VİDEO - Diyarbakır’da araçlar otoparklarda çürümeye terk edildi!
Sait BAYRAM’ın Özel Haberi
TİGRİS HABER - Diyarbakır’da şehirlerarası nakliye yapan firmalar, artan akaryakıt fiyatları ve vatandaşların alım gücünün düşmesi nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Taşınma taleplerinin neredeyse durma noktasına geldiği kentte, nakliye firmalarına ait araçlar otoparklarda bekliyor. Esnaf, sektördeki durgunluk nedeniyle ayakta kalma mücadelesi veriyor.
"ESKİDEN İŞ YETİŞTİREMİYORDUK, ŞİMDİ KAZANCIMIZ YOK"
Nakliye firması yetkilisi Abuzer Kayaalp, sektörün içinden çıkılmaz bir hale geldiğini şu sözlerle dile getirdi: “Yıllar önce çevre illere ve batıya eşya taşımak için kamyon bulamazdık. Ancak son 2 yıldır işlerimiz ciddi oranda düştü. Pandemi döneminde başlayan durgunluk, artan akaryakıt fiyatları ve vatandaşın ekonomik zorluklarıyla iyice kötüleşti. Mecburen yaptığımız fiyat artışları, taşınma taleplerinin tamamen durmasına neden oldu. Sabah dükkânı açıyoruz, akşam ise bir kuruş kazanmadan evimize dönüyoruz. Araçlarımız otoparklarda çürümeye terk edildi. Ayda yılda bir nakliye yapabiliyoruz, bu da bizi ayakta tutmaya yetmiyor.”
"VATANDAŞ TAŞINMAYI ERTELİYOR"
Kentteki vatandaşlar da ekonomik zorluklar nedeniyle şehirlerarası taşınmalarını ertelediklerini belirtiyor. Geçim sıkıntısı yaşayan Mehmet Çelik, “Eskiden taşınmak maliyetliydi ama yine de yapılabiliyordu. Şimdi nakliye fiyatları uçmuş durumda. Taşınmayı düşündüğümüz halde bütçemiz yetmediği için yerimizde kalmak zorundayız,” dedi.
"MALİYETLERİMİZ KARŞILANAMAZ HALE GELDİ"
Başka bir nakliye firması sahibi olan Halil İbrahim Yıldız ise sektördeki zorlukları şöyle özetledi: “Akaryakıt fiyatları sürekli artıyor, bu da taşımacılığın en büyük gideri. Araç bakım, vergi ve sigorta gibi diğer maliyetler de cabası. Biz zam yapmadan bu işi sürdüremiyoruz, ama vatandaş bu fiyatları ödeyemiyor. Bir çıkmazın içindeyiz.”
SEKTÖR ÇÖZÜM BEKLİYOR
Nakliye firmaları, sektörün yeniden canlanabilmesi için akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi ya da destek paketleriyle maliyetlerin hafifletilmesi gerektiğini savunuyor. Diyarbakır’daki nakliyeciler, yetkililere çağrıda bulunarak, sektörü ayakta tutacak çözümlerin bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyor.
Artan maliyetler ve düşen taleplerle birlikte, şehirlerarası nakliye sektörü Diyarbakır’da krizin eşiğinde. Esnaf, daha fazla dayanacak güçleri kalmadığını vurgularken, halk da bu durumdan olumsuz etkilenmeye devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.