VİDEO - Aşı olmayan ya yoğun bakımda ya da entübe!
TİGRİS HABER - Akdağ, aşıya direncin, entubasyon hatta ölüme kadar götürebileceğini kaydetti. Türkiye’nin batısındaki bazı illerde aşılama oranı yüzde 70’lere ulaşırken, Diyarbakır’da bu oran henüz yüzde 40’larda. Aşılama oranı yükselen iller “yüksek risk” kategorisinden, “risksiz” kategorisine geçerken, Diyarbakır, Siirt gibi bölge illeri halen “yüksek risk” kategorisinde yer alıyor. Sivil toplum örgütleri, siyasi parti liderleri ve kanaat önderlerinin çağrılarına rağmen, “aşıya direnç” halen istenilen düzeyde kırılabilmiş değil.
Uzayıp giden test kuyrukları
Pandemi hastanesi olarak hasta kabulü yapan Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde her gün metrelerce uzunlukta aşı kuyruğu oluşuyor. Bazı günler sadece mesai saatleri içerisinde 2 bin 500’e yakın kişi hastaneye test için başvuruyor. Test sırası beklerken mikrofon uzattığımız hastaların tümü ise aşısız ya da eksik aşılı.
Aşı olmayanlar pişman
Yüksek ateş ve halsizlik şikâyeti olan ve covid testi için hastaneye gelen Rıdvan isimli genç, aşı yapmadığını belirterek, “Çünkü gerek duymadım. Kendi vücudumun sağlam olduğunu düşünüyorum. Atlatırım” dedi. Kadir isimli kişi ise pandeminin başından beri aşı için ikna olmadığını ancak hastalık belirtilerinden sonra aşı olmaya karar verdiğini belirterek, “Test yapmaya geldim. Eğer hasta değilsem aşımı olacağım” dedi. Kendisi 3 doz eşi iki doz aşı olan Abdullah isimli vatandaş da “Eşimin aşıları eksik, hastalığı kapmış olabilir. Test yapmaya geldik” diye konuştu.
‘Aşı hastaneye düşmenizi engeller’
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Mehmet Akdağ, delta varyantının hastalığın en bulaşıcı mutasyonu olduğuna dikkat çekti. Aşı dışında hastalık ile mücadele için ellerinde tedavi seçeneği olmadığını belirten Akdağ, “Bayramla beraber insanların bir araya gelmesi, büyük aile yapısı, ziyaretler rakamların artışında önemli bir etkendir. İkinci bir etken de aşı olmamaktır. Bir doz aşı yüzde 39, iki doz aşı ile yüzde 89’lara kadar hastaneye yatışı önlüyor. Aşı artık ülkenin en ücra köşesine kadar gitti. Asıl sıkıntı toplumun bir kısmında önyargı oluşmasıdır. Bilimsel olmayan söylemlerden yola çıkarak toplumu riske etmeye gerek yok” dedi.
Yatanlar ve entübeler aşısız
Bazı ailelerde korona virüs hastalığının ağır seyredebileceğine işaret eden Başhekim Akdağ şöyle devam etti: “Mevcut bilimsel veriler ışığında bunu önceden bilebilmemiz mümkün değil. Bayramdan bugüne kadar hastalık 5 katına çıktı. Üç ay öncesine göre 5 katına çıktı. Aşı olmadığımız için çıktı. Yoğun bakımda yatan hastaların hepsi aşısız. 3-4 tanesi entübe durumda. Klinikte yatanların yüzde 80’inin aşısız, yüzde 20’sinin ise eksik aşılı. Buradan çıkan net sonuç şu; aşı olmayanlar hem kendisinin hem etrafındakilerin ölümüne neden oluyor.”
Yüzde 50 arttı
Diyarbakır’da yaşayan herkese “aşı olun” çağrısı yapan Mehmet Akdağ, aşı oranlarının yüzde 50 oranında arttığını belirterek, “Geçen hafta itibariyle başlatılan farkındalık eğitimleri olumlu etki etmiştir. Bizim hastanede aşı randevusu alan kişi sayısı 70 iken 140- 150’lere çıkmıştır. Bu rakamın daha da yükselmesi gerekiyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.