VİDEO - Diyarbakır’ın asansörlü İlk ve tek üst geçiti atıl vaziyette

VİDEO - Diyarbakır’ın asansörlü İlk ve tek üst geçiti atıl vaziyette
 Özel Haber
Diyarbakır’da Bedensel engelli bireyler yaya üst geçitlerini kullanamamaktan yakınıyor.

Ramazan YAVUZ-ÖZEL HABER

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da Bedensel engelli bireyler yaya üst geçitlerini kullanamamaktan yakınıyor. Yıllar önce Bağlar ilçesinin Koşu yolu caddesi üzerindeki yaya üst geçidi engelliler, yaşlılar ve hastalar düşünülerek asansörlü bir şekilde oldukça modern yapıldı. Üst geçitteki asansörler iddiaya göre madde bağımlılarının tahrip etmesi sonucu sık sık bozulunca iptal edildi, engelli bireyler mağduriyet yaşamaya başladı.

ust-gecit-engelliler-6.jpegÜst geçitteki asansörlerin bulunduğu bölümler asansörlerin iptal edilmesi nedeniyle güvenlik için sacla kapatıldı. Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ömer Askan, “Bu asansörler engelliler için yapıldı, ancak engelliler pek kullanamadı. Sağlıklı bireyler kullandı ve sonrasında bu hale geldi. Üst geçitlerin engelli bireylerin kullanımına uygun hale getirilmesi lazım” dedi

Bağlar ilçesinin Koşuyolu caddesinde kentin en büyük yaya üst geçitlerinden biri bulunuyor. Yolun iki tarafına dikilen kocaman beton kolonların üzerine oturtulmuş. Ayrıca kocaman demir bloklarla da desteklenmiş. Burası kentte trafik yoğunluğunun da en fazla olduğu yerlerden biri.

ust-gecit-engelliler-1.jpeg

2012 YILINDA RAYLI SİSTEM DİKKATE ALINARAK YAPILMIŞ

Biraz araştırdım; 2012 yılında trafik kazalarının önüne geçilmesi için oldukça modern bir şekilde yapılmış. Yapıldığında gerçekten günün koşullarında oldukça modern bir üst geçit. Nedeni ise üst geçit yapılırken engelliler, hastalar ve yaşlıların unutulmaması. Üst geçidin tüm yükünü taşıyan caddenin iki tarafındaki kocaman beton blokların içine ayrıca asansörde yapılmış. Bu iki asansör ilk yıllarda çalışıyor ve kullanılıyordu da. Üst geçidin yapılmasıyla birlikte öğrencilerin yanı sıra yaşlılar ve özürlülerde rahat nefes almıştı. Engelliler ve yaşlılar üst geçide asansörle çıkıp diğer tarafta ise yine asansörle güvenli bir şekilde iniyordu. Yani söz konusu bu üst geçit, engelli erişimine uygun, asansörlü, özgün tasarımlı ve raylı sistem dikkate alınarak yapılmıştı.

ust-gecit-engelliler-8.jpeg

ÜST GEÇİDİ ARTIK ENGELLİLER KULLANAMIYOR

Bu üst geçitte dikkat çeken şey, iki tarafında bulunan ve artık asansörlerin olmadığı yerlerin hali. Daha önce asansörlerin bulunduğu bölüm saclarla kapatılmış. Üst geçidin yukarısındaki asansörlerin çıktığı bölümler de yine sacla kapatılmış. Üst geçidi kullanıp diğer taraftan aşağı indim. Diğer tarafta aynı durumdaydı. Yani engellilerin üst geçidi kullanma olasılığı kalmamıştı. Sonra merak ettim mesela buradan karşıdan karşıya geçmek isteyen engelliler nasıl bir yol izliyordu. Çünkü bu yoğun trafikte bir engellinin karşıdan karşıya geçmesi hayli zordu. Mutlaka yardım sever vatandaşlar imdatlarına yetişiyordu.

ust-gecit-engelliler-4.jpeg

MADDE BAĞIMLILARI BU HALE GETİRMİŞ !!

