VİDEO - Diyarbakır’daki yangın neden çıktı?

VİDEO - Diyarbakır’daki yangın neden çıktı?
Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı 17 köyü kapsayan yangının neden çıktığı, yetkililerin hazırlayacağı rapor sonrasında ortaya çıkacak ama yangının çıkış sebebiyle ilgili çok farklı iddialar gündeme geldi.

Mehmet TÜRK-Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı 17 köyü kapsayan yangının neden çıktığı, yetkililerin hazırlayacağı rapor sonrasında ortaya çıkacak ama yangının çıkış sebebiyle ilgili çok farklı iddialar gündeme geldi. Diyarbakır Valiliği her ne kadar anız yangını dese de yangın bölgesinde yaşayan vatandaşlar, sebepleri konusunda farklı konuşuyor. Bazı vatandaşlar elektrik direğinden sıçradığını iddia ederken, bazıları da şimşek çakması sonrası yangın çıktığını iddia etti.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 17 köyde çıkan yangın gece yarısı kontrol altına alındı. 5 kişinin öldüğü, 44 kişinin ise yaralandığı yangının çıkış sebepleri ile ilgili farklı iddialar gündeme geldi. Valilik "anız yangını" dese de, yangının çıktığı bölgede yaşayan vatandaşlardan farklı görüşler geldi.

ekran-alintisi.pngYangın 3 ayrı bölgede çıktı iddiası

Çınar merkezli, Bismil ve Mardin'in Savur ile Mazıdağı ilçeleri kırsalında farklı nokta ve köylerde çıkan gece yarısı kontrol altına alınan yangın, beraberinde birçok iddiayı da gündeme getirdi. Diyarbakır Valiliği yaptığı açıklamalarda, her ne kadar "Anız yangını" dese de yangının çıktığı bölgelerde yaşayan vatandaşlar, farklı farklı konuşuyor. Çınar İlçesi Yaprabaşı, Düzova, Meydan ve Aktepe ile Bınama bölgesindeki yangının elektrik tellerinden kaynaklandığı iddia edildi. İsmini vermek istemeyen görgü tanıkları, köy mezarlığındaki elektrik tellerinden sıçrayan alevlerin kuru otları tutuşturmasıyla başladığını iddia etti. Fırtınalı havanın etkisiyle tutuşan kuru otların bir anda tutuşarak geniş alana yayıldığını ve kontrol edemediklerini belirten köylüler, haber vermelerine rağmen, yangın söndürmek için destek ekiplerin geç geldiğini ileri sürdü. Başka bir iddia ise şimşek çakması sonucu yangının çıktığı oldu. Sosyal medyada dolaşan bazı görüntülerde de yangın devam ederken, şimşek çaktığı görülmüştü.

2.pngDiyarbakır ve Mardin Barolarına çağrı

Diyarbakır Barosu da gerçeklerin ortaya çıkması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, yangınla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını duyurdu. Vatandaşlar, Diyarbakır Barosu'nun konuyla ilgili bir komisyon kurmasını istedi. Bu komisyonun, yangının çıkış sebebinin net olarak belirlenmesini isteyen vatandaşlar, "Yangının çıkış sebebiyle ilgili birçok iddia var. Anız yangınıysa; ilk olarak hangi tarlada yangın çıktı ve bu yangını kim çıkardı. Elektrik direğiyse hangi bölgede, hangi saatte başladı? Şimşek çakması ise bunun da hangi bölgede olduğu tespit edilip tutanak altına alınması gerekir. Diyarbakır ve Mardin Baroları, ortak bir komisyon kurmalı ve yangın konusunu her yönüyle incelenmeli. Basit bir yangın olayı olmaktan çıktı. Yangın saat kaçta başladı, yangın söndürmek için bölgeye intikal eden ekipler saat kaçta geldi? Bunların hepsinin tespit edilmesini istiyoruz" şeklinde talepte bulundu.

yangin-neden-cikti-3.jpegYüzlerce hayvan telef oldu

Yangın bölgesinde yaşayan vatandaşlar, 6 kişinin ölümüyle birlikte yüzlerce hayvanın da telef olduğunu hatırlatarak, "Hem canımız, hem malımız gitti. Bir yıllık emeğimiz gitti. Hayvanlarımız telef oldu. Bunun hesabını kim verecek? Hangi köyde kaç tane hayvan telef oldu. Bunun da tespit edilmesini istiyoruz. Köylülerimizin zarar ve ziyanlarının karşılanması gerekiyor. Canlarımız zaten gitti, ciğerimiz yanıyor. Malımız da elimizden gitti. Sesimizi duysunlar" şeklinde konuştu.

yangin-neden-cikti-5.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum