Elçi Davasında sanık polisler hakkında beraat kararı

Elçi Davasında sanık polisler hakkında beraat kararı
Tahir Elçi cinayeti davasında sanık polisler hakkında beraat kararı verildi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ölümüne dair açılan davanın 11'inci duruşması, Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yapılan savunmaların ardından mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme, sanık 3 polis hakkında beraat kararı verdi.

Tahir Elçi davası

Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinde bulunan Dört Ayaklı Minare'nin önünde açıklama yaptığı sırada katledildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma, cinayetten 4,5 yıl sonra yani 20 Mart 2020'de tamamlandı. Cinayetle ilgili olay yerinde bulunan ve görevlerine devam eden polisler Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi’ye “bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçlamasıyla dava açıldı. Aynı dosyada, firari sanık Uğur Yakışır'a da "2 polisi öldürmek ile devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddiası yöneltildi.

Olay yeri incelemesi 5 ay sonra gerçekleşti. Mermi bulunmadığı için kurşunun hangi silahtan çıktığı kesinleşmedi. Ancak sokaktaki kamera kayıtları saniye saniye Elçi'nin vurulduğu anları kaydetmişti.

Kamera kayıtları incelemesi

Diyarbakır Barosu, güvenlik kamerası kayıtlarını Londra'daki Forensic Architecture (Adli Mimarlık) adlı kuruluşa gönderdi. Elçi’nin öldürülmesine ilişkin ayrıntılı bir teknik rapor hazırlayan Forensic Architecture; görsel, işitsel ve belgesel kaynaklardan yararlandı. Raporda, polis memurlarından üçünün kuvvetli suç şüphesi altında olduğu saptandı.

Üç polisin Elçi’ye yönelik doğrudan ateş hattında olduğu ve silahlarını birden çok kez ateşledikleri kaydedildi. Polislerden birinin, Elçi’ye doğru açık ve engelsiz bir ateş hattıyla silahını ateşleyen tek memur olduğu ifade edildi.

Savcıdan beraat talebi

Dosya savcısı, 25 Nisan tarihli mütalaasında, Tahir Elçi’nin nereden geldiği tam olarak tespit edilemeyen bir kurşunla hayatını kaybettiği, sanık polisler hakkında ayrı ayrı beraat kararı verilmesini istedi. Savcı, bugün görülen duruşmada da mütalaasını yineledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.