Van'da uzmanlar vatandaşları Ramazan Bayramında dengeli beslenme konusunda uyardı.
Su miktarının altında su tüketiminin metabolizmayı yavaşlatan faktörlerden olduğunu belirten uzmanlar, bayramda sağlıklı beslenme konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Özel Lokman Hekim Van Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Tatar, Ramazan ayı boyunca gündüz dinlenen, akşam da ağır iftar yemekleri ve sonrasındaki tatlılar ile yorulan midenin Ramazan Bayramındaki ikramlara kapılıp daha fazla yorulmaması gerektiğini vurguladı. Bayram ile birlikte fazla besin tüketiminin gaz, şişkinlik, bağırsak tembelliği gibi sağlık sorunlarına neden olduğunu ifade eden Tatar, "Ramazan ayında azalan sıvı tüketimini bayram ile beraber ayran, komposto, açık bitki çayları ve su ile olması gereken miktara çıkarmalıyız" dedi.
"Tempolu yürüyüş ve egzersizler metabolizma hızını arttırmada etkili"
Bayramın eski beslenme düzenine dönüşte bir geçiş süreci olarak görülmesi gerektiğini dile getiren Tatar, bu nedenle vatandaşların yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ramazan ayında yaşanan değişikliklerden birinin de düzenli olarak egzersiz, yürüyüş yapılamaması olduğuna da dikkat çeken Tatar, "Ramazan sonrası günlük 30-40 dakika tempolu yürüyüşler veya haftanın 3 günü 1-1.5 saatlik egzersizler yapmaya başlamamız hem sağlığımıza hem de Ramazanda düşen metabolizma hızımızı arttırmada yeterli ve dengeli beslenmenin yanında çok etkili olacaktır" ifadelerini kullandı.
"Bayram sabahı güne hafif kahvaltıyla başlayın"
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanması gerektiğini belirten Tatar, şöyle konuştu:
"Peynir, zeytin, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek veya yulaf, süt ve meyve gibi hafif besinlerle bir kahvaltı yapılmalı; sonrasında 2.5-3 saat ara ile öğünlerimizi toplamda 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde düzenleyebiliriz. Öğle ve akşam yemeklerinde az yağlı etli sebze yemeği, yoğurt, tam tahıllı ekmek veya 2-3 köfte kadar et, çorba, kepekli makarna veya bulgur, salata ve yoğurt şeklinde olabilir. Ara öğünlerde ise meyve, süt ve badem gibi sağlıklı atıştırmalar olmalıdır. Bununla birlikte bayramda tatlılara dikkat edilmeli, özellikle kronik hastalığı olanlar tatlılardan uzak durmalı. Ancak herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişiler bayramda ara öğün olarak sütlü tatlı, aşure veya şerbetli tatlılarda 2-3 küçük dilimi aşmayacak şekilde tercih etmeleri uygun olur."(İHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.