VİDEO - Diyarbakır’dan Cumhurbaşkanlığı'na mağdur çiftçiler için çağrı; "Acil Destek Fonundan yardım aktarılsın"

VİDEO - Diyarbakır’dan Cumhurbaşkanlığı'na mağdur çiftçiler için çağrı;  "Acil Destek Fonundan yardım aktarılsın"
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Çınar ve Mazıdağı ilçelerinde çıkan yangında 20 bin dönümlük ekili alanın kül olduğunu belirterek, Afet Acil Destek Fonundan çiftçilere destek verilmesi çağrısında bulundu.

Mehmet TÜRK - Özel Haber

TİGRİS HABER - Diyarbakır merkez Yenişehir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Çınar ve Mazıdağı ilçelerini kapsayan yaklaşık 20 bin dönümlük ekili alanda çıkan ve yangından mağdur olan çiftçilere, Cumhurbaşkanlığı Acil Destek Fonu'ndan en kısa süre içerisinde yardım yapılması gerektiği çağrısında bulundu.

Diyarbakır merkez ve bağlı ilçelerde son günlerde art arda çıkan yangınlar dikkat çekerken, merkez Yenişehir ilçesine bağlı Dokuzçeltik (Şexkent) Mahallesi'nde önceki gün, yerleşim alanlarının da bulunduğu bir bölgede çıkan yangın, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı ekiplerin zamanında müdahalesiyle facia yaşanmadan söndürüldü. Yangın söndürüldü ancak yakında bulunan ve tutuşan saman içindeki yanma hala devam ediyor ve saman yığınlarından dumanlar yükseliyor. Yangında, 20-25 dönümlük alan tamamen yanarken, yangın evlere sıçramadan itfaiye ekipleri tarafından söndürülmesi, olası bir faciayı önledi.

cumhurbaskanligi-fonundan-acil-destek-talebi-2.jpegBüyükşehir itfaiye ekibi yetişti

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, kendi evinin bulunduğu mahallede çıkan yangını haber alır almaz, itfaiyeyi aradığını belirterek, "Yangın haberini duyduğumda evdeydim. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nı aradım ve yardım istedim. Evden yangın bölgesine geldiğimde itfaiye ekipleri gelmiş ve yangını söndürme çalışmalarına başlamışlardı. Çok kısa sürede yangına müdahale edildiği için olası büyük bir facia, can kaybı yaşanmadan önlendi. Sizin aracılığınızla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve itfaiye ekiplerine buradan çok teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten zamanında ve seri bir şekilde müdahalede bulundular. Biz mahalleli de destek verdiğimiz söndürme çalışmaları kapsamında kısa sürede yangın kontrol altına alındı. Yangın yolun karşısına sıçramış olsaydı, burada da evler var görüyorsunuz, Allah korusun can kaybı yaşanabilir, gördüğünüz ekili tarlalar yanabilirdi. Allah beterinden korusun. Görüyorsunuz iki gün olmuş ama saman yığını içindeki yanma hala devam ediyor. Saman yangını sinsidir, kendini belli etmez ama yanma devam eder. Tahminen 4-5 saat sonra bu saman yığını tamamen küle döner" dedi.

Bir yıllık emek heba oluyor

Yangın konusunda herkesi duyarlılığa davet eden Başkan İskenderoğlu, "Burada 20-25 dönümlük bir alan yandı. Çocukların oynadığı sırada bir kıvılcım çıkmış sanırım ve kuru otların tutuşmasıyla yangın çok kısa sürede geniş alana yayılmış. Herkesi yangın konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum. Şoförler, yoldan geçen insanlar, duyarlı olması lazım. Çiftçilerimizin bir yıllık emekleri yanıyor. İşte bir kaç gün önce gördük, Çınar ve Mazıdağı'nda insanların bir yıllık emekleri heba oldu. Lütfen sigara içerken, piknik yaparken ya da her ne amaçla doğada ateş yakarken çok dikkatli olalım. Yaktığınız ateş alanını terk ettiğinizde, ateşin söndüğünden emin olduktan sonra bölgeden ayrılın" diye konuştu.

Çınar ve Mazıdağı ile Ergani ilçeleri kırsalında çıkan yangında mağdur olan çiftçilerin acilen desteklenmesi gerektiği vurgusu yapan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Cumhurbaşkanlığı Acil Destek Fonu'ndan en kısa sürede bu çiftçilere yardım gönderilmesi gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanı

cumhurbaskanligi-fonundan-acil-destek-talebi-1.jpeg

Acil tespit ve destek şart

Recep Tayyip Erdoğan'ın, yetkisini kullanarak bu desteği hemen göndermesi gerektiğine dikkat çeken İskenderoğlu, şunları söyledi:

"Yangın çıkan, neresi olursa olsun. Çınar, Ergani Sur işte Mazıdağı neresi olursa olsun, yangın çıkan yerde, acil tarafından ilçe tarım müdürlükleri ivedi şekilde hasar, zarar ve ziyan tespiti yapması lazım. Bitkisel ve hayvansal üretim tespiti yapıp, zaten zorda olan çiftçilerimize destek vermesi lazım. Hep birlikte bu yaraları sarmamız lazım. Cumhurbaşkanı kendi yetkisini kullanarak, evleri yanan, bahçesi yanan, traktörü yanan, iş makinesi yanan, biçerdöveri yanan, buğdayı, hayvanı yanan çiftçilerimize yardım edilmesini talep ediyoruz. Çiftçi mağdur, üretici mağdur. Her şeyi yanmış, yahu adamın canı gitti. Sizin aracılığınızla Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum; Cumhurbaşkanlığımızın Acil Afet Fonunda bulunan paradan, Cumhurbaşkanı kendi yetkisini kullanarak, bu çiftçilere acil destek verilmesi lazım. Hayatlarını tekrar idame etmesi için desteğe, hibeye ihtiyacı var. Yani devletin şefkatli ellerine ihtiyacı var. Onun için de devlet elini uzatması lazım. Üreticilerimize, çiftçilerimize hem hayvan vermesi lazım, hem önümüzdeki sene ekim yapması için tohum vermesi lazım, traktör ve ekipman desteği vermesi lazım. Çok ciddi bir problem var burada. Burada bir iki çiftçi işi değil. Toplamda yaklaşık 20 bin dönüm ekili alan yandı. Bir de Ergani'de de yangın çıktı orayı kimse pek görmedi. Burada da çiftçilerin zarar ve ziyanlarının tespit edilerek Cumhurbaşkanlığı Acil Destek Fonundan destek aktarılması gerekiyor."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum