Tanrıkulu, TPAO’nun verdiği zararı gündeme getirdi

Tanrıkulu, TPAO’nun verdiği zararı gündeme getirdi
CHP'li Sezgin Tanrıkulu, TİGRİS Haber’in ‘kırmızı örümcek’ haberiyle yolların bozulduğunu belirtti ve Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’ndan yanıt istedi.

Sezgin Tanrıkulu, bakana şu soruları sordu;

  1. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına bağlı TPAO’nun yürüttüğü petrol çalışmalarının ekili tarım alanlarını etkilediği iddiaları doğru mudur?
  2. Bahse konu iddialar doğruysa özellikle pamuğun hasadına 45 gün kala çiftçilerin “Kırmızı Örümcek” ile karşılaşmış olması büyük maddi zararlar doğuracaktır; bu zararın karşılanması için Bakanlığın herhangi bir çalışması var mıdır?
  3. Çiftçilerin hasat zamanına yaklaşmışken uğradığı zararın tespiti yapılmış mıdır?
  4. Hasat zamanından hemen önce TPAO’nun petrol faaliyetleri sebebiyle zarar gören ekili alanların zararı Bakanlık tarafından karşılanacak mıdır?
  5. Bahse konu bölgede ulaşımın dar yollarla sağlandığı düşünüldüğünde ağır tonajlı araçların sürekli kullanımına uygun olmadığı bilinmektedir; dolayısıyla farklı güzergâhların kullanımıyla ilgili bir değerlendirme yapılmış mıdır?
  6. Bölgede tarımla uğraşan çiftçilerin ifadelerine göre; TPAO yetkilileriyle görüştükleri ve yolun en kısa sürede tamir edileceğinin garantisini aldıkları yönündedir. Buna rağmen herhangi bir girişimin olmaması ve ham petrol taşıma faaliyetinin aynı bozuk yoldan devam etmesinin gerekçesi ve izahı nedir?
  7. Günde ortalama 10 adet ağır tonajlı TIR’ın gidip geldiği grup köy yolunda en az bin dönümlük ekili tarım arazisinin zarar gördüğü bilinmektedir; TPAO’nun bahse konu kuyudan petrol taşıma faaliyetleriyle ilgili yürüteceği çalışmalar için yeterli etki analizleri yapılmış mıdır, yapıldıysa kamuoyuyla da paylaşılacak mıdır?
  8. Tarım alanlarını kapsayan bahse konu petrol çıkartma ve taşıma faaliyetlerine dair Tarım ve Orman Bakanlığı, ilgili müdürlükler, ilgili idari ve mülki amirlikler veya yerel yönetimlerle ne gibi istişareler yapılmıştır?
  9. Bölgede grup köy yolu ile ilgili oluşan hasarın karşılanması, çiftçilerin yaşadığı maddi zararın tazmini için Bakanlığın ne gibi bir çalışması vardır?

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum