoruz. Hem kıyafetler iyi hem de bizim için çok uygun. Başka yerden 500 liraya alacağımızı bir ürünü buradan 200 TL’ye alıyoruz” şeklinde konuştu.
Yeniye vatandaşın gücü yetmiyor
50 yıldır ikinci el eşya satan Tarık Hanlıday, son üç senedir ikinci el eşya alanların sayısının giderek çoğaldığını belirtti. Vatandaşın ikinci el kıyafet almaya muhtaç hale geldiğini söyleyen Hanlıday, “Fakirler artık buradan alış veriş yapıyor. Genel olarak emekçiler ve köylerden gelenler alış veriş yapıyor. Vatandaş, yeni olan bir şeyi, istediği fiyata alamıyor, buradan bütçesine göre kıyafet ya da başka şeyler alıp, gidiyor. İkinci el tezgâhlar ihtiyaç giderme merkezi gibi adeta” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.