Silvan’da 3 soruşturma 1 inceleme

Silvan’da 3 soruşturma 1 inceleme
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Silvan’da hendek operasyonuna çıkan güvenlik görevlilerine hakaret eden HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında soruşturma başlattı.

İlyas AKENGİN-ÖZEL

Başsavcılık, ayrıca itfaiye göndermeyen belediye ve askerleri yuhalayan kişiler hakkında adli soruşturma açtı. Valilik, ise duvarları yazıyla boyayan polis ve askerler hakkında inceleme başlattı.

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde PKK'nin gençlik yapılanması YDG-H üyeleri tarafından açılan hendeklerin kapatılması için Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesiyle başlatılan operasyon sonrası bir yandan yaralar sarılırken, diğer taraftan adli soruşturmalar başlatıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve beraberindeki partililerin sokağa çıkma yasağının uygulandığı bölgeyi girmek istemesi üzerine polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulunmuştu. Arbede sırasında bir gaz fişeği Yüksekdağ’ın saçlarına isabet etmişti. Yüksekdağ, olay esnasında güvenlik güçlerine yönelik,  “Adi, şerefsizler.  Gözümüzün önünde çoluk çocuğu katlediyorsunuz, saraydaki gelsin buraya ulan şerefsizler”dedi. Görüntüleri incelemeye alan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Figen Yüksekdağ’ın görevi başındaki kamu görevlilerine alenen hakaret ettiğini tespit etti. Yüksekdağ hakkında soruşturma başlatıldı. Figen Yüksekdağ ise kendisine kasıtlı müdahalede bulunulduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Başsavcılık, PKK’lilerin yaktığı tır yangınına müdahale etmeyen Diyarbakır Büyükşehir ve Silvan Belediyeleri hakkında soruşturma açtı. Silvan’da 12 Kasım günü TOMA ile yangına müdahale eden polis memuru Arif Demir, roketaralı saldırı sonucu şehit olmuştu.

Bir diğer soruşturma ise görevden dönen askerlerin yaya olarak birliklerine gittiği esnasında hakaret eden kişilere açıldı. Başsavcılık, sosyal medyaya döşen görüntüleri mercek altına aldı. Askerleri yuhalayan ve ‘işgalci ordu’ şeklinde sözlü beyanda bulunan kişilerin tespitine yönelik açılan soruşturma devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı ise, Silvan'daki terör operasyonun ardından bazı evlerin duvarlarına yazı yazılmasına ilişkin inceleme başlatılması talimatı verdi.  Valiliğin talimatıyla başsavcılık, sokak duvarlarına yazıyla boyayan özel harekat polis ve askerleri hakkında inceleme başlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.