Sigara içen kadınlar için Uzmanlardan uyarı! O dönemi 2 Yıl Erken Başlatıyor

Sigara içen kadