VİDEO - “Anadolu Parsı” 81 ilde zirveye tırmanıyor
Diyarbakırlı Alpinist Erdek Cennet, Türk dağcılık spor tarihinde bir ilke imza attığını belirterek, bireysel olarak başlattığı projesini sürdürebilmek için desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
Diyarbakırlı dağcı Cennet, 81 ilde en yüksek dağın zirvesine 5 yılda çıkmayı hedefliyor. Projesine 3 ay önce başladığını ve bireysel olarak sürdürdüğünü belirten Cennet, ülke turizmine ciddi katkıları olacağını düşündüğü projesi için destek bekliyor.
3 ay önce başladığı projede ilk olarak Van’daki Artos dağı’na (3550mt.) tırmanan Diyarbakırlı dağcı Erdek Cennet, sırasıyla; Bitlis Süphan (4058mt.), Kayseri Erciyes 83917mt.), Kahramanmaraş Berit (3054mt.), Balıkesir Çatal (1320mt.) ve Rize Kaçkar dağlarında (3937mt) zirveye çıktı.
Türk dağcılık sporu tarihindeki en büyük projeyi hayata geçirmek için yola çıktığını ifade eden, dağcı Erdek Cennet, dağcılık sporu ile ülke turizmine katkı sağlamayı amaçladığını belirtti.
81 ilde bulunan en yüksek dağa tırmanış gerçekleştirmeyi hedefleyen dağcı Erdek Cennet, projenin amacı, kapsamı ve katıldığı diğer projelere ilişkin Tigris Haber’e konuştu.
Projenizin ismi ve bu projeyi gerçekleştirmedeki amacınız nelerdir?
81 ilde 81 Zirveye Solo Tırmanış ile Anadolu Parsı Ünvanı projesidir. 81 ildeki en yüksek dağların zirvelerine solo tırmanışlar yaparak, bu il ve zirvelerini yerli ve yabancı turistlere tanıtmaktır. Dağ ve kırsal turizme kazandırıp edinilen kazanımların paylaşımı ve dolayısı ile sporun ana duygusu olan doğa ile iç içe sağlıklı yaşam, birliktelik, dostluk ve kardeşlik duygularını en üst seviyeye çıkartarak ülkemizdeki dağ, kırsal ve eko turizmine katkı sağlamaktır.
Dünya yüksek irtifa dağcılığındaki en zorlu ve en prestijli işlerden birisi; Himalaya sıradağları üzerinde, Pakistan, Tibet, Çin ve Nepal arasında dağılmış durumda bulunan 14 adet 8000 metre üzeri dağların zirvelerine bugün dünyada 32 dağcı çıkabilmiş. 14 zirveyi tamamlayan dağcılara ‘Koleksiyoner’ adı veriliyor. Dünyada sadece 32 Koleksiyoner var. Eski Sovyetler Birliği topraklarındaki 7000 metreden yüksek olan Somoni 7.495 metre, Pobeda 7.439mt., Lenin 7.134mt., Khan Tengri7.010 mt. ve Korjenevskaya 7.105 metre yüksekliğindeki dağlara tırmanan dağcılara “Kar Leoparı” ünvanı veriliyor. 5 tane 7 bin metre ve üzeri dağın tırmanışına atfen verilen 'Kar Leoparı' unvanı çok prestijli bir unvan, birçok uluslararası dağcının hedefi bu unvanı almaktır.
Türkiye’de bir ilk olacak olan 81 ildeki 81 zirveye solo tırmanışı başarılı bir şekilde gerçekleştirecek olan dağcılara ANADOLU PARSI unvanının verilmesi ve dolayısı ile Türkiye’de bir ilk olacak olan bu proje, Türkiye’de bir ilke imza atmış olup bu projeyi dünya geneline yayılmasında ekonomik ve sosyal prestijimiz zirvelere taşınacaktır. Dağcılık sporun da en geniş kapsamlı “81 ilde 81 Zirveye Solo Tırmanış” isim adı altındaki proje ancak henüz yeterli destekleyici bulunamadığından proje kendi imkan ve çabalarım ile gerçekleştirmekteyim.
Bu projenizin önemi nelerdir?
81 ilde 81 Zirveye Solo Tırmanış aracılığı ile insanlar arasındaki iletişimsizliğin çözülmesi, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi, insanların daha sosyal, huzurlu ve daha sağlıklı bir yaşama kavuşması yönünde farkındalık yaratacaktır, Dağcılık ve yüksek irtifa dağcılığı bu projenin gerçekleşmesi açısından dolayı en uygun spor dalı olmasından dolayı çok önemlidir. Zirveye yolculuk aynı zamanda hedefe ulaşmak için gösterilen çabanın sembolik olarak yansımasıdır Anadolu Parsı unvanı. Dağcılık sporun da en geniş kapsamlı “81 ilde 81 Zirveye Solo Tırmanış” isim adı altındaki proje tarafımdan yapılmış ancak henüz yeterli destekleyici bulunamadığından proje hayat geçirilememiştir.
Projenizin kapsamı nelerdir?
Öncelikle 81 ilimizdeki en yüksek zirvelere tırmanışı hedefledim Ancak çeşitli sebeplerle en yüksek rakımlı zirvelere tırmanış gerçekleşmediğim durumlarda en yakın rakımlı zirvelere tırmanış yapacağım
Projenizin hedefleri nelerdir?
Dağcılığın insanlara verdiği özgüven ve sağlıklı yaşam kazanımlarının paylaşılmasını sağlamak, Dağcılık ve Doğa sporlarının gelişimine katkı sağlamak, Dağcılık, Kırsal Eko turizmin yaygınlaşmasını sağlamak
Dağcılık sporunun vermiş olduğu dikkat, konsantrasyon huzur, özgüven İnsanlar arasındaki sevgi, saygı ve dostluk bağlarını geliştirip Sağlıklı bir neslin yetişmesini sağlamak.. Yerli ve yabancı turistler aracılığı ile turizminin gelişimine katkı sağlamak.
Projenizi ne kadar sürede gerçekleştirmeyi hedefliyorsunuz?
Projemin süresi 5 yıl olarak hedefledim, şartlar oluştuğunda 3 veya 4 yılda da bitirebilirim.
81 il 81 zirve solo tırmanış, projenizin toplumsal avantajları nelerdir?
Farklı spor dallarında şiddet, hırs, holiganlık ön planda iken, Dağcılık ve doğa sporları gibi yarışması olmayan sporlara yapılan yatırımların sonunda dostluk, birlik, beraberlik ve sevgi ön plana çıkmaktadır.
Sizi tanımak adına dağcılık veya sosyaliteniz ile ilgili ne tür eğitimler aldınız?
Dağcılık olarak Türkiye Dağcılık federasyonu tarafından verilen, Yaz Temel Eğitimini Eskişehir de, Yaz Gelişim Eğitimini Isparta da, İleri Kaya Eğitimini Niğde de, Yaz Arama Kurtarma Eğitimini Isparta da, Kış Temel Eğitimini Gümüşhane de, Kış Gelişim Eğitimini Erzurum da, İleri Kar buz Eğitimini ise Rize ilimizde aldım,
Spor tırmanış olarak Türkiye Dağcılık federasyonu tarafından verilen, Spor Tırmanış Temel Eğitimi Spor Tırmanış İleri Seviye Eğitimi ve Spor Tırmanış Aday Hakem Eğitimlerini aldım ve Spor Tırmanış yarışmalarında Hakem olarak görev almaktayım.
Sağlık ile ilgili olarak Dağda zirve etkinliklerinde Ambulans çağırma gibi bir lüksümüz yoktur helikopterin gelmesi ise çok uzun saatler sürebiliyor. Nerede ne zaman kaza ve yaralanma ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz bunun için ilk ve doğru müdahaleleri öğrenmeliyiz, İlk Yardım ve Arama Kurtarma Eğitimi-AFAD/Bursa da+ Türkiye Dağcılık Federasyonundan ve 3 üncü İlk Yardım eğitimini de Balıkesir’de aldım. Savunma Sanatları alanında Karate-Do Kata da Turuncu Kuşağım var ve Kataya ara ara devam ediyorum. Su altı tüplü dalışlarda yapmaktayım, 1 yıldız scuba driver eğitimi aldım, Fırsat buldukça çok keyifli olan sualtı dünyasına dalışlar yapıyorum. Turizm ile ilgili, Kırsal turizm Konaklama ve Seyahat Eğitimi aldım, gezdiğim yerlerde aldığım bilgilerden faydalanmak çok harika. Fotoğrafçılık konusunda, Grafik ve Fotoğraf Eğitimi aldım, daha kaliteli ve göze daha hoş gelecek anıları zamanda dondurmanın verdiği keyif beni çok mutlu ediyor, yüksek irtifa fotoğraflarda da çok harika görünüyor. Web Tasarım Eğitimi de aldım, internette istediğim görselleri ifade etmem benim için mutluluk kaynaklarındandır. Ayrıca Netcad Temel – Coğrafi Bilgi Sistemleri Eğitimi ve İngilizce A1 Seviye Eğitimleri de aldım. Tüm bu eğitimlerin hayatı daha anlaşılır yapması ve bana kazanımları çok olumlu oluyor. Eğitim insanın hayatına anlam katıyor.
Katıldığınız başka projeler var mı?
Benim için önemli olan ve katılmaktan mutluluk duyduğum: Engelleri birlikte aştık, Atatürk’ü anma Uludağ küçük zirve 2476m tırmanışı, 10 Kasım 2016 Türkiye Sakatlar Derneği Bursa da, Koşabiliyorken koş, Balıkesir gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü Balıkesir de, Van gölü kirlenmesin temiz kalsın projesi (Van gölü aktivistleri) Van ilinde tırmanışla katıldım.
Kaya veya duvar tırmanışları yapıyor musunuz?
Kaya ve duvar tırmanışlarını çok seviyorum ve mutluluk ötesi harika duygular, Önemli olan çıkmak değildir sağlıklı kazasız ve belasız bir şekilde inişi gerçekleştirebilmektir, Çünkü tırmanışlarda kazaların yüzde doksanı kadar önemli bir oranı zirve inişlerinde gerçekleşmektedir, Her zaman Önce emniyet diyoruz, Aladağlar itoturumu zirvesi ön duvar teknik tırmanışını Niğde’de, Nusret kayalıkları şenlikleri teknik tırmanışlarını ve Çataldağ ön duvar teknik tırmanışlarını Balıkesir’de, 2.Amatör spor haftası tırmanış müsabakasında hakem olarak Balıkesir ilimizde yaptım.
Kanyonlarda tırmanış gerçekleştirdiniz mi?
Kanyonlar harika ve macera dolu yerlerdir, Mezitler kanyonu geçişi ve teknik tırmanışını ve Şahin deresi kanyonu geçişi ve teknik tırmanışını Balıkesir de Spil Yarıkkaya kanyonu geçişi ve teknik tırmanışı da Manisa’da yaptım.
Dağcılık sporu ile ilgili katıldığınız faaliyetler nelerdir?
Aksaray, Balıkesir, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Ereğli, Gümüşhane, Isparta, İzmir, İçel, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Konya, Kırıkkale, Kütahya, Manisa, Muğla, Niğde, Rize, Şanlı Urfa, Uşak, Aksaray, Van, gibi birçok ilde zirve tırmanışlarını, Tdf, Kulüpler, Dernekler ve Solo olarak zirve tırmanışları gerçekleştirdim, 3 ayrı kanyon geçişi ve teknik tırmanışı, 4 ayrı kaya ve duvar teknik tırmanışı, 2 ayrı sosyal projede görev aldım. Ayrıca Milli birlik ve beraberliğimizi sağlayan önemli günlere özel tırmanışlarda da bulundum. Şehitlerimiz için tırmanış, Bayrağa saygı tırmanışı, Anneler günü adına tırmanış, Öğretmenler günü adına tırmanış, Dünya kadınlar günü adına tırmanış,19 Mayıs Gençlik tırmanışı, Sarıkamış Şehitleri adına tırmanış, Dünya çevre günü adına tırmanış, Van gölü ve İnci kefalini balığını korumak için tırmanış, Terörden dolayı Şehit Olan Asker ve Polislerimiz için tırmanışlarında bulundum.
Dağcılık sporun da en geniş kapsamlı “81 ilde 81 Zirveye Solo Tırmanış” isim adı altındaki proje tarafımdan yapılmış ancak henüz yeterli destekleyici bulunamadığından proje hayat geçirilememiştir. Bireysel imkanlarım ve çabalarım ile 81 il 81 zirve solo tırmanış isimli projemi şu anda gerçekleştirmekteyim.
1.il Van 1.zirvem Artos dağı 3550mt
2.il Bitlis 2.zirvem Süphan dağı 4058mt.
3.il Kayseri 3.zirvem Erciyes dağı 3917mt.
4.il Kahramanmaraş 4.zirvem Berit dağı 3054mt.
5.il Balıkesir 5.zirvem Çatal dağ 1320mt.
6.il Rize 6. Zirvem Kaçkar dağı 3937mt.
Özel Haber: Ali Abbas Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.