Taziye yemeklerine son

Taziye yemeklerine son
Diyarbakır ve bölgede ölü yakınlarına önemli bir mali yük getiren taziye yemeklerinin kaldırılmasında ilk adım Hazro’dan geldi.

Hazrolular Eğitim, Kültür, Sosyal, Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği’nin girişimleriyle Hazro patentli tüm taziye evlerinde yemek olayı tarihe karıştı. Dernek Başkanı Nihat Aksoy,”Bu iş ölü yakınları için çile ve zülüm haline gelmişti. Bu konuda ilk adımı biz attık. Diğer derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda adımlar atmasını bekliyoruz” dedi.

Gazetemizin gündeme getirdiği taziye evlerindeki yemek çilesinin son bulması için önemli bir adım atıldı. Diyarbakır ve bölgede son yıllarda yaygın hale gelen, maddi imkanı olmayan insanlara önemli bir maddi yük getirdiği için de eleştiri konusu olan ve kaldırılması için çağrılar yapılan taziye evlerindeki yemek çilesinin son bulması amacıyla en önemli adım Hazro’dan geldi. Hazro’nun Diyarbakır merkez, ilçe ve köylerindeki taziye evlerinde yemek olayı kaldırıldı.  Hazrolular Eğitim, Kültür, Sosyal, Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği’nin girişimleriyle Hazro patentli tüm taziye evlerinde yemek olayı tarihe karıştı.

‘Taziye kültürü ranta dönüştürüldü’

Dernek Başkanı Nihat Aksoy, bölgede taziye kültürünün yüzyıllardır var olduğunu, taziye evleri olayının da merhum Sait Şanlı tarafından başlatıldığını ancak toplumsal dayanışma için anlamlı olan bu olayın son yıllarda ranta dönüştürüldüğünü söyledi. Ölü yakınları için büyük bir maddi çileye dönüşen yemek olayını kaldırmak için çalışma yaptıklarını belirten Aksoy,”Taziyeye gelen insanlara yemek vermek için bankadan kredi çeken insanlar olduğunu biliyoruz. İş bu kadar vahim boyutlara ulaşmış durumda. Merhum Sait Şanlı taziye evlerini hayata geçirerek güzel bir toplumsal dayanışmaya öncü oldu ama bu anlamlı olay sonraları taziye sahiplerini sömürme amaçlı kullanılarak eziyete dönüştürüldü. Oysa bizim kültürümüzde insanlar imkanları dahilinde taziye sahiplerine yardım etmesi olayı var” dedi.

‘Kaymakamın desteğiyle kaldırdık’

“Halkımızın yoğun talebi üzerine taziye sahipleri üzerinde maddi yük oluşturan taziye evlerindeki yemek olayını kaldırdık” diyerek sözlerine devam eden Aksoy, Diyarbakır merkez, Hazro ilçe merkezi ve köylerindeki Hazro patentli taziye evlerinde yemek verilmeyeceğini ifade etti. Aksoy,” Kaymakam beyi ziyaretimizde bu konuyu dile getirdik. Kendisi çok olumlu karşıladı, bu adım için bizi tebrik etti. Kaymakam beyin çabasıyla müdürleri, merkez ve köy muhtarları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile yapılan geniş kapsamlı toplantıda konu ele alınarak yemek olayı sonlandırıldı. Herkes bu durumdan memnun kaldı. Bizler de buna vesile olduğumuz için çok mutlu olduk. Çabalarından dolayı Hazro kaymakamı Yusuf Osman Diktaş’a teşekkür ediyoruz. Diğer derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda adımlar atmasını bekliyoruz. Hep beraber kültürümüzle ilgisi olmayan, insanları maddi külfetin altına sokan ve acılarını daha da artıran bu yanlış olaya son verelim,bu işi Diyarbakır’da tarihe karıştıralım” dedi.

‘Öğrencilere burs imkanı sağlıyoruz’

Aksoy, 16 yıllık mazisi olan derneğin eğitim çalışmalarına da ciddi destek verdiğini dile getirdi. Öğrencilere burs verilmesi için önemli bir misyonu yerine getirdiklerini belirten Aksoy,”Lise son sınıfta okuyan maddi imkanı yetersiz öğrencilere burs verilmesi için aracı oluyoruz. Mağdur öğrencileri maddi imkanı olan hemşerilerimize yönlendiriyoruz, onlar da imkanlar dahilinde destek oluyor. Dernek olarak parayla işimiz olmuyor, para hayırseverler tarafından doğrudan öğrencilerin hesabına yatırılıyor. Ayrıca öğrencilere kitap ve yayın desteğinde bulunuyoruz” diye konuştu.

Müftü’den açıklama

Taziyelerde yemek ikramının sünnette de karşılığı olmadığını belirten Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, “Cenaze sahiplerinin yemek vermek zorunda kaldığı uygulama dinen de caiz ve uygun değil, ahlaken de uygun değildir. Çünkü herkesin imkânının aynı olmadığı aşikârdır. Konuyla ilgili oluşan mahalle baskısına, ‘Cimri, babasının arkasından yemek vermedi, hayır işlemedi’ gibi eleştirilere maruz kalmamak için zaman zaman gayri meşru yollara da müracaat etmektedirler. Kimisi evindeki geçim kaynağı olan ineğini kesmek zorunda kalıyor kimisi de dinin asla cevaz vermediği faizle kredi çekip taziye yemeği veriyor. Faizle kredi çekmek haramdır, o yemeği ikram etmek de yemek de haramdır. Şikâyetler üzerine cuma hutbesi okuttuk. İlçe müftülerimiz taziye evi sorumluları, dernek başkanlarıyla, dernek sorumlularıyla toplantılar yaptılar. Taziye adabını anlatan tabelalar yaparak taziye evlerine dağıttık” dedi.

Saffet Azbay

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum