VİDEO - Beş yıldır Buğday Pazarı var ama yol, su, kanalizasyon, kavşak yok!
Ali Abbas Yılmaz / Yılmaz Yigitler Özel
TİGRİS HABER - 5 yıldır en temel hizmetlerden mahrum kalan Çınar Buğday Pazarı esnafı sorunlarının biran önce çözülmesi çağrısında bulundu.
Diyarbakır’ın Çınar ilçesi merkezindeki Buğday Pazarı’nda, 5 yıldır çözülmeyen altyapı sorunları yüzünden büyük mağduriyet yaşadıklarını belirten esnaflar Tigris Haber’e yaşadıkları sorunları dile getirdi. Esnaflar, yollarının yapılmadığını, kanalizasyonun, su şebekesinin olmadığını, kavşak sorunu yaşadıklarını ve Buğday Pazarı’na imam atanması gerektiğini belirttiler.
Çınar Buğday Pazarı’nın 5 yılda çözülmeyen sorunları
Çınar Buğday Pazarı esnaflarından Şeyhmus Güzeller, Çınar’ın merkezinde 5 yıldır altyapı sorunlarının çözülmediğini ve esnafın büyük mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Güzeller, “Çok gezdik dolaştık ve bütün yetkililere sorunlarımızı anlatmamıza rağmen bir çözüm bulamadık. İşin doğrusu bizi dinlemiş gibi oldular. Çünkü gerçekten dinlemiş olsalardı bize uğrarlardı ve sorunlarımızı çözmüş olurlardı. 5 yıldır Buğday Pazarı kurulmuş ama hal foseptik çukuru ile atık sular gidiyor ve hala kanalizasyon yok. İçme suyumuz yok. DİSKİ bizimle sözleşme imzaladı ve suyu tankerle getiriyorlar. Bir gün getiriyorlar iki gün getirmiyorlar. Onu da işin doğrusu minnet, rica ile getiriyorlar. Biz telefon açmadan su da gelmiyor. Bizim kendi paramızla aldığımız depoya getiriyorlar ve o suyu da parayla bize satıyorlar. Bize verdikleri söz 15 gün içinde içme suyu gelecek ama içme suyu 2 yıldır gelmiyor. 5 yıldır Buğday Pazarı burada kurulu ama caddemiz yok. Ana caddeye 300 metre mesafemiz var ama o yolu da bir türlü yapamadılar. Mevsim başında daha yeni su, kanalizasyon şebekesi döşenmeye başladı ve açtıkları çukurları da doğru dürüst kapatmıyorlar ve etrafına bir güvenlik şeridi çekmiyorlar. Yani tam işin sezonunda, yılın en olmayacak zamanında gelip altyapı işini yapmaya çalışıyorlar ve onu da bitirmediler. Buğday Pazarından çıktığımızda kavşak yok ve 2 kilometre uzaktaki kavşağa gidip öyle dönmemiz lazım. Her bir esnaf günde 5-10 defa çarşıya gidip gelmek zorunda kalıyor. Her seferinde 2 kilometre ileri gitmek 2 kilometre geri gelmek zorunda kalıyor. Oysa 100 metre aşağıda işlevsiz bir tane kavşak var, hiçbir işe yaramıyor ve o kavşak boş boş duruyor. Hem Bismil yolu hem itfaiye yolu hem esnafların, çiftçilerin kullandığı yolda işlevli bir kavşak yok, bir ışıklandırma yok. Biz, çiftçilerimiz yılın 12 ayında her gün defalarca kavşak sorunu yaşıyoruz. Binlerce çiftçimiz var ve onlar da mağdur. 500 metre gideceği mesafeyi 4 kilometre uzatmak zorunda kalıyor” diye belirtti.
‘Lağım sularını çeken tankerle bize su getiriyorlar’
Yetkililerin sorunlarını çözme konusunda adım atmadığını ifade eden Güzelleri şöyle konuştu: “Sorunlarımızı defalarca dile getirdik ama yetkililer sadece dinliyorlar. Geleceğiz, göreceğiz, yapacağız, edeceğiz diye diye ceklerle caklarla 5 yılımızı doldurduk. Hala da çözüme kavuşan herhangi bir sorunumuz yok. Bir mescidimiz var ve kendini imam sanan kim varsa gelip namaz kıldırıyor. Resmi bir imam istedik. Burası belediyeye ait olduğu için müftülük onlardan izin almak zorunda. Sağolsun buradan giden ilçe müftümüz ilgilendi. Ancak belli bir aşamaya geldikten sonra belediye maalesef izin vermedi. Onun sebebini de anlamış değiliz. Çünkü müftülük tapu istemiyordu, sadece kullanma hakkı istiyordu. Yani çok basit şeyleri bile artık yapamıyoruz. Bugün olmuş 300 metrelik yoldan bahsediyoruz, bir kavşaktan bahsediyoruz. Altyapıdan bahsediyoruz bir içme suyumuz yok. Pet şişelerle içme suyu ihtiyacımızı karşılıyoruz. Belki günde bin kişi buraya girip çıkıyor, kamyoncular geliyor, esnaflar geliyor, çiftçiler geliyor. Şebeke suyumuz yok. Kendi aldığımız bir depo var ve tankerlerle su geliyor ama ne tanker? Lağım sularını çeken tankerle bize su getiriyorlar. Bize ayık gördükleri o. Bizde fotoğrafları da var. Zaten kendileri de inkar etmez yani. Biz sorduğumuzda ‘doğrudur bununla lağım suyunu da çekiyorduk’ diyorlar. İşte o tankerle bize içme suyu getiriyorlar. Eğer bu konuda bir itirazları varsa esnafın arasında gezsinler cevaplarını da alırlar.”
‘5 yılda sorunlarımızın biri bile çözülmez mi?’
Basit ve temel sorunlarının yıllardır çözülememesine tepki gösteren Güzeller, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan önceki kaymakam bey’e de gittik, belediye başkanına da gittik. Bunu gayrı siyasi söylüyorum, kimse de üzerine alınmasın. Herhangi bir A partisi B partisi ile de bir derdimiz yok. Biz Çınar Belediyesi Buğday Pazarı esnafları olarak sorunlarımız bunlar ve öyle ahım şahım çözülmeyecek sorunlar da değil. 300 metrelik bir yoldan, bir kavşaktan, içme suyundan, bir imamdan bahsediyoruz. Bir içme suyu nedir bunu getirmek bu kadar zor mu? Bunu dile getirdiğimizde de birileri bir yerlere çekmek istiyor. Bu sorunlarımızı çözün, bizim kimseyle bir derdimiz yok. Karayollarına gidiyoruz, kaymakamlığa gidiyoruz, belediyeye gidiyoruz, DİSKİ’ye gidiyoruz; işte sözde araya birilerini koyuyoruz, hani bizim sözümüz geçmez de belki onlarınki geçer diye. Geliriz, hallederiz, yaparız, ederiz diyorlar ama bugüne kadar hiçbir çözüm üretmediler ama pek ilgilendiklerini söyleyemeyiz. Çünkü 5 yıldır Çınar’ın hemen bitişiğinde bir Buğday Pazarı varsa ve bu kadar basit sorunları çözülmüyorsa demek ki kimse ilgilenmiyor. Bu saydığım sorunlardan bir tanesi bile çözülmez mi? Şuraya bir imam atanmaz mı? Bir ışıklandırma yapılmaz mı? Bir içme suyu nedir ondan bahsediyoruz. Foseptik çukurundan bahsediyoruz. Çınar’ın merkezinde, imar planı içinde bir Buğday Pazarı ve biz foseptik çukurundan bahsediyoruz. Biz söylerken de aslında bundan hicap duyuyoruz, rahatsız oluyoruz. Söyleyelim mi söylemeyelim mi diye de biraz utanıyoruz, sıkılıyoruz. 5 yıldır bu sorunlarla karşı karşıyayız ve neredeyse nice 5 yıllara diyeceğiz. Çünkü umudumuzu yitirdik artık.”
‘Herkes işi birbirinin üstüne atıyor ama arada esnaflar mağdur oluyor’
Çınar Buğday Pazarı’nda zahirecilik yapan esnaflardan Mehmet Veysi Kılıç, 5 yıldır yaşadıkları sorunlara ilişkin şunları söyledi: “Çınar Buğday Pazarı’nın sorunları; yollar yapılmamış, kanalizasyon yok, su şebekesinden su gelmiyor. Kavşak sorunu var. Karayolları sağolsun bir kavşak yapmış ama ne buğday pazarına oluyor ne başka bir yere oluyor. Çok aşağıda yapmış. Ağır vasıta araçlar geliyor buraya ama kavşak yapmamışlar. İşlevsiz olan bir kavşak var ama onu da kullanmak için ters yöne girmek gerekiyor ve bu sefer de trafik polisi ceza kesiyor. Aşağıdaki kavşağı da uzak olduğu için kullanmak istemiyorlar. O kavşaktan yararlanmak için rampa inmek lazım ve bu da kazalara sebep olabiliyor. Buğday Pazarı’nın çevre düzenlemesi daha yapılmadan esnaflara devredildi. Biz de esnaflar olarak yıllardır bu sorunlarla baş başa kalmışız. Belediye diyor ki, su, kanalizasyon DİSKİ’nin işidir, yolu karayolları yapacak. Yani herkes işi birbirinin üstüne atıyor ama arada esnaflar mağdur oluyor. 5 yıldır buralar toz duman, yoldan bir araç geçse toz olduğu gibi Buğday Pazarı’nın içine geliyor. İçme suyumuz yok, tankerlerle su geliyor ve aldığımız depoya boşaltılıyor ama suyu içemiyoruz. Çınar’dan mataralarla içme suyu getirip ihtiyacımızı karşılıyoruz.”
‘Altyapı için çalışmaları sürüyor ve temennimiz 2 ay içinde çalışmaların tamamlamasıdır’
DİSKİ Çınar Şube Müdürü Ferhat Kahraman, altyapı çalışmalarının 2 ay içinde biteceğini belirterek şunları ifade etti: “Orası yapıldığı zaman orada hiçbir şey yoktu. Ne içme suyu şebekesi ne kanalizasyon şebekesi hiçbir şey yoktu ve o şekilde devraldılar. Hatta biz DİSKİ olarak 10 tonluk bir su deposu aldık ve oraya bıraktık. Tankerlerle su mağduriyetini giderdik. Şuan 2 tane traktör tipi bir tane de 14 tonluk bir su tankerimiz var. Acil durumlarda belediyeden de yardım istiyoruz ve bu konuda bir sıkıntı yok. Kanalizasyon şebekeleri de yoktu ve biz geçici olarak mağduriyeti gidermek için bir foseptik çukuru çalışması yaptık. Bu çalışmayı Buğday Pazarı devreye girdikten sonra 2016 yılında yaptık. 2017’de de İller Bankası’nca içme suyu ve kanalizasyon için altyapı ihalesi yapıldı. Buğday Pazarının en büyük sıkıntısı bir su deposunun olmamasıdır. Şebekeden gelen suyun dağıtılması için bir depo bile yok. Altyapı için çalışmaları sürüyor ve temennimiz 2 ay içinde çalışmaların tamamlamasıdır. Müteahhitle görüşmemizden edindiğimiz izlenim bu şekildedir. Bacalar döşenmiş ve boru döşenmesinde eksiklikler var.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.