Uzun Süreli Covid-19 Riskinde Düşüş, Ama Tehlike Devam Ediyor

Uzun Süreli Covid-19 Riskinde Düşüş, Ama Tehlike Devam Ediyor
ABD’de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, uzun süreli Covid-19 riskinin zamanla nasıl değiştiğini ve bu riskin hala önemli olduğunu ortaya koydu.

Uzun Süreli Covid-19 Riskinde Düşüş Gözlemlendi

TİGRİS HABER - 2022'de Ekonomist David Cutler, uzun süreli Covid-19'un ülkeye toplam maliyetinin 3,7 trilyon dolar olduğunu, bu miktarın ülkenin Covid-19 öncesi gayri safi yurtiçi hasılasının %17'sine denk geldiğini tahmin ediyor. Çarşamba günü New England Journal of Medicine'de yayımlanan yeni bir çalışma, uzun süreli Covid-19'un maliyetinin ve insan kaybının giderek arttığını öngörüyor. Bu çalışma, Department of Veterans Affairs tarafından tutulan milyonlarca tıbbi kayıttan elde edilen verilerle yapılmış.

Her 10 Kişiden Biri Uzun Covid-19 Semptomları Gösteriyor

Washington Üniversitesi ve VA Sağlık Sistemi'nden araştırmacılar, aşıların yaygınlaşmasından önce uzun süreli Covid-19 ile ilişkili semptomların yaygınlığını inceledi. Araştırma, Mart 2020 ile Ocak 2022 arasında Covid-19’a yakalanıp enfeksiyondan sonra en az 30 gün hayatta kalan 441.000’den fazla kişiyi kapsıyor. Bu veriler, aynı dönem içinde Covid-19’a yakalanmayan 4,7 milyondan fazla kişinin verileriyle karşılaştırıldı.

Sonuçlar, virüse karşı çok az bağışıklığın olduğu ilk yılda, Covid-19’a yakalanan her 10 kişiden 1’inin uzun Covid-19 semptomları gösterdiğini ortaya koydu. Semptomlar, ilk Covid-19 enfeksiyonundan 30 gün ila bir yıl sonra geliştiğinde uzun Covid-19'un bir parçası olarak kabul edildi. Aşıların, 2021 yazındaki Delta dalgası sırasında uzun süreli Covid-19 riskini yarı yarıya azalttığı tespit edildi. Ancak aşılanmamış kişiler için risk, Delta döneminde yüksek kalmaya devam etti ve yaklaşık %10'unda semptomlar enfeksiyon sonrası sürdü.

Kaynak:Sözcü

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.