Siirt’te arama kurtarma çalışmaları sürüyor
Siirt’in Şirvan ilçesinde göçük meydana gelen maden sahasında incelemelerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kurtarma çalışmaları yürüten AFAD’ın oldukça ümitli olduğunu belirterek, belirli sayıdaki işçilere ulaşılmasının umut edildiğini kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 16 işçinin göçük altında kaldığı, 6’sının cesedine ulaşıldığı, 10 işçi için kurtarma çalışmalarının sürdüğü Şirvan ilçesine bağlı Maden köyündeki bakır madenine geldi. Batman’dan helikopterle bölgeye gelen Müezzinoğlu’na, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ve Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz eşlik etti. Müezzinoğlu, AFAD’ın koordinasyon TIR’ın da yetkililerden brifing aldıktan sonra, kurtarma çalışmalarının sürdüğü alana giderek, incelemelerde bulundu.
Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Bakan Müezzinoğlu, Perşembe günü elim bir kaza yaşandığını belirterek, “Bugün 5. günündeyiz. Bugüne kadar 6 çalışan heyelan altından çıkarıldı. Şuanda heyelan altındaki 10 çalışanımıza da bir an önce ulaşma çalışmaları devam ediyor. Hadisenin olduğu andan itibaren gerek AFAD gerek valilik gerekse hükümetin fiili tüm dinamikleri bölgeye en kısa zamanda ulaşarak, kurtarma çalışmalarını başlattılar. Hükümet düzeyinde de valilik düzeylinde de aynı akşam saat 21.00 sıralarında kriz masası kuruldu. Sabah saatlerinde de bölgeye yerleşen AFAD bütün müdahaleleri planlı bir şekilde yönetme gayreti içinde. 10 vatandaşımızın canlı bir şekilde, ümidimizi kaybetmeden toprak altından çıkarılması için çalışmalar 24 saat gayretle devam ediyor. İşçilerin yakınlarıyla yakın diyalog kurarak, onlarla her türlü iletişimi kurarak, onlarla bir arada olmayı başaran bir süreci de yönetme gayreti içindeyiz. Gerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, gerek Kızılay ve AFAD, Enerji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın ekipleri dinamik bir şekilde çalışma yürütüyorlar” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ilk günden itibaren burada olduğunu anımsatan Bakan Müezzinoğlu, “Dün Sağlık Bakanımız Recep Akdağ buradaydı. Bugün biz buradayız. İlgili bakanlıkların tüm yetkilileri ilk günden itibaren buradalar. Bir taraftan dertler, acılar paylaşıldıkça azalır anlayışıyla çalışan yakınlarımızın yanında en insanı şekilde sorumluluklarımızı yerine getirirken, diğer taraftan da sorunları çözerek azaltma gayretiyle yoğun bir çalışma yürütüyoruz” diye konuştu.
"Bugün ümit var"
En kısa zamanda toprak altındaki 10 çalışana ulaşmayı arzu ettiklerine dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, “Bugün ümit var. AFAD başkanımızın bize verdiği brifingde bugün oldukça ümitliler, havada müsaade ediyor. Bir kısım ya da belirli sayıdaki çalışanımıza ulaşmayı umut ediyoruz. Tekrar kaybettiğimiz çalışanlarımızın yakınlarına sabırlar diliyorum. Kaybettiğimiz çalışanlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Diğer çalışanlarımızı sağ salim ümidimizi kaybetmemek adına ulaşabilmeyi arzu ediyorum. En kısa zamanda da bu kazanın sonuçlarını değerlendirilecek. Eksik, ihmal var mı, daha farklı tedbirler neler olur diye değerlendirmeler yapılıyor. Bunlar da önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Çalışma ekibine de teşekkür ediyorum. 24 saat bu zor koşullarda çalışma yapmak kolay değil. Onlara da hem teşekkür ediyorum, hem de başarılar diliyorum. En kısa zamanda sonuca ulaşmalarını temenni ediyorum” dedi.
Bakan Müezzinoğlu, Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 5 ay önce kapatılan bir ocakta yeniden açma çalışmaları yapılırken 1 çalışanın hayatını kaybettiğini, 1 çalışanın da yaralandığını da anımsatarak, hayatını kaybeden rahmet, yakınlarına sabırlar diledi.
Maden köyünde yağmur tedirginliği
Göçükte kalan 10 işçinin yakınlarını yağmur tedirginliği sardı. Hamza Batumak adlı işçi yakını, yağmur yağması durumunda çalışmaların 2-3 ay süreceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Şirvan ilçesi Maden köyündeki bakır madeninde yaşanan heyelan nedeniyle meydana gelen göçükte kalan 10 işçinin kurtarılması için çalışmalar sürüyor. AFAD ekipleri, vardiyalı çalışarak, göçük altında kalan işçileri çıkarmak için çaba sarf ederken, maden sahası çevresinde bekleyen işçi yakınlarını yağmur tedirginliği sardı. Göçükte altında kalan Mahmut Batumak’ın amcası Hamza Batumak, yeğeninin evli ve 3 çocuk babası olduğunu belirterek, 20 gün önce maden ocağında işe başladığını kaydetti.
"Olayda ihmal var"
Olayın meydana gelmesinde ihmalin olduğunu savunan Batumak, “Daha önce de orada bir çatlak vardı. Bu yüzden olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalar da çok yavaş. Allah muhafaza bu 2-3 gün içerisinde yağmur yağsa ve çıkarılmasalar çalışmalar 2-3 ay sürer. Kimse müdahale edemez. Ama olay gününden bugüne kadar yağmur yağmadı. Olay gününden beridir İstanbul’dan geldim, buradayım. Burada bir yağmur yok. Şu yağmur olmayan günlerin kıymeti bilinse, hızlı mücadele etseler her şey çok güzel olur. İnancımız gereği her zaman umutluyuz. Ama artık umuttan bir yana buradaki insanlar cenazeleri alma peşinde. Burada bekleyen kadınlar var. Bayılanlar var, burada bekliyorlar bu soğukta. Daha yeni sağ tarafta çalışmaya başladılar. 4 gündür ben buradayım halen 10 metre ileriye gitmişler. Ona rağmen şirket, ‘Ölçüm cihazı sinyal vermemiş’ diyor. İnsanlar gözüyle görmüş, ölçüm cihazına gerek var mı? Oradaki işçiler gözleriyle görüyor. Ondan dolayı büyük bir ihmal var. Burada görüyoruz. Akrabamız olan bir sürü insan var orada. Onlar bize anlatıyor. Bunu kimse saklamasın” dedi.
Siirt'te 8'i birim amiri toplam 61 kişi ihraç edildi
Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile Siirt, Eruh ve Kurtalan belediyelerinde 8'i birim amiri toplam 61 kişi görevden ihraç edildi.
OHAL kapsamında dün sabah yeni KHK yayımlandı. Resmi Gazetede yayımlanan 677 sayılı kararname ile Siirt Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Fadıl D., Temizlik İşleri Müdürü Yunus E., SİSKİ Müdürü Abdullar G., Berfin Kadın Dayanışma Merkezi Müdürü Celile A.G, Başkan Yardımcısı Elif A.A., Basın Müdürü Fadıl T., Fen İşleri Müdürü Mesut O., Kadın Aile Destek Hizmetleri Müdürü Pervin Y. olmak üzere 38 kişi, Eruh Belediyesi'nden 8 kişi, Kurtalan Belediyesi'nde 5 kişi, Atabağlar Belde Belediyesi'nden 3 kişi, Veysel Karani Belde Belediyesi'nden 1 kişi, Özel İdare Müdürlüğü'nden 4 kişi, Kurtalan Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'nden 1 kişi olmak üzere toplam 61 kişi görevden ihraç edildi.
Kızılay'dan maden işçilerinin ailelerine destek
Kızılay Derneği Siirt Şubesi, Şirvan ilçesi maden ocağındaki göçük sahasında bulunan işçi yakınlarına, soğuktan korunmaları için battaniye ve ikram olarak çay, su, kek, meyve suyu dağıttı.
Kızılay Şube Başkanı Yener Tanık, "Şirvan ilçesindeki madeni ocağında yaşanan göçükte meydana gelen heyelan sonucunda, göçük altında kalan vatandaşları kurtarmaya yönelik yapılan çalışma alanına Siirt Kızılay Şubesi olay yerine intikal etmiş ve Türk Kızılayı olarak alanda bulunan vatandaşlara soğuktan korunmaları için battaniye ve atkı dağıtılmıştır. Ayrıca ikramlar olarak çay, su, kek, meyve suyu ve çorba dağıtılmış olup, halen de bu çalışmalarımız devam etmektedir. İncelemelerde bulunmak üzere bölgeye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a yapılan çalışmalar hakkında bilgi sunulmuştur" dedi.
6 çocuk babası madenci göçük altında kaldı
Maden ocağında göçük altında kalan 6 çocuk babası madencinin, ailesiyle birlikte ikamet ettiği Van’da iş bulamadığı için maden ocağında çalıştığı ve 3 ayda bir ailesini görmeye gittiği öğrenildi.
Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köyündeki bakır madeninde meydana gelen heyelan sonucu göçük altında kalan işçilerin hikayeleri yürek burkuyor. Halen göçük altında olan 10 işçinin arasında yer alan ve 6 çocuğu olan Nusret Beyazalma’nın, ailesiyle birlikte ikamet ettiği Van’da iş bulamadığı için maden ocağında çalıştığı öğrenildi. Maden sahasında kurtarma çalışmalarından haber bekleyen Beyazalma’nın kuzeni İsmail Göktaşoğlu, “Ekmeğinin peşinden geldi buraya. Çalışıp, çocuklarına bakıyordu” dedi. Cenazelerini beklediklerini ve bulununcaya kadar bekleyeceklerini belirten Göktaşoğlu, “Cenazeyi götürmeden gitmeyeceğiz. Sağ olsun devlet çalışıyor. Biz de izliyoruz. Allah sonunu getirsin. İmkan olsaydı devlet elinden geleni yapardı. Ama demek imkanlar bunlardır. Ulaşacak bir şey olsaydı herhalde yaparlardı. Allahtan umut kesilmez. Ama umudumuzu kesmişiz” dedi.
Beyazalma’nın çocuklarının küçük yaşta olduğuna dile getiren Göktaşoğlu, “Çalışıp, çocuklarına bakıyordu. 2-3 ayda bir izne geliyordu. Van’da iş olsaydı orada çalışırdı. Ekmeğinin peşinden geldi. Mecburdu” diye konuştu.
Şirvan’da kurtarma çalışmaları 6’ncı gününde
Siirt’in Şirvan ilçesindeki göçük altında kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürüyor. Çalışmalar iki koldan yürütülürken, göçüğün meydana geldiği alanda iş makinesi sayısı arttırıldı.
Şirvan ilçesi Maden köyündeki bakır madeninde meydana gelen heyelan sonucu göçük altında kalan 10 işçinin kurtarılması için Perşembe günü başlayan çalışmalar sürüyor. Göçüğün meydana geldiği alanda çalışmaların ilerlemesini engelleyen büyük bir kaya kütlesinin dün öğlen saatlerinde patlatılmasıyla birlikte, kurtarma çalışmaları iki koldan yapılmaya başladı. Çalışmalarda kullanılan iş makinesi sayısı da 14'e çıkarılırken, alanın hem sağından hem de solundan iş makineleri ile ilerleyen AFAD ekiplerinin kısa süre içerisinde bazı işçilere ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Yakınları göçük altında kalan vatandaşların bekleyişi ise sürüyor. (İHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.