Sur Kaymakamlığından vatandaşa çağrı: Sabırlı olun
Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde 8 günden bu yana 6 mahallede uygulanan sokağa çıkma yasağı sürerken, Sur Kaymakamlığı yetkilileri son gelişmelere ilişkin Tigris Haber Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu.
Yasağın ilan edildiği 6 mahallede 24 bin vatandaşın yaşadığını ifade eden Kaymakamlık yetkilisi, “Yasağın sürdüğü mahalledeki binlerce insan bulunduğu yeri terk etmiş durumda. Yasak başlamadan öncede zaten bir çıkış vardı. Yasak başladığında da çıkışlar oldu. Zaten biz çıkmak isteyen vatandaşlarımızı mağdur etmiyoruz. Girişlerde sıkıntı olabilir ama çıkışlarda bir sıkıntı yok. Uygun aramalar yapıldıktan sonra vatandaşlar çıkıyor. Nüfus çok azaldı. Hasırlı ve Kurşunlu camisi çevresinde çok az sayıda vatandaş kaldı. Saraykapı ve Çevatpaşa tarafından insanlar daha yoğun” dedi.
Ailelere yardım yapılıyor
Sur’da kalan vatandaşlara yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten kaymakamlık yetkilisi, “Biz yardımlarımızı yapmaya başladık. 2 günde bir, bin 500 ile 2 bin arasında ekmek dağıtıyoruz. Kuru gıda hazırlığımız var. Talep olursa ulaştırırız. Çıkmak için bizi ve 155’i arayan vatandaşlar var, ama kimi eşyasını ve evini sahipsiz bırakmamak için çıkmıyor. Tabi biz insanlara evinizi boşaltın diye bir uygulamamız yok. Böyle bir kararımız yok” diye konuştu.
Şuan net bir şey yok
Yasağın sona ermesi için vatandaşın sabırlı olmasını isteyen yetkili, “Vatandaşın beklentisi bu hendek kazma olaylarının sona ermesi. Bugün biter yarın biter diye bir şey söyleyemem. Vatandaş, hendeklerin temizlenmesini istiyor. Vatandaş, camiye, sağlık ocağına ve okuluna özgür bir şekilde gitmek istiyor. Bunların hepsi engellendiği için vatandaş bu haklarından mahrum kalıyor” ifadelerini kullandı.
4 bin öğrenci farklı okula kaydırıldı
Çatışmalar esnasında tarihi cami, hamam ve dört ayaklı minarenin zarar gördüğünü belirten yetkili, “Kurşunlu camisi, Paşa hamamı, dört ayaklı minarede hasar var. Bunların dışında Yavuz Selim ve Süleyman Nazif okullarında yangından dolayı hasar gördü. Bildiğiniz gibi bu iki okulda tarihi eser konumunda. Ayrıca çatışmaların yaşandığı bölgede öğrencilerimizin mağdur olmaması için çalışma başlattık. 6 mahalledeki 4 okulun yaklaşık 4 bin çıvarındaki öğrencisini farklı okullara kaydırdık. Okulsuz kalan öğrencimiz yok. Çevre okullarla aldık çoğunu. Çatışmalardan dolayı bazı veliler çocuklarını okuldan alıyor. Ama eğitim devam ediyor.” Dedi.
Zararlar karşılanacak
Halka mesaj yollayan kaymakamlık yetkilisi, “Vatandaşın, sağlık, ibadet hakkının engellendiğini görüyoruz. Vatandaşımız, sokağa çıkma yasaklarını durduk yere ilan etmedi. Bu konuda sivil toplum kuruluşları ile görüşülerek son verilmesi istendi. Yasak ve operasyon heveslisi değiliz. Yeteri süre verildi ancak biz ne kadar sabır gösterdiysek onlar genişletmeye devam ettiler. Bu noktadan sonra bizim buraya müdahale etmemiz gerekiyor. Artık vatandaşımızın da bu yönlü talebi var. Günde 20-30 vatandaş bize gelerek oranın temizlenmesini istiyor. Bundan dolayı tedbir ve operasyonlar başladı. Vatandaşlarımız biraz sabır etsin. Sabır neticesinde hendekler temizlenince hayat kaldığı yerden devam edecek. Herkes evine, okuluna ve camisine kavuşacak. Devletimiz sivil kayıp olmaması için büyük sabır ve özen gösteriyor. Sosyal yardım anlamında vatandaşa yardımlarımız sürüyor. Seçim öncesi vatandaşların bir kısım zararlarını karşıladık. İş bittikten sonra zarar gören esnaf ve ailelere yardım yapılacak. Bakan ve siyasetçilerimize de esnafın kredilerinin ertelenmesine dönük talebimiz oldu. Bu konuda da olumlu bir yanıt aldık” ifadelerini kullandı.
ÖZEL HABER: İlyas AKENGİN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.