VİDEO - Diyarbakır'da ekmeğe zam tepkiye neden oldu
Şevval Filiz - Özel
TİGRİS HABER - Valilik, Belediye ve Fırıncılar Odasının ortak kararıyla Diyarbakır’da ekmeğe 75 kuruşluk zam yapıldı. Kilogramı 6.25 TL olan ekmek 7 TL’ye yükseldi. Ekmeğin gramajı ise 100 gram arttırıldı. 2.50 TL’ye satılan 400 gram ekmek 500 gram olurken, fiyatı da 3.50 TL’ye yükseldi.
Tigris Haber olarak vatandaşı yakından ilgilendiren ekmek zammını Diyarbakır halkına sorduk. Ekmek zammını eleştiren vatandaşlar alım gücünün düşmesine rağmen her şeye zam yapılmasını doğru olmadığını ifade ettiler.
“Halkı çok zorlayacak”
Ekmeğe gelen zam oranının halkı çok zorlayacağını vurgulayan Hasan Polat isimli vatandaş şunları söyledi: “Ekmek halkın temel ihtiyaçlarının başında geliyor. Devlet ne yapıyor? Dün ilginç bir haber izledim. Cumhurbaşkanı aya gidiyoruz dedi. Bu soruyu onlara sormak gerekiyor. Bu kadar çelişki ortadayken, halkı düşüncesiz ve aptal yerine koymak çok ironik bir olay. Halimiz ortada, eğer aya gidiliyorsa 3,5 TL ekmek fiyatı ne anlama geliyor.”
“Artık mesele ekmek meselesinden çıktı”
Sorunların sadece ekmekte ve yapılan zamlarda olmadığını vurgulayan bir diğer vatandaş ise şöyle konuştu, “İnsanlar artık konuşmaktan da çekiniyor. Ekmek pahalı desem biri oradan çıkıp bu ekmek nereden pahalı diye tartışma çıkaracak. Çaycısından, lokantacısından, fırınından hayatın her alanına zamlar geliyor. Üniversiteli gençler işsiz. Artık mesele ekmek meselesinden çıktı. Fakirin elinde bir ekmek vardı ama artık o da kalmadı. Bu zamlar hepimizi etkiliyor. Memurlar, esnaflar, orta direk dediğimiz toplumun hepsi bu zamlardan olumsuz etkileniyor. Fakirlerin elindeki ekmeği de almak olmaz. Daha da fakirleşiyor bu halk. Allah halkımıza fikir, zihniyet, insanlık versin. Gerçekleri görsünler, bir şey söylemeye gerek yok.”
“2,5 TL ye alamadığımız ekmeği 3,5 TL ye nasıl alalım”
2,5 TL ye alamadığı ekmeği 3,5 TL ye almakta çok zorlanacağını söyleyen İbrahim Güneş de şunları kaydetti: “Hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Türkiye’de hak, hukuk, adaletle birlikte hayat da kalmadı. Biz artık bu ülkeden Avrupa’ya, Irak’a, İran’a göç etmenin yollarını arıyoruz. Biz kendi karnımızı doyuramazken çocuklarımıza nasıl bakalım. Kredi ve borçlardan intihar aşamasına geldim. İhtiyaç kredisi ayrı, emekli kredisi ayrı çektim. Borcu borçla ödüyorum. Para yok ki. Üç tane üniversite mezunu çocuğum işsiz. Bir evim var, onu da satıp borç altına gireceğim, kiraya gireceğim.“
“Belediye bünyesinde fırınlar açılabilir”
Belediyenin bu zamlara müdahale etmesi gerektiğini bildiren Mehmet Selim Ayyüz şu ifadeleri kullandı: “Bu meydanda dolaşan insanlar genellikle günlük inşaatlarda çalışan insanlar. Ekmek 3,5 TL ye çıkarsa insanların alım oranı çok zorlaşır. Belediyelerin bu işe el atması gerekir. Belediye bünyesinde fırınlar açılabilir çünkü bu bölgenin nüfusu çok yoğun, her bir ailede ortalama 10 kişi yaşıyor. Bu ailelerden biri her gün bir ekmek yerse günde 35 TL yapıyor. Belediyenin bu zamlara müdahale etmesini istiyoruz.”
“Ekmeğe gelen zam zulümdür”
Ülkenin ekonomik durumunun çok kötü olduğuna dikkat çeken Abdulmecit Bayram adlı vatandaş da şunları söyledi: “Bu ülkede ekonomi kalmadı. Sanayi ve tarım yokken bunu şunu yapalım demekle olmaz, çalışmak gerekir. Emekliye, işçiye verdiği zam da eridi bitti. Ekmeğe gelen zam zulümdür, başka bir şey değil. Millet parayı nereden getirsin. Kimi insanlar da gidip çöpten ekmek topluyor. Bunları şehir içinde görüyoruz. Hiçbir şey Televizyonlarda söylenildiği gibi değil. Devlet böyle yönetilemez.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.