VİDEO - Cemaati geri çeviren yazı: Camimiz tedbir amaçlı kapatılmıştır
Ramazan Yavuz-Özel Haber
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinin Medya mahallesinde bulunan Cebeli Nur Camisi tam 8 aydır ibadete kapatılmış durumda. Nedeni ise etrafında 9 ay önceki Kahramanmaraş depreminde hasar alan oldukça lüks görünümlü binaların oluşturduğu tehlike. Vatandaşlar hasarlı binaların bir an önce yıkılarak caminin ibadete açılmasını istiyor.
Kayapınar ilçesinde nüfusu 58 bini geçen Medya mahallesinde oturan bazı vatandaşlar telefonla bana ulaşarak Cebeli Nur Camisinin depremden bir ay sonra kapatıldığını bunun nedeninin ise şimdiye kadar yıkılmayan arkasındaki hasarlı iki bina olduğunu söylemeleri üzerine mahalleye gittim. Diyarbakır’ın ilk yeni yerleşim yerlerinden biri Medya Mahallesi.
Medya Mahallesine gittikten sonra Cebeli Nur Camisini vatandaşlara sora sora ancak bulabildim. Cami, Yılmaz Güney Caddesi üzerinde bulunuyor. Çift minareli oldukça büyük bir camii ve altında da Kuran kursu bulunuyor.Caminin etrafını şöyle bir turladım. Hemen arka kısmında bulunan oldukça lüks görünümlü 12 katlı iki bina vardı.6 Şubat depreminde bu binalardan biri ağır diğeri ise orta hasar alınca sakinleri tarafından terk edilmiş. Binalar boşaltılınca da dairelerin pencerelerinin büyük bölümü sökülmüş. Binaların bu durumu insanı ürkütüyor.
Tedbir iyi ama 8 aydır sorun giderilememiş
Yoldan geçen bir iki vatandaşla kaldırım üzerinde sohbet ettim. Bu binaların tehlike arz ettiğini, kaldırımdan geçtiklerinde her an üzerlerine çökecek korkusu yaşadıklarını söylediler. Daha sonra caminin ana kapısının olduğu yere gittim. Kapının üzerinde oldukça solmuş bir yazı vardı. Belli ki aylar öncesinden asılmış. Beyaz bir kâğıdın üzerine görünsün diye kırmızı büyük harflerle “Camimizin etrafında bulunan binaların ağır hasarlı olması nedeniyle camimiz tedbir amaçlı kapatılmıştır” deniliyordu.
Bu tedbirin alınması iyi olmuş. Çünkü bu hasarlı binalar caminin hemen arkasında, yani çok yakın. Bu tehlike arz eden hasarlı binalar aniden kendiliğinden yıkılırsa camiye ve minarelerine zarar verebilir. Yetkililerde bunu düşünerek bu tedbiri almışlar. Tedbir iyi güzelde, 8 aydır hiçbir işlemin yapılmaması, sorunun giderilmemesi nedeniyle caminin kapalı tutulması sıkıntılı durum yaratmış.
Vatandaş: Uzak camilere gidemiyoruz
Caminin kapatılmasından sonra bazı vatandaşlar namaz kılmak için kendilerine oldukça uzak olan diğer camilere gitmek zorunda kalmışlar. Çekim yaptığımı görerek yanıma gelen bazı vatandaşlar gazeteci olduğumu öğrenince durumu aktarıyorlar. Vatandaşlar, “6 Şubat depreminden bir ay sonra hasarlı binalar tehlike arz ediyor diye camiyi kapattılar. Biz binaların hemen yıkılıp caminin tekrar açılacağını sanıyorduk. Ama yanılmışız. 8 aydır durum aynı. Eskiden cemaatle kılıyorduk. Cami kapatılınca diğer camilerde uzak olduğu için ev veya işyerlerimizde tek başımıza kılıyoruz. Temennimiz camimizin etrafındaki tehlike arz eden bu hasarlı binaların bir an önce yıkılması ve camimizin tekrar açılmasıdır. Bu ne zaman gerçekleşecek onu da bilmiyoruz. Mahalle muhtarı sağ olsun ilgileniyor. Ama şimdiye kadar bir sonuç alınamadı. Muhtar yıkım çalışmalarının yakında başlayabileceğini söyledi. Bizde bekliyoruz” dediler.
Duvardaki pano dilekçe dolu
Birde Mahalle muhtarına uğrayayım, bakalım o ne diyor, bu sorunun giderilmesi için neler yapmış. Vatandaşlara Medya Mahalle Muhtarlığının yerini sorunca yolun karşısında 50 metre öteyi gösterdiler. Muhtarlık caminin hemen karşısında bulunuyor.
Muhtarlığın girişi kapısının yanında “bütün işlemler ücretsizdir. Muhtar Mehmet Tevfik Barut” ile mahallenin Instagram’daki hesabını içeren yazılar dikkatimi çekiyor. Bu yazılar vatandaşlar görsün diye içerdeki duvara da asılmış. Muhtar’a Tigris Gazetesi’nden geldiğimi ve konunun depremden sonra kapatılan cami olduğunu söyleyince büyük ilgi gösteriyor. Muhtar, yıllarca İstanbul’da kaldıktan sonra memleketine geri dönmüş. Türkçesi çok iyi, ha bire mahallenin sorunlarından söz ediyor. Yaptığı girişimlerden oldukça aktif biri olduğu belli.
Mahallesinin sorunlarıyla ilgili yetkililere ilettiği dilekçelerinin büyük bölümünü de panoya asmış. Gerçekten mahallenin en küçük bir sorununda yazmış dilekçeyi ve yetkililere iletmiş. Mahalle muhtarının da görevi zaten bu.Mahallesinin sorunlarının çözümünü sağlamak. Sorunlarla ilgili yetkililere verdiği dilekçelerin çokluğundan muhtarın bu görevini iyi şekilde yaptığı belli. Bazısından sonuç almış, bazısından ise sonuç alabilmek için halen çaba sarf ediyor. 2-3 Gün önce bazı yetkililer yanına gelerek caminin etrafındaki hasarlı binaları bir an önce yıkacaklarını söylemişler. Muhtarda yıkım çalışmalarının başlamasını bekliyormuş.
Muhtarla sohbetimiz sırasında ikindi ezanı okunuyor. Ben görüntü çekmek için dışarı çıkıyorum. Bazı vatandaşlar namaz kılmak için camiye yöneliyor ama kapıdaki yazıyı okuyunca yollarına devam ediyor. Belli ki bu mahallede oturmuyor ve caminin durumundan da haberleri yok.
Hasarlı binalar yıkılsın, cami artık açılsın
Muhtar Mehmet Tevfik Barut, yaptığımız kısa röportajda şunları söylüyor:
“6 Şubat’taki depremde caminin etrafındaki binaların hasar görmesi nedeniyle cami kapatıldı. Biz bir an evvel bu ağır hasarlı binaların yıkılmasını talep ediyoruz. Bu konuda yetkililerle defalarca görüşme yaptık. Bugün yarın, bu hafta, bu ay yıkılacak denildi. Ama olmadı. En son yaptığımız görüşmede bu hafta içinde yıkacaklarını söylediler. Biz camimizin bir an önce açılmasını istiyoruz. Cami cemaatimiz, yaşlılarımız uzak camilere gidemiyorlar. Bir mağduriyet söz konusu. Talebimizin bir an önce yerine getirilmesini rica ediyoruz. Hasarlı binaların bir an önce yıkılarak caminin tekrardan açılmasını istiyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.