Vatandaşlar ve esnaflarla görüştüm, aslında bu asansörlerin iptal olma meselesi yeni bir şey değilmiş. Sorunun geçmişi 2014 yılına kadar gidiyor. İddiaya göre, Üst geçit 2012 yılında hizmete girdikten sonra madde bağımlıları bu asansörlere musallat olmuş. Geceleri içinde yatıp kalktıkları yetmiyormuş gibi bir de tahrip etmişler. Bu yetmemiş birde asansörlerin malzemelerini kırarak çalmışlar. Bu da yetmemiş asansörlerin kapılarını bile söküp götürmüşler. Büyükşehir Belediyesi defalarca onarmış, vatandaşların bu asansörlere sahip çıkmasını istemiş ancak, bu durumla baş edemeyince de asansörleri iptal etmiş. Kim bilir yapıldığı zaman ne paralar harcanmış.

ust-gecit-engelliler-2.jpeg

ASANSÖR BOŞLUKLARI TEHLİKE ARZ EDİNCE KAPATILMIŞ

Asansörlerin kapılarının çalınmasından sonra üst geçidi kullanan öğrenciler için asansör boşlukları büyük tehlike oluşturunca 2022 yılında yetkililer harekete geçerek bütün girişlerini sac bloklarla kapatmış. Tabii asansörlerin iptal edilmesi engelliler ve yaşlıları olumsuz etkiledi. Engelliler artık yıllar önce olduğu gibi yine vatandaşların yardımıyla karşıdan karşıya geçebiliyor. Tabii yoğun trafikten fırsat bulabilseler.

ust-gecit-engelliler-5.jpeg

“BİZİM İÇİN YAPILDI, ANCAK BİZ KULLANAMADIK”

Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ömer Askan, Koşu yolundaki üst geçit yapılırken engelli bireylerin de burayı kullanabilmesi için iki tarafına asansör konulduğunu, ancak bu asansörleri engelli bireylerden çok sağlıklı kişilerin kullandığını ve kısa sürede de bozulduğunu söyledi. Asansörlerin bozulduktan sonra bir iki kez onarıldığını ancak arızalar devam edince bir daha yapılmadığını ve daha sonra iptal edildiğini belirten Ömer Askan, “Yıllar önce yapılan Koşu yolu üst geçidinde Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için asansör yaptılar. Asansörlü üst geçit kentte ilk kez yapılmıştı. Kentin asansörlü tek üst geçitiydi. Ama maalesef bir süre sonra kullanılamadı. Engelli bireyler bu asansörü kullanamadılar. Bu asansörleri engelli, yaşlı ve hastalar kullanması gerekirken sağlıklı olanlar buna meydan vermedi ve daha çok kullandı. Bozulduktan sonra öyle kaldı. Aslında insanlarımız bu asansörlerin engelli, yaşlı ve hasta bireyler için yapıldığının farkına varmıyor. Bu asansörleri sağlıklı bireyler daha fazla kullanıyor. Kullanırken de maalesef sağlıklı kullanmıyor." dedi.

ÜST GEÇİTLER ENGELLİER İÇİN DİZAYN EDİLMELİ

Üst geçitlerin engelli bireylerin de kullanabileceği hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ömer Askan, şunları söyledi:

Üst geçitlerin her iki tarafına da engelli, hasta ve yaşlı bireylerin kullanması için mutlaka asansör yapılması gerekiyor. Asansörleri sadece engelli, yaşlı ve hasta bireylerin kullanması için vatandaşların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu da asansörlerin üzerine (sadece engelli, yaşlı ve hasta bireylerin kullanması içindir) gibi uyarı yazıları asılarak olabilir. Bütün üst geçitlerin bu şekilde uygun hale getirilmesi büyük bir ihtiyaçtır. Çünkü engelli vatandaşlar caddelerde karşıdan karşıya rahatlıkla geçemez. Araçlar onu caddeden geçerken gördüğü zaman beklemesi gerekiyor. Bu da trafiğin aksaması demektir. Bu nedenle üst geçitlerde engelliler için asansör olursa engelliler bu asansörleri kullanıp tehlikesiz ve rahat bir şekilde caddelerde karşıdan karşıya geçer.

ust-gecit-engelliler-10.jpeg

DİNLENME PARKLARINA TUVALET YAPILSIN

Dinlenme parklarının birçoğunda engelliler için lavabo ve tuvalet bulunmamasından da yakınan Ömer Askan, "Kentteki dinlenme parklarının büyük bölümünde bedensel engelliler için tuvalet ve lavabo bulunmuyor. Kenti görmeye gelen yabancı bir bedensel engelli bu ihtiyacını gidermede büyük zorluk yaşıyor. Dinlenme parklarındaki bu sorunun da giderilmesi gerekiyor. "

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum