VİDEO - Diyarbakır’da Seçime bir hafta kala kent atmosferi
Ramazan YAVUZ-ÖZEL HABER
TİGRİS HABER - Başta Sur ilçesi olmak üzere diğer merkez ilçelerde de cadde ve sokaklar seçimler nedeniyle adeta panayır alanına dönmüş durumda. Seçim minibüslerinde ağırlıklı olarak Kürtçe şarkılar çalarken Almanya’dan gelip aday olan Alipaşalı Abdulaziz Kırkan’da meydanı boş bırakmıyor. Oldukça iddialı olan Kırkan, Avrupa’daki belediyecilik hizmetlerini Diyarbakır’a getireceği vaadinde bulunuyor.
Diyarbakır’da 31 Mart Yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 20 parti adayının yanı sıra 2 bağımsız, 4’ü merkez 17 ilçede ise 10’u bağımsız 192 aday yarışacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olanlardan 4’ü ise kadın. Büyükşehir ve ilçelerde toplamda 214 aday yarışacak.
1999’DAN BERİ YEREL SEÇİMLERİ HADEP VE DEVAMI PARTİLER KAZANDI
Diyarbakır’da Büyükşehir, merkez ilçelerin tümü ile bağlı ilçe belediyelerinin büyük bölümünü 1999, 2004, 2009, 2014, 2019 yıllarında HADEP ve devamındaki DEHAP, DTP, BDP ve HDP açık ara farkla kazandı. 2014 ile 2019 yıllarındaki yerel seçimlerden sonra ise belediye başkanları görevden alınarak yerlerine Valiler ve Kaymakamlar kayyım olarak atandı.
AYDINLATMA DİREKLERİNİN TÜMÜNDE AK PARTİ
Geçmişte yapılan yerel seçimler ve bu seçimlerle ilgili azıcık teknik bilgilerden sonra günümüze dönelim. Son 15 gündür belirli aralıklarla kentin hemen her tarafını geziyorum. Ve hayatımda kentin hemen her tarafının bu kadar partilerin afiş, bayrak ve pankartları ile adayların fotoğraflarıyla donatıldığını görmedim. Kentteki aydınlatma direklerinin hemen hepsinde Ak Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden ileCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yanyana resmini görüyorsunuz.Ak Parti adaylarının Erdoğan’la birlikte fotoğraflarının bulunduğu bazı pankartlarındaki Kürtçe “Ser seran, ser çavan-baş, göz üstüne” yazıları dikkati çekiyor.
Seçimlere bir haftadan az bir süre kaldı. Son 15-20 gündeCHP, HAK-PAR, Deva, Gelecek, Yeniden Refah, DSP, İyi parti, ve Saadet partisi de kentte kendilerini daha etkin göstermeye başladı. Söz konusu partilerin de çok fazla olmasa da kentin bir çok yerinde adaylarının afiş, bayrak ve pankartları bulunuyor. Kentteki bilboardlarda parti adaylarının reklamlarıyla donatılmış durumda. Pankartlar ve billboardlardaki afişlerde parti adaylarının seçilmeleri halinde yapacaklarıyla ilgili bol bol vaatler bulunuyor.
Ak Parti’nin yanı sıra,Hür Dava Partisi (HÜDAPAR), geçmiş seçimlere göre bu seçimlerde çok iddialı olduğunu astığı yoğun afiş, pankart ve parti bayraklarıyla göstermeye çalışıyor. Ak Parti gibi HÜDAPAR’ın Seçim afişleri ile pankartlarının da büyük bölümü Kürtçe’ninZazaki ve Kurmanci lehçeleri ile Türkçe yazılı.
Ancak gezip gördüklerimden şunu diyebilirim DEM Parti afiş, bayrak, pankart asma işinde açık ara önde diyebilirim. Nereye baksanız, başınızı nereye çevirseniz DEM Parti bayrakları, afişleri ile Kürtçe’nin Zazaki ve Kurmanci lehçeleri ile Türkçe yazılı pankartları dikkat çekiyor. Hiçbir yeri es geçmemişler. Kentte nerede gezseniz bu farkı rahatlıkla görebiliyorsunuz.
