VİDEO - Diyarbakır’ın tarihi İskenderpaşa Konağında anlamlı etkinlik; ‘Mezopotamya'nın kadın sesleri’

VİDEO - Diyarbakır’ın tarihi İskenderpaşa Konağında anlamlı etkinlik;  ‘Mezopotamya'nın kadın sesleri’
 Özel Haber
Diyarbakır Sur İlçesindeki tarihi İskenderpaşa Konağında düzenlenen bir törenle, Mezopotamya'nın Kadın Sesleri Projesi tanıtımı yapıldı.

Mümin AĞCAKAYA - ÖZEL Haber

TİGRİS HABER - Mezopotamya'nın Kadın Sesleri projesi, Diyarbakır Sur içinde yer alan tarihi İskenderpaşa Konağında düzenlenen bir törenle tanıtıldı. Zeynep Yaş'ın başkanlığında yürütülen projede yer alan sanatçılar, çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi.

Tarihi İskenderpaşa Konağı'nda yapılan tanıtımda, geçmişten günümüze dengbejlik yapan kadın portreleri sergilenirken, burada bulunan eski plaklar ve müzik aletleri, panele gelen izleyicilere nostalji yaşattı. Proje tanıtımını yapan sanatçılardan Sarya Aktaş, dengbej Wetha Matyar, birer parça seslendirerek, izleyicilerden alkış aldı.

mezopotamya-kadin-sesleri-projesi-1.jpg

Tigris Habere konuşan projenin yürütücülerinden Zeynep Yaş, kendilerinde olmayan ancak eskiye dair ses kayıtlarının kendilerine ulaştırılması çağrısında bulunarak, "Bu proje 25 dengbêj ve zarbêj kadının arşivlerini konu edinen bir çalışma. Culture CIVIC tarafından desteklendi.

mezopotamya-kadin-sesleri-projesi-2.jpg

Goethe-Institut ve Avrupa Birliğinin ortak projesi olarak çalışmalar yürütüldü. Bu projeyle dengbej ve zarbêj kadının arşivlerini gün yüzüne çıkarma çalışmasıdır. Bu çalışmanın yürütülmesinde birçok dost da var. Arşivlerin gün yüzüne çıkarılması, arşivlerin görünür kılınması ve bu konuda daha fazla duyarlılık yaratmak için düzenledik.

mezopotamya-kadin-sesleri-projesi-3-001.jpg

Diyarbakır'da başlatılan bu etkinlik için daha fazla duyarlılık ve sahiplenilmesini sağlamak için Diyarbakır'da başlatmak istedik. Bu etkinlik 20 Temmuz'da Mardin ve daha sonra da Dersim ile devam edecektir. Tabi bu çalışmanın bu üç kentle sınırlı kalmasını da istemiyoruz. Gezici bir sergiyle bu çalışmanın tanıtılmasını ve daha çok görünürlüğü sağlamak istiyoruz" dedi.

"20 Kadınla başladık, şimdi 160'a ulaştı"

Bu projeye 20 kadın çalışmasıyla başladığına dikkat çeken Yaş, "20 Kadın çalışmasıyla başladım. Şu an 160'ın üzerinde kadının ve sanatçının dosyası oluştu. Bu çalışmalar tanınmamış, gün yüzüne çıkmamış hatta arşivleri de olan birçok sanatçıya bizi götürecektir.

mezopotamya-kadin-sesleri-projesi-4-001.jpg

Mezopotamya toprakları üzerinde yaşayan, ortak kültürel mirasının taşıyıcıları olan kadın dengbêj ve zarbêj'lerin günümüze kadar taşımış oldukları bu kültürel mirasın gün yüzüne çıkarılması, kaybolmaması ve koruma altına alınması önemlidir. Proje katılımcıları ve birçok insan çalışmaya destek verdi. Burada olmayan birçok dostumuz var. Bu projeyle şunu demek istiyoruz.

mezopotamya-kadin-sesleri-projesi-4-002.jpg

Bu kadın seslerin gün yüzüne çıkarılması ve bu mirasın yok olmaması için ortak bir dayanışmaya ihtiyaç vardır. Ellerinde bilmediğimiz kayıtlar ve bilgilerin bir arşivde merkezileşmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.