Vali Karaloğlu: Diyarbakır’da Rize çayı tüketimi artıyor
TİGRİS HABER - ÇAYKUR, ürettiği doğal ve sağlıklı çay çeşitlerini yurt içi ve yurt dışında tüketicilerle buluşturmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yurt içinde çay satış mağazaları zincir halkasını genişleten ÇAYKUR, Rize, Artvin, Giresun, Erzurum, İstanbul ve Ankara'dan sonra 8’inci çay satış mağazasını Diyarbakır'da açtı.
Kentte düzenlenen ve Rize’nin onur konuğu olarak katıldığı Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı kapsamında gerçekleştirilen ÇAYKUR Çay Satış Mağazası açılışına Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Rize Valisi Kemal Çeber, Tarım ve Orman eski Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ÇAYKUR Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Alim, ÇAYKUR Yönetim Kurulu üyesi Hikmet Ayar, ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcısı Erdinç Hatinoğlu, Rize ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları başkan ve yöneticileri ile davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Törende Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Mardin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü halk oyunları ekipleri gösteri sundu.
105 çay çeşidi bulunuyor
Törende konuşan ÇAYKUR Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Alim, 8'inci çay satış mağazasını Diyarbakır'da açtıklarını belirtti. Alim, "Çay; dosttur, arkadaştır. Özellikle Türkiye’de çayın fazla tüketilmesi nedeniyle de çay olmazsa olmazımızdır. Mağazamızda 70 markada 105 çay çeşidimiz bulunmaktadır. Mağazalarımızda yeni ARGE çalışmalarımız sonucunda yeşil çay çeşitlerinden; maça çayı, detox, maça latte, hediyelik gurme çay ve yeni çıkardığımız Farabi, Ayasofya, Diyarbakır Ekstra ve Keyif çayı gibi çaylarda tüketicilerin beğenisine sunuluyor. Mağazamız ülkemize ve bölgemize hayırlı olsun" dedi.
Seylan çayıyla rekabet için çalışmalar yaptık
Tarım ve Orman eski Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise törende yaptığı konuşmada Mezopotamya'nın ırmaklar arası anlamına geldiğini hatırlatarak çay kültürünün tarihinden kesitler paylaştı. Eker, "Osmanlı kültüründe çay 1850’lerde Kırım harbinden sonra dahil oldu. Savaşlar aynı zamanda kültürel alışverişlerin de vesilesidir. Bugün Türkiye, dünya çay üretimindeki önemli ülkelerden birisidir. 1 milyon 400 bin tona yakın yaş çay üretimi yapılıyor. Bunun da en büyük alıcısı ÇAYKUR’dur. Kurtuluş Savaşı yıllarında henüz savaş bitmemiş, Doğu Karadeniz’deki vatandaşlarımızın ekonomik durumunu artırmak, geliştirmek ve daha iyi bir noktaya taşımak için o dönem tarım bakanlığı çareler arıyor. 1917 yılında Ali Rıza Bey bir rapor yazıyor ve ‘burada fındık, portakal, limon, mandalina ve çayın yaygınlaştırılması lazım’ diyor. O dönem tarım bakanlığında bürokrat olan Zihni Derin Bey de, bu rapor üzerine 1921 yılında bununla ilgili bir çalıştay yapıyor. Daha sonra fideler ve tohumlar getiriliyor. 1930’lu yıllarda da faaliyetler artıyor ve bugün Türkiye için çok önemli zirai ürün yaygınlaşıyor. Mezopotamya bölgesinde de çay çok fazla tüketiliyor, o nedenle bugün ÇAYKUR’un burada mağaza açmasını sevinçle karşılıyoruz. Bu bölgelerde tüketilen ve alışkanlık haline gelen seylan çayıyla rekabet için bazı çalışmalar da yapmıştık. İnsanlar seylan çayı değil Rize çayı içsin diye çalıştık. Şimdi bizim bu üretimi artırmamız ve tüketiciye ulaşmamız lazım. 8’inci mağaza hayırlı ve uğurlu olsun, çay bizim için kıymetlidir. Çay, sohbetlerimizin ve buluşmalarımızın da vasıtasıdır" diye konuştu.
Çay çeşidinde dünya lideriyiz
Törende konuşan Rize Valisi Kemal Çeber ise "Çayı ne kadar içsek azdır. Çocukluğumda dedemlerin elinde hep çay olurdu ve yatana kadar içerlerdi. Sadece semaverin üzerindeki demlik değişirdi, annem her yudum aldığında ‘Allah bu çayı bulandan razı olsun’ derdi. Türkiye, çay üretiminde dünyada 5’inci sıradadır, Rize, Türkiye çayının yüzde 72’sini üretiyor. Ama biz çay çeşidinde dünya lideriyiz. Yani en çok çay içen milletiz. Bu yörede ithal çayın da fazla tüketildiğini biliyoruz ama uzun süredir ÇAYKUR ve özel sektör, yöremizin damak tadına da yaklaşacak yeni çay formülleri üzerinde çalışıyor. Diyarbakır’ı da çok özlemişiz, tüm Diyarbakırlılara ev sahipliği için teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Diyarbakır’da Rize çayı tüketimi artıyor
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da Türkiye’nin en önemli markalarından birisi olan ÇAYKUR’un, çay satış mağazasının açılışını yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Vali Karaloğlu, "Aslında çayın hikayesi çok eksi değil, 100 yıldır üretiyoruz ve yoğun olarak da tüketiyoruz. Çay, sohbetlerimizin ve dostluklarımızın mayası oldu, artık vazgeçilmezimiz. Günün her saatinde tükettiğimiz bir içecektir. 1 buçuk senedir ben Diyarbakır Valisiyim, her gittiğimiz yerde Rize çayı demleniyor. Her gittiğim yerde de ‘Rize çayı dünyada üzerine kar yağan tek çaydır’ diyorum. Üzerine kar yağdığı için Rize çayı, haşereyle mücadele edilmeden üretilen tek çaydır. Diğer çay üretilen ülkelerde maalesef 30-40 haşereye karşı kimyasal mücadele yapılıyor. Bu ilaçlar da çayda kalıntı olarak kaldığı için sağlığımıza zarar verebilir. Rize çayını demlemeniz için en az 20 dakika beklenmeniz lazım, demden sonra da şifa niyetine içebilirsiniz. Diyarbakır’da, Rize çayının tüketimi artıyor. Herkesin bu 105 çeşit çayı tüketmesi lazım” dedi.
Konuşmaların ardından yapılan dua sonrası ÇAYKUR çay satış mağazası kesilen kurdele ile açıldı. Açılışın ardından davetliler mağazayı gezerek çay çeşitleri hakkında bilgi aldı. ÇAYKUR'un Diyarbakır çay satış mağazasında yeni üretilen Ayasofya, Farabi, Diyarbakır ekstra ve keyif çay çeşitleri de tüketicilerle buluştu. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.