Siirtli girişimci, devletten aldığı hibe desteğiyle kendi markasını kurdu
Siirt'in Pervari ilçesinde ikamet eden ve 4 yıl öncesine kadar işsiz olan Kenan Kaya, geçen yıl Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) hibe desteğini duydu. Vakit kaybetmeden kurumun açtığı girişimcilik kurusuna katılan Kaya, iş fikri kabul edilip 50 bin lira hibe ve 100 bin lira da faizsiz kredi desteği almaya hak kazanınca kendi memleketinde 30 metrekarelik bir iş yerinde, Pervari karakovan balı ve Siirt fıstığını satmaya başladı. Kaya, TÜBİTAK ve çeşitli üniversitelerin laboratuvarında analiz yaptığı balı, ortaya çıkan değerleriyle birlikte müşteriye sununca, Türkiye'nin çeşitli illerinden hatta yurt dışından bile yoğun bir talep ile karşılaştı.
İşler artınca siparişlere yetişemediğini aktaran Kaya, "Bu işe yaklaşık 4 yıl önce başladım, geçen yıl KOSGEB kurs açtı ve ben de başvurarak girişimcilik belgesi aldım. Daha sonra hibe desteği alınca bu iş yerini kurdum. Uzun vadeli bir iş düşündüğüm için müşteriye kaliteli bir ürün satmayı amaçlıyordum. Bunun için de ilçede üretilen balın kalitesini TÜBİTAK ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde tahlil ettirdim. Ortaya çıkan değerler bizi mutlu etti. KOSGEB desteğiyle EMİTT başta olmak üzere çeşitli fuarına katıldım. Burada Pervari balını profesyonel bir şekilde tanıtarak marka haline getirmeyi amaçladım. Ayrıca internet sitesi açarak fuarda satışını yaptığımız ürünleri tanıttık. Müşterilerimiz, TÜBİTAK'tan aldığımız tahlil belgelerle bala rağbet gösterdi. İnternet sitesinde Türkiye'nin tüm bölgelerine satıyoruz, balı bir alan ikinci kez alıyor. Beğenmeyenden geri iade alıyoruz" dedi.
Pervari balının ulusal bir markaya ulaşmasını amaçladıklarını aktaran KOSGEB İl Müdürü Ömer Erkılıç ise, iş fikriyle kuruma gelen girişimci Kenan Kaya'ya 50 bin hibe ve 100 bin lira faizsiz kredi desteği sağlandığını söyledi. Erkılıç, "Kendi iş yeri kurup kendi markasını oluşturan girişimci Kaya, Türkiye'nin her tarafına bal satıyor. Girişimcimizi yurt içi ve yurt dışı fuarlarına gönderiyoruz. Girişimcimiz TÜBİTAK ve çeşitli üniversitelerden laboratuvardan balı analiz ederek pazarlıyor. Bu da girişimcimizi diğerlerine oranla bir atım öteye taşıyor. Pervari balı ulusal bir marka olma noktasında emin adımlarla yükseliyor" diye konuştu.
Balın içindeki değerler hakkında da bilgi veren Kaya, resmiyete önem verdiklerini ve sattıkları ürünün, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetimlerinde standartların üstünde olduğunu söyledi. (İHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.