Tanrıkulu: “Diyarbakır bütçede iktidar tarafından özellikle geri bırakılıyor”

Tanrıkulu: “Diyarbakır bütçede iktidar tarafından özellikle geri bırakılıyor”
CHP Diyarbakır Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de devam eden bütçe görüşmeleri kapsamında Diyarbakır’a ayrılan yatırımlarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

TİGRİS HABER-Tanrıkulu, 2025 yılı bütçesinde Diyarbakır’a ayrılan yatırım planlarını paylaştı. Diyarbakır’ın tarihiyle, nüfusuyla bölgede ve Türkiye’nin önemli kentlerinden olduğunu ancak buna rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri tarafından bilinçli bir şekilde bütçede geride bırakıldığını belirten Tanrıkulu, “Diyarbakır gelişmişliğine, kimliğine, kültürüne, tarihine uygun bir biçimde bütçeden maalesef pay alamıyor. Özellikle bu iktidar tarafından geri bırakılmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

“Hızlı tren Sivas’tan aşağısına var, doğusuna yok”

TBMM’de devam eden 2025 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında dün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yatırımları görüşüldü. Görüşmeler kapsamında Diyarbakır’a gerekli yatırımların planlanmadığına dikkat çeken Tanrıkulu, “Dün Ulaştırma Bakanı elinde bir haritayla Türkiye'nin hızlı tren ağını gösterdi. O hızlı trenin geçmediği ağ, Diyarbakır’ın da içinde olduğu Güneydoğu bölgesi. Sadece o tarafa bir hat yok! Türkiye'nin batısında, Sivas'tan ötesine var; Sivas'tan aşağısına, Cumhurbaşkanı'nın değindiği deyimle, Fırat'ın öte tarafına maalesef hızlı trenle ilgili herhangi bir yatırımdan söz etmedi” dedi.

Diyarbakır’ın da içinde bulunduğu bölgenin bir an evvel hızlı tren projesine kavuşturulması gerektiğini söyleyen Tanrıkulu, Diyarbakır da proje kapsamına alınana kadar ısrarla gündeme getireceğini söyledi.

“Diyarbakır’a 2025 yılında da otoban yok”

Meclis Genel Kurulu’nda ve basın toplantılarında yaptığı açıklamalarla sık sık Diyarbakır’a otoban bağlantısı projesini gündeme getiren Tanrıkulu şu ifadeleri kullandı:

“Diyarbakır'ın gündeminde sürekli otoban var. Otoban Urfa'ya kadar geldi ama Urfa'dan sonra ne Habur'a giden hat üzerinde bir yatırım planı var ne de Urfa'yla Diyarbakır arasındaki yatırımla ilgili bir gelişme var. En son sorduğum bir soru önergesine 2034 diye bir yanı verilmişti. Bunun bizim de girişimlerimiz sonucunda 2027'ye alındığı konusunda bir bilgi var ama 2027 yılına da 3 yıl var. Dolayısıyla bu otoban yatırımının bir an önce projelendirilmesi ve planlanması noktasında bir adım atılması lazımdı ancak 2025 bütçesinde buna ilişkin olarak ta bütün baskılarımıza rağmen bir adım atılmış değil.”

“Şehir içi ulaşıma yatırım yapılmıyor”

Diyarbakır’da şehir içi ulaşımın, artan nüfusa ve şehirleşme oranına paralel yatırımları alamadığına dikkat çeken Tanrıkulu,

“Diyarbakır'da çok ciddi bir biçimde şehir içi ulaşım sıkıntısı var. Diyarbakırlılar olarak bundan şikayetçiyiz. Diyarbakır'da buna uygun yatırımlar maalesef yapılmıyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“Hafif raylıya ayrılan 917 milyon lira kullanılmadı”

Cumhurbaşkanlığı tarafından merkezi bütçeden Diyarbakır’da hafif raylı sisteme önceki yıllarda 917 milyon lira ayrıldığını, ancak kayyum yönetimleri tarafından bu bütçenin Diyarbakır’ın trafiğini rahatlatacak hafif raylı sisteme harcanmadığına vurgu yapan CHP’li Sezgin Tanrıkulu, “2025'ten önce Cumhurbaşkanlığı tarafından ayrılan bir bütçe vardı. 917 milyon bir bütçe ayrılmıştı Diyarbakır'daki raylı sisteme. Bu raylı sistem Diyarbakır Dağkapı'dan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kadar 14 kilometrelik bir hattı kapsıyordu. 25 dakikada Diyarbakır merkezinden o hat üzerinde gidilebilecekti ki, orada bir hazır ray hattı da var, tren hattı da var. Kayyum belediyeciliği 8 yıl boyunca buna ilişkin bir araştırmayı, bir projelendirmeyi yapmadı. Bu konuda da 2025 bütçesine ayrılan bir payın olmadığını görüyoruz” dedi.

“Silvan Barajı tamamlanırsa 305 bin kişiye istihdam sağlayacak”

Diyarbakır’da GAP kapsamında yapılan Silvan Barajı’nın tamamlanmasına yeterli bütçenin ayrılmadığını söyleyen Tanrıkulu, bu barajın tamamlanmasıyla bölgeye ek 2 milyarlık bir gelir ve 305 bin kişilik bir istihdam sağlayacağına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

“GAP bir bölgesel kalkınma projesiydi. En önemli ayağı da enerjiyle birlikte tarım ve sulamaya ilişkini ağlardı. Eğer Silvan Barajı tamamlanırsa sulama ile beraber 305 bin kişiye yeni istihdam sağlayacak ve Diyarbakır'la beraber çevre ililerin bütçesine yaklaşık 2 milyarlık katkı sağlayacak.”

“DEDAŞ parlamentoda ve hükümet üzerinde lobi yapıyor”

GAP kapsamında inşa edilen barajların sulama ayağının tamamlanmamasının nedenini DEDAŞ’a bağlayan Tanrıkulu, Diyarbakır'da tarımsal sulama büyük oranda yüzde 70 oranda enerjiye bağımlı. Türkiye'de enerjiye bağımlı tarımsal sulamanın yüzde 50'si Diyarbakır ve 6 ilde yapılıyor. DEDAŞ parlamentoda, hükümet üzerinde yaptığı lobiyle bu kaynağından vazgeçmek istemiyor. Dolayısıyla buraya, sulanma kanallarına bütçe ayrılmasını da yaptığı lobi çalışmalarıyla engellemeye çalışıyor” dedi.

TOKİ Oğlaklı konutlarında içme suyu sorunu

Yapımı büyük ölçüde tamamlanan TOKİ Oğlaklı deprem konutlarında yaşanan içme suyu sorununa da değinen Tanrıkulu, “Oğlaklı kırsal mahallesine yapılan, bir kısmı teslim edilen konutlarla ilgili çok ciddi su meselesi var. Bu su meselesi henüz çözülmedi, bu su meselesinin DSİ tarafından çözülmesi lazım” dedi.

“Trafik sorununu bizzat Bakanla görüştüm”

Diyarbakır’da yaşanan trafik çilesini bizzat Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na söylediğini ifade eden Tanrıkulu, “Kent içi trafik sorunuyla ilgili olarak dün Ulaştırma Bakanıyla bizzat görüştüm. Silvan Yolu, Urfa Yolu, Seyrantepe Kavşağıyla ilgili olarak yeni düzenlemelerin Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından planlanması ve yapılması lazım. Bütün bunları parlamentoda, bütçede, komisyonlarda dile getirmeye çalıştım. Burada da bir kez daha bütçe görüşülürken Diyarbakır'ın bu bütçeden yeterli pay almadığını, altyapı yatırımları konusunda, büyük projeler konusunda bir pay ayrılmadığını bir kez daha kamuoyuyla, Diyarbakır kamuoyuyla, kent kamuoyuyla, parlamentodan paylaşıyorum. Bunların takipçisi olmaya devam edeceğim” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.