Türkiye’ye değil dünyaya tanıtacağız

Türkiye’ye değil dünyaya tanıtacağız
TURSAB Yöre Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl, turizm alanında hem kentte dair hem de bölgeye dair hedeflerinin olduğunu söyledi.
Menekşe Arancak/özel haber

Kentin 5 milyon turisti ağırlayacak kapasitede olduğunu belirten Akyıl, bir süre önce askıya alınan Diyarbakır-Kıbrıs seferlerinin yeniden başlayacağının müjdesini verdi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Güneydoğu Yöre Temsil Kurul seçimlerinde yakın rakibine büyük bir fark atarak başkan seçilen Mehmet Akyıl,  tarihi Sur ilçesinde yürütülen çalışmalar, dış hat seferleri ve turizmdeki beklentilere dair gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.  2004 yılından buyana turizm sektörü içerisinde bulunan ve kente önemli katkılar sunan Akyıl, turizm potansiyelinin canlandırılması için farklı projelerinin olduğunu söyledi.

Bölgeyi en iyi şekilde tanıtacağız

Diyarbakır’ın yanı sıra Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki turizmin canlanması için çalışacaklarını kaydeden Akyıl, “Diyarbakır bizim için çok önemli bir kent. Ancak bundan sonraki çalışmalarımızda Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’a dair projeler geliştireceğiz. Turizm anlamında bütün illeri bağlayan bir çalışma yürütüp turizmin canlanması için bütün halinde hareket edeceğiz. İllerimizde bulunan yönetim kurulu üyelerimizle Güneydoğu’yu en iyi şekilde tanıtacağız” şeklinde konuştu.

 

2017 ve 2018 yıllarında yürüttükleri çalışmaların ve projelerin karşılığı olarak Altın Elma Ödülünü almaya hak kazandıklarını hatırlatan Akyıl, bunun devamının da geleceğini söyledi. Bölgenin güzelliklerini sadece Türkiye değil tüm dünyaya tanıtacaklarını kaydeden Akyıl, bahar ayı ile birlikte bölge turizminin ciddi bir şekilde hareketleneceğini dile getirdi. Yaz ve kış sezonunda hava koşullarından dolayı turist sayısının düştüğünü ancak bayram sonrası sezonun açılacağını ifade eden Akyıl, bununla ilgili hazırlık ve çalışmalarının olduğunu söyledi.

Yerli ve yabancı turistlerin aradığı birçok güzelliğini Diyarbakır’da olduğunu hatırlatan Akylı, “Yerli ve yabancı turistlerin kentimizi tercih etmesi için birçok neden var. Kentimizde onlarca tarihi ve inanç merkezi var. Bunlara örnek verecek olursak (Körtik tepe) Zerzevan kalesi, Çayönü gibi nice güzel mekanlarımız var” dedi.

Önemli projelere imza atacağız

Sur ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO’ya alınması ile turizm konusunda ciddi gelişmelerin yaşanacağını kaydeden Akyıl, “Bildiğiniz gibi Diyarbakır'da Hevsel bahçeleri ve Surlarımız UNESCO'ya girdi ve şuan dünyada gezilmesi ve görülmesi tavsiye edilen güzide yerlerimiz bunlar. Bizler bu yerlerle ilgili istediğimiz oranlara tam anlamıyla ulaşamadık. Çünkü önceki yıllarda yaşanan olaylar turizme büyük bir darbe oldu. Bizler geçen sene kent tanıtımıyla ilgili çok güzel çalışmalar yaptık, akabinde karşılığında da iyi bir ivmeye ulaştık. Ancak araya seçimlerin girmesi ile bazı aksaklıklar oldu ama tekrardan toparlandık. Eylül ayında Ankara'da Diyarbakır tanıtım günleri olacak ve bu konuda ciddi çalışmalar yapacağız. Kent turizmi ile ilgili dünyada ses getirecek projelere imza atacağız" dedi.

Hedef 5 milyon olmalı

Kentin önemli bir zenginliğe sahip olduğunu hatırlatan Akylı, “Çevre Bakanlığının Sur içinde başlattığı çalışmalarının biran önce bitirilmesi gerekir. Bu çalışmalar biterse turizm açısından çok güzel verimler alabiliriz. Hedefimiz 1 milyon turist, ancak bu yıl bu olmasa da önümüzdeki yıl bu sayıyı yakalayacağız. Asıl hedefimiz 5 milyon olması gerekir. Ancak bunun için de en başta Sur'daki çalışmaların bitmesi gerekir. Dicle havzası projesinin bitirilmesi şehre büyük bir anlam katacak. Gelen turistlerin gezi sonrası dinlenebilecekleri mekanlara ihtiyaç var. Dicle Vadisi projesinin bitmesi  kentimize büyük katkılar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Çözüm çalıştayı

Kentte ve bölgeye dair sorunlar hakkında daha dikkatli ve olumlu yönde çalışacaklarını belirten Akyıl, turizm sektörünün sorunlarına dair Kültür ve Turizm Bakanlığına rapor sunacaklarını söyledi. Akyıl, “Diyarbakır özelinde bir çalıştay programımız var.  Bu çalıştayı DİSİAD öncülüğünde gerçekleştirileceğiz. Bu çalıştayda kentin turizm sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili konular görüşülecek. Biz buna katılım göstereceğiz, bu tarz çalışmalar sayesinde sorunlarımıza çözüm bulacağımıza inanıyorum” dedi.

Kurumlarla ortak çalışacağız

Kent yöneticileri ile birlikte hareket edip turizmi canlandıracaklarını kaydeden Akyıl, “Kentin aktif çalışan Turizm Platformu var. Bu platformun başında Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Kalkınma Ajansı, Dicle Üniversitesi ve Otelciler Derneği var. Bunlar ciddi çalışmalar yürüttü. Bu platform sayesinde Diyarbakır'ın bir turizm başarısı söz konusu olmuştur. Seçimlerden dolayı Turizm Platformu aktif ve etkili çalışamadı ama biz platformumuzu aktif hale getirmek için çaba içinde olacağız” diye konuştu.

Esnaf hazır mı?

Vatandaşların kendi tarihine ve kültürüne sahip çıkması çağrısında bulunan Akyıl, “Öncelikle kent dışından gelen turistlerden önce kendi tarihimizi bilmeliyiz ve bu mekanları görmeliyiz. Bu insanlar kendilerini bir turist olarak görürlerse; bizim çalışmalarımızın doğru olduğunu düşünürüz. Salt bir gezi durumu söz konusu olursa hepimizin kendisini eleştirmesi lazım. Bizim fikrimiz, gelen turistlerden önce kendimiz bir turist gibi bu şehirde dolaşabiliyor muyuz, bir turist gibi hissedebiliyor muyuz? Esnaflarımız bu duruma hazır mı? Eksiklikleri var mı? Bu durum çok önemli bir prova olur. Bu sayede tüm kurumlar eksikliklerini görmüş olabilecekler" uyarısında bulundu.

 

Kültürümüzü iyi yansıtmalıyız

Kentin bir milyon turisti kaldırabilecek potansiyele sahip olduğunu dile getiren Akyıl, “Bizim eksiğimiz tanıtım. Bu konuda yeteri kadar kentimizi tanıtamıyoruz. Bizim öncelikle dışarı açılmamız lazım. Bu işi yürüten kurumları ve oluşumları yerinde ziyaret etmemiz gerekiyor. Kendi kabuğumuzun dışına çıkmamızın zamanı geldi. 2018'de hedefimiz buydu ama seçimler elimizi kolumuzu bağladı. Buna rağmen bu mazerete sığınmıyoruz, önümüzde ciddi bir zaman var ve bu zaman dilimi içerisinde hedeflerimize ulaşmak için uğraşacağız. Diyarbakır'ı dışarıda anlatacağız, insanlara Diyarbakır'ı sevdireceğiz ve kentimizin güzelliklerini göstereceğiz. Diyarbakır'ın birçok değerleri var, inanç yeridir burası. Birçok inanca mensup kişilerin ve mekanların olduğu bir yerdir, güzel bir yemek kültürümüz var. Diyarbakır'ın Gaziantep'ten herhangi bir eksiği yok. Kendi yemeklerimizi ortaya koymalıyız” şeklinde konuştu.

Kıbrıs müjdesi

Girişimler sonucu Almanya ve yurt dışı seferlerinin açıldığını, Kıbrıs hattının da aktifleşeceğini söyleyen Akyıl, “Dış hatlar ile ilgili Vali Bey'in çok ciddi katkıları oldu. Dış hatlar olarak Almanya, Erbil ve Kıbrıs seferleri bulunuyordu. Ancak Erbil ve Kıbrıs seferleri durdu. Buralarla ilgili bizim çalışmalarımız sürüyor. Erbil için önümüzdeki yılda seferlerin başlatılacağına dair söz aldık. Kıbrıs ile ilgili bütün uçak firmaları ile görüştük. Bu durumun çözümü konusunda önemli mesafeler kat ettik. Bir iki ay içerisinde neticeye ulaşacağız. Diyarbakır bölge için önemli bir şehirdir. Uçak firmalarına şunu söylüyoruz: Diyarbakır'ı sadece Diyarbakır olarak düşünmeyin. Diyarbakır'a çevreden gelen insanlar var. Yakın bir zamanda Kıbrıs seferleriyle ilgili müjde vereceğiz" diye konuştu.

Akyıl, sözlerini şöyle sonlandırdı " Vali Bey'in farklı uçuşlara dair çalışmaları var. Her ülkeye uçuş yapabilmek için uğraşıyoruz. Potansiyel var. Hollanda, İngiltere ve İsveç gibi ülkelerden ciddi bir potansiyel var. Biz bunun için çalışacağız."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.