Uzmanlardan Kritik Uyarı: Bebeklerde Güneş Koruyucu Kullanımı Yanlış

Uzmanlardan Kritik Uyarı: Bebeklerde Güneş Koruyucu Kullanımı Yanlış
Türkiye'de yaz aylarının kavurucu sıcakları etkisini sürdürürken, güneşin cilt üzerindeki zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremleri birçok kişinin vazgeçilmezi.

TİGRİS HABER - Doç. Dr. Asude Kara Polat'ın belirttiğine göre, 6 aydan küçük bebeklere kesinlikle güneş koruyucu sürülmemesi gerekiyor. Polat, bu yaş grubundaki çocuklar için gölgede kalmayı ve açık renkli kıyafetler giymeyi öneriyor.

Güneş Koruyucu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Güneş koruyucu seçerken yaş, cinsiyet, mevcut hastalıklar ve cilt tipi gibi faktörler göz önünde bulundurulmalı. Özellikle sivilce, egzama veya gül hastalığı gibi dermatolojik problemleri olanlar için uygun ürünler tercih edilmelidir. Gebelik döneminde ise mineral filtreler içeren güneş koruyucular tercih edilmelidir. SPF 50 ve üzeri koruyucular, cilt tipine uygun olarak seçilmelidir.

Eczane Ürünü Tercih Edin ve Uzman Görüşünü Alın

Yağlı ciltler için losyon ve jel formunda, akneli ciltler için ise renkli güneş koruyucuları tercih edilebilir. Yanlış ürün seçimi cilt sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle eczane ürünü tercih edilmeli ve dermatolog görüşü alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki, en pahalı ürün en iyi ürün anlamına gelmez; uygun fiyatlı ve dermatolojik olarak onaylanmış ürünler de mevcuttur.

Güneş Işığının Cilt Üzerindeki Zararları

Güneş ışığı, ciltte DNA hasarına neden olarak lekelenme, ince kırışıklıklar ve cilt kanserine yol açabilecek prekanseröz lezyonların oluşumuna zemin hazırlar. Güneş koruyucu kullanımı, cilt kanserlerinden korunmanın en önemli yollarından biridir.

Güneş Yanığı Olanlar Ne Yapmalı?

Güneş yanığı yaşayan kişilerin evde gelişigüzel yöntemler yerine dermatoloji uzmanına başvurarak medikal tedavi alması önerilir. Ayrıca, saat 10:00 ile 16:00 arasında doğrudan güneşe maruz kalınmamalıdır. Göz kapağı, dudak, kulak ve el sırtı gibi bölgeler de güneş koruyucu ile korunmalıdır.

Güneş Koruyucu Nasıl Uygulanmalı?

  • Güneşe çıkmadan 30 dakika önce cilde sürülmeli.
  • 3 saatte bir yenilenmeli, terledikten sonra, yüzme ve spordan sonra yeniden uygulanmalı.
  • 50 faktör ve üzeri güneş koruyucular tercih edilmeli.
  • Mavi ışık filtreli güneş koruyucular tercih edilebilir.
  • Açılan ürünler 1-2 yıl içinde kullanılmalı; 2 yıldan eski ürünler kullanılmamalıdır.

Bu basit adımlarla güneşin zararlı etkilerinden korunabilirsiniz. Güneş koruyucu kullanımı hakkında daha fazla bilgi için dermatologunuza danışabilirsiniz.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.