Şiirin birleştirici gücüyle yüreklere dokunmak
Mümin Ağcakaya/Özel Haber
TİGRİS HABER - Mutena, kültür ve sanat alanında süreli yayın yapan bir dergi. 13. Sayısında Diyarbakırlı şair Cahit Sıtkı Tarancı’yı kapak konusu yapan dergi, daha önce de Ahmed Arif’i kapağa taşımıştı. Sayılarında tanınmış birçok yazar ve şairin yazılarına yer veren dergi, aynı zamanda illerde yazar ve şairlerle okur buluşmaları etkinliği düzenliyor.
Bu etkinliklerden sonuncusu Diyarbakır Amytis Mekânda gerçekleştirdi. Dergi yöneticisi Murat Kayışın da katıldığı bu edebiyat etkinliğine yazar ve şairlerden Rıfat Mertoğlu, Mustafa Irgat, Necat Uslu ve Hidayet Öner katıldı.
Mutena Dergisi yöneticilerinden Murat Kayış yayınları hakkında Tigris Haber Gazetesine açıklamalarda bulundu.
Oku-yazar ve şair buluşmaları
Yazar şair Murat Kayış dergi hakkında açıklamasında şunları söyledi; “Mutena Dergisi kültür ve sanat alanında çalışmalar yapan, çeşitli bölgelerden yazar ve şairlerle yayın hayatına süreli olarak devam eden bir dergi. Şu an 13. Sayısı çıktı.
Mütena Dergisi bu yayın hayatının dışında zaman zaman kimi yazar ve şairleri bir araya getirerek okuryazar ve şair buluşmaları da yapmaktadır. Toplumcu anlayışa daha yatkın olduğu için şiirin birleştirici gücünü de kullanarak yüreklere dokunuyor. Bu da bizi çok mutlu kılıyor.”
‘Dergicilik bir kültür ve anlayıştır’
Dergiciliğin bir kültür ve anlayış olduğunu ancak zor bir iş olduğunu söyleyen Kayış;
“Bu anlayışı yaşatmaya çalışıyoruz. Kültüre hizmet etmeye çalışıyoruz. 13 sayımızı geride bıraktık. En son sayımızda da Cahit Sıtkı Tarancı’yı kapak yaptık anekdotlarına yer verdik. Diyarbakır’da program yapmamızdan ötürü buradan bir şair ve yazara yer vermek bizi daha mutlu kıldı. Daha önce de Ahmed Arif’i kapak yapmıştık. Cahit Sıtkı da müthiş bir şairimizdi.” İfadelerini kullanıyor.
Yazar Murat Kayış Diyarbakır Amytis Mekânda gerçekleştirdikleri kültür ve sanat etkinliğine ilişkin ise şu bilgileri verdi;
Mahzen Söyleşileri
“Bugün şair yazar dostlarımız Rıfat Mertoğlu, Mustafa Irgat, Nejat Uslu, Hidayet Öner eşlik ettiler. Ve ben Murat Kayış olmak üzere böyle bir program yaptık. Mahzen söyleşileri diye bir program yaptık. Tarihin o güzel yüzüne ve medeniyetler beşiği Diyarbakır’da insanlarla bir araya gelmek müthiş kıvanç. Çalışmalarımıza bu şekilde devam ediyoruz. Önümüzde İstanbul ve Adıyaman programımız var. Sonrasında Ankara olarak devam edecek.
Geriye edebi dünyada güzel bir iz bırakmayı düşünüyoruz. Yüreklere doğru bir şekilde dokunmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız toplumcu gerçekçi anlayışı besliyor. Edebiyatın o güzel yüzü ve ışığıyla hep beraber dostça kucaklaşarak hayatımızı devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bu şekilde de devam edeceğiz. Çünkü inancımız bu konuda hep iyiliğe ve güzelliğe dair.”
Eleştiriler yol yürümemizde güç katıyor
Önümüzdeki süreçte nasıl programınız var ve ne tür tepkiler alıyorsunuz?
Şimdiye kadar birçok ilde şiir dinletisi, imza günü yaptım. Bununla beraber dergi üzerinden programlar yapıyorum. Ankara, Urfa ve Adıyaman’da yaptık. İlerleyen zamanlarda İstanbul, İzmir devam edecek.
İnsanlardan gelen tepkiler genelde güzel. Eleştiriler oluyor mu oluyor bu eleştiriler yol yürümemizde bize daha çok güç katıyor. Eleştiriler olmalı. Çünkü insan her gün kendini yenileyen bir varlıktır. Her gün yeni bir şey öğreniyoruz, her gün yeni b ir kelime öğreniyoruz. Değerli üstatlarımız ve büyüklerimizin ışığında onlardan beslenerek, arkadaşlarımızın akıl gücünden faydalanarak fikir alış verişi yaparak akıl ve zenginlik oluşturan betimlemelerle, tasvirlerle hayatta ilke edindiğimiz dergiciliği, edebiyatı ve şiir türünü yaşatmaya devam ediyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.