Ticari taksilere denetim
Denetimlerde, ücret tarifesine uymayan, çalışma ruhsatı bulunmayan ve taksimetre açmayan araçlara cezai işlem uygulandı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri, yeni havaalanı, ilçe otogarı ve Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri’ne (DİŞTİ) yolcu taşıyan ticari araçları denetledi. Ekipler, Kamışlo Bulvarı’ndan havaalanına giden yolun iki yönünde ticari taksileri durdurup araçların kontrollerini yaptı. Kontrollerde araçların taksimetreleri, çalışma ruhsatları, ücret tarifesi denetlendi. Eksiklikleri bulunan ticari araçlar hakkında 1608 sayılı Kanuna göre cezai işlem uygulandı. Denetimler esnasında Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri, yolculara, ticari taksiler hakkında şikayetlerinin olup olmadığını da sordu.
Çorak: Bin 146 aracı denetliyoruz
Denetimin ardından bir açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Trafik Şube Müdürü Süleyman Çorak, kent genelinde faaliyet yürüten bin 146 ticari araca yönelik sık sık denetimler yaptıklarını belirtti. Özellikle havaalanı, ilçe ve il otogarları güzergahında çalışan ticari taksiler hakkında yurttaşlardan çok yoğun şekilde şikayet aldıklarını söyleyen Çorak, şikayetlerin genellikle ticari taksilerin ücret tarifesine uymadıkları ve taksimetre açmadan yolcu taşıdıklarıyla ilgili olduğunu ifade etti. Çorak, “Denetimler dışında ticari araçlara sivil denetim elemanlarını bindirerek bu uygulamayı yapıyoruz. Belirli aralıklarla da ekiplerimiz yerinde uygulama yapıyor.” diye konuştu.
Şikayetler araçların plakası verilerek yapılmalı
Yurttaşların ticari araçlarla ilgili şikayetlerini daha çok BİMER, Alo 153 ve belediyenin web sitesi üzerinden yaptığının bilgisini veren Çorak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şikayetlere karşılık olarak yaptırımlarımız, 1608 sayılı kanunun 1’inci ve 2’inci maddesine göre 442 ve 8 bin 852 TL para cezası arasında değişiklik gösteriyor. Ayrıca bu tutumuna devam eden ticari taksi şoförlerine dolandırıcılıktan dolayı Cumhuriyet Savcılığı’na bildiriyoruz.”
Denetimlerin sadece ücret tarifesiyle ilgili olmadığını, orijinalin dışında aksesuar, yüksek sesli müzik kullanımı, korsan ticari taksi ve çalışma ruhsatlarını kapsadığını vurgulayan Çorak, yurttaşların ticari taksilerle ilgili yaşadıkları sorunları belediyenin web sitesinde bulunan şikayet başvuru formu ve Alo 153 telefonunu arayarak bildirebileceklerini aktardı. Çorak, mağduriyetin giderilmesi için araç plakasının önemli olduğunu, plakasız şikayetlerde yasal olarak işlem yapma haklarının olmadığını dile getirdi.
Haber:Ali ABBAS YILMAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.