Van yatırımların karşılığını alıyor

Van yatırımların karşılığını alıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılından itibaren bölgede inanç turizmini geliştirme amaçlı yapılan restorasyon çalışmaları, turist sayısında hızlı bir yükselişin önünü açtı.

Van- Van Gölü'ndeki adayla aynı adı taşıyan ve bugüne kadar yaklaşık 4 milyon 310 bin lira restorasyonu ve çevre düzenlemesine harcama yapılan Akdamar kilisesi  her geçen gün artan yabancı turist ziyaretçisi ile kentin inanç turizminde etkin rol almasını sağlıyor.

Ermeniler için önemli dini merkezlerden olan ve Van Gölü'ndeki ada ile aynı adı taşıyan Akdamar Kilisesi, bugüne kadar yapılan restorasyon ve çevre düzenlemeleriyle her yıl ziyaretçi sayısını artırarak kente yapılan yatırımların meyvesini veriyor.Akdamar Adası'nda, Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından 915-921 yıllarında yaptırılan Akmadar Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 20 Mayıs 2005 yılında başlatılan ve 21 Temmuz 2006'da tamamlanan restorasyonun ardından 29 Mart 2007'de uluslararası açılışla anıt müzeye dönüştürülmüştü.

Yine bakanlığın 2010 yılında aldığı kararla yılda bir kez ayin yapılmasına izin verilen kilisenin, manastır, şapel ve çevre düzenlemelerine bugüne kadar yaklaşık 4 milyon 310 bin lira harcama yapılırken, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) destekleriyle de adanın güneşenerji sistemiyle aydınlatılması gerçekleştirilmişti.

İlk ayine 19 Eylül 2010'da ev sahipliği yapan kilise, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında düzenlenen ayinlerle bir taraftan ziyaretçi sayısını artırırken, diğer taraftan da bakanlığın ek restorasyon çalışmalarıyla eylül ayındaki ayine daha da hazır hale getirildi.Son olarak çevre düzenlemesi ihalesi yapılan ve tamamlanmasıyla yepyeni bir görünüme kavuşan ada ile üzerindeki kilise, Eylül ayında yapılacak beşinci ayinde daha fazla ziyaretçi ağırlamaya ve yapılan çalışmaları ziyaretçilere sunmaya çalışacak.Başta Akdamar Kilisesi olmak üzere Başkale ilçesindeki Aziz Bartholomeos Kilisesi, Varak Surp Haç manastırı (Yedi Kilise), Edremit ilçesi Kız Kalesi'ndeki şapel gibi önemli birçok yapı, yine gelecek yıllarda yapılacak restorasyonlarla ayağa kaldırılacak.

 

Bakanlığın farklı dinlere ait yapıları tekrar turizme kazandırma çalışmalarının yanında, bölgede terör olaylarının sona erdirilmesi amacıyla başlatılan çözüm süreci de kentin turizm anlamında tekrar dirilmesine, 1980'li yıllar öncesindeki nüfusu kadar turist ağırlama hedefine emin adımlarla ilerlemesini sağlıyor.(aa)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.