PANKARTLARIN, AFİŞLERİN, BAYRAKLARIN KARDEŞLİĞİ
Siyasi görüşleri birbirine zıt olan partilerin üst üste, yan yana afiş, pankart ve bayraklarının olması Diyarbakır’ın eskiden beri var olan demokrasi, barış ve hoşgörünün kenti olmasını da yansıtıyor. Mesela Kayapınar ilçesindeki Lunapark kavşağında üstte Dem Parti, altta HÜDAPAR, yine yan tarafta CHP ve Altta ise Yeniden Refah Parti’sinin adaylarının pankartları ortadaki aydınlatma direğinde ise Ak Parti adayının Cumhurbaşkanı Erdoğan’la olan fotoğrafları dikkat çekiyor. Yine kentin bir çok noktasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ak Parti adaylarının Kürtçe“Ser Seran Ser Çavan” yazılı pankartının hemen yanında Dem Parti’nin adaylarının fotoğrafları bulunan pankartlar yer alıyor. Saadet, Deva, Yeniden Refah ve diğer partilerde astıkları bayrak, pankart ve afişlerle seçim yarışında kendilerini gösteriyor. Bence olması gereken de bu.
Birde partilerin kentte propaganda amaçlı tur atan minibüsleri bulunuyor. DEM Parti ve HAK-PAR’ın minibüslerindenağırlıklı olarak Kürtçe parçalar çalınırken, Ak parti başta olmak üzere diğer partilerin minibüslerinden de Türkçe’nin yanısıra Kürtçe parçalarda zaman zaman çalınıyor. Geçen gün Sur’unDörtyol kesimindeki bankta otururken Dem Parti’nin seçim minibüsünden ŞivanPerwer’in “Kine Em-Biz Kimiz” parçası çalınıyor ve yoldan geçen bazı vatandaşlar zafer işareti yaparak eşlik ediyordu. Ancak DEM Parti ve HAK-PAR’dansonra yine en fazla Kürtçe çalan partinin HÜDAPAR olduğunu diyebilirim. Bu arada, Melikahmetsemtinde asılan Dem Parti bayraklarının üzerine konmuş halk arasında “Yusuftutan” dediğimiz Kumrular grup halinde kaldırıma indikten sonra tekrar afişlere konuyor, ilginç görüntüler oluşturuyordu.
PARTİLERE KARŞI TEK BAŞINA MÜCADELE EDİYOR
Partilerin Büyükşehir ve merkez ilçe Belediye başkan adaylarının arkasında sonuçta partileri var. İktidar partisi adaylarının yanında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bulunuyor. Ve Parti adaylarının kentteki yerel olsun, ulusal olsun medyada vaatlerinin sıralandığı fotoğraflı haberleri, röportajları çıkıyor. Bundan yoksun olanlar ise bağımsız adaylar. Bende bu nedenle en iyisi bir seçimlere sayılı günler kala bağımsız adayla röportaj yapayım dedim
Bağımsız Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayları biri kadın, biri erkek 2 kişiden oluşuyor. Kentte siyasi partilere karşı tek başına mücadele eden ise Ali Paşalı olmakla gururlanan ve bunu seçim propagandasına da yansıtan Büyükşehir Belediye Başkan adayı bağımsız Abdulaziz Kırkan. Kısmetinde varmış ki, Sur’da fotoğraf çekerken Balıkçılar başında aniden önüme çıktı. Seçim çalışmalarında kullandığı otomobilini süslüyordu. Otomobilin yabancı plakası ise dikkatimi çekti. Kırkan, çok renkli biri. Kentte seçime giren 20 siyasi parti adayına karşı tek başına mücadele ediyor. Meydanı siyasi partilere bırakmamak içinoda, kentin birçok noktasına afişlerini, pankartlarını asmış.
ALMANYA’DAN GELİP ADAY OLMUŞ
Almanya’dan gelip memleketinde aday olan ve pankartlarının büyük bölümünde “Alipaşalı başkan sizlerden biri, oylarınıza talip” yazarken bazısında ise sanırım Diyarbakırlı olmayıp bu kentte aday olanlara adeta gönderme yaparak “Diyarbakır’ın yerlisi, içinizden biri. Bağımsız adayınız. Hizmet için oylarınıza talibim. Tecrübe, Bilgi Güven” diye yazıyor. O da merkez ilçelerin yanı sıra diğer ilçeleri, köyleri sürekli geziyormuş. Ayaküstü kendisiyle kısa bir röportaj yapmak istediğimi söyleyince seviniyor. 37 Yıldır Almanya’nın Münih şehrinde yaşamasına rağmen Diyarbakır’dan bir an olsun bağlarını koparmadığını söylüyor. Yılda en bir iki kez memleketine gelip hasret gideriyormuş. Ayrıca Diyarbakır’dan Almanya’ya giden hemşerilerine sürekli yardımcı olduğunu dile getiriyordu. Ona “20 parti adayı var. Ve aralarında çok güçlü olanlarda bulunuyor. Mesela DEM Parti adayları” diye sorduğumda gayet sakin ve kendinden emin bir şekilde şunları söylüyor
“AVRUPA STANDATLI BELEDİYE HİZMETİNİ GETİRECEĞİM”
“37 yıldır Almanya’nın Münih kentindeyaşıyorum. Ancak 37 yıldır 37 saniye deseniz Diyarbakır’dan ayrı değilim. Yılda 8-9 kez Diyarbakır’a geliyorum. Benim orda da burada da işyerim var. Almanya’da bir firmada 36 yıldır formenim. İşçilerin başındayım. Ayrıca dönerci, telefoncu dükkanım var. Avrupa’nın tıpatıp belediyecilik hizmetini Diyarbakır’ getirmek istiyorum. Çünkü başka çare yok. Avrupa’da biri Belediyeye girdimi boş dönmez. Ne sorunu varsa çözülmeden geri dönmez. Ama maalesef buradaki belediyeye gittiğinizde rant, rüşvet çok şeyler dönüyor burada. Ben ranta, rüşvete karşıyım. Babam da olsa affetmem. Ben kendime her daim güveniyorum. Oraya gelen bütün hemşerilerime yardımcı oluyorum. Ben kendime güveniyorum. Bu bir yarıştır. Kim kazanırsa kazansın başarılar diliyorum. Bende kazanabilirim diğer partilerden biride kazanabilir. Ama ben partilerden birinin kazanacağına inanmıyorum. Vatandaş partilerden bıkmış. Hayat pahalılığı almış başını gitmiş. Kiralar yüksek emekli maaşları az. Milletin geçim derdi çok. Bütün seçim masraflarımı kendi cebimden karşılıyorum. Kimseden de yardımda talep etmiyorum”
MUHTAR ADAYLARI DA SAHADA
Son olarak muhtar adaylarını da unutmamak lazım. Ben hayatımda bu seçimlerde olduğu kadar aralarında kadınların da bulunduğu bu yoğunluktamuhtar adayı görmedim. Kentte nereye baksanız onların da reklam afişlerini görüyorsunuz. Mevcut muhtar olup ta tekrardan aday olanların afişleri ise sanki kopya gibi “mevcut muhtarınız tekrar adayınız” deniliyor. Partili Belediye başkanlarıyla adeta yarışıyor gibiher tarafa afiş ve pankartlarını asmışlar.
Partilerin, Bağımsızların, Muhtar adaylarının seçimleri kazanabilmek için haftalardır verdikleri mücadelenin meyvesini sandıkta nasıl alacaklar onu 31 Mart akşamı göreceğiz. Yani bu Pazar akşamının ilerleyen saatlerinde her şey netlik kazanacak. Aralarında büyük görüş farklılıkları olsa da partilerin afişleri, pankartları ve bayrakları seçim çalışmaları boyunca nasıl barış ve hoşgörü içinde içinde yan yana durduysa, seçim gününün deaynı şekilde barış ve hoş görü içinde geçmesinidileyerek noktayı koyalım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.