Tatil rezervasyonlarında dikkat: Ödemeleri bu şekilde asla yapmayın!
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'dan Tatil Rezervasyonu Uyarıları
TİGRİS HABER - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, tatil rezervasyonları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bağlıkaya, tatil satın alınan web sitesinin adres çubuğundaki ismin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ödemeler, seyahat acentelerinin kurumsal IBAN'ına yapılmalıdır," dedi.
Dolandırıcılık Vakalarında Artış
Bağlıkaya, turizm sektöründe dolandırıcılık vakalarının çeşitli dönemlerde yoğunlaştığını belirtti. Özellikle salgın sürecinde ve sonrasında villa kiralamalarında dolandırıcılık olaylarının arttığını, son zamanlarda ise bungalov turizminde benzer vakaların sıkça yaşandığını ifade etti.
Dijital Denetim ve Doğrulama Sistemi
2023'te dolandırıcılık vakalarıyla ilgili 12 bin 691 ihbara işlem yapıldığını belirten Bağlıkaya, "TÜRSAB olarak bu tür dolandırıcılık vakalarının önüne geçmek için özel bir dijital denetim ekibi kurduk. Ekiplerimiz, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak çalışıyor," dedi. Ayrıca, TÜRSAB'ın Dijital Doğrulama Sistemi ile vatandaşların tatil satın aldıkları şirketin TÜRSAB üyesi olup olmadığını kontrol edebildiğini söyledi.
İnternet Üzerinden Tatil Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İnternet üzerinden tatil satın alan vatandaşların sayısının son yıllarda arttığını belirten Bağlıkaya, sahte web siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan dolandırıcılıkların da bu artışa paralel olarak çoğaldığını ifade etti. Bağlıkaya, kullanıcıların tatil paketi alırken web sitesinin TÜRSAB üyesi olup olmadığını kontrol etmelerinin önemini vurguladı.
Dijital Denetim Ekiplerinin Çalışmaları
Bağlıkaya, dijital denetim ekiplerinin 2024 Haziran sonu itibariyle 16 bin 705 işlem gerçekleştirdiğini belirtti. Ekiplerin hem gelen ihbarları değerlendirdiğini hem de internet üzerinden yoğun taramalar yaparak dolandırıcılık amaçlı sayfaları tespit ettiğini söyledi. Bu kapsamda, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile iş birliği yapıldığını ve Cumhuriyet Başsavcılığına 581 dosya sunulduğunu ifade etti.
Google ve META ile İş Birliği
Bağlıkaya, Google ve META ile yakın temas halinde olduklarını belirterek, dolandırıcılık amaçlı web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda listelenmesinin önüne geçtiklerini söyledi. META ile yapılan görüşmelerde de önemli mesafe kat ettiklerini, dolandırıcılık amaçlı sosyal medya hesaplarının askıya alınması konusunda temasların sürdüğünü belirtti.
Dolandırıcılıktan Korunma İpuçları
Bağlıkaya, tatil satın alınan web sayfasının adres çubuğundaki ismin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizerek, dolandırıcıların sayfaları kopyalayıp küçük harf değişiklikleri yaparak sahte siteler oluşturabildiklerini söyledi. Ayrıca, dolandırıcıların sabit telefon numarası kullanmadığını, genelde WhatsApp üzerinden iletişim kurduklarını belirtti.
Son olarak, ödemelerin seyahat acentelerinin kurumsal IBAN'ına yapılması gerektiğini vurgulayan Bağlıkaya, piyasa değerinin çok altında olan ürünlerin şüphe uyandırması gerektiğini belirtti.
Bu tür dolandırıcılıklara maruz kalan vatandaşların ve seyahat acentelerinin gerekli hukuki adımları atabilmeleri için destek vermeye çalıştıklarını söyleyen Bağlıkaya, şikayet dilekçe örnekleri ve başvuru şekilleri konusunda mağdurları bilgilendirdiklerini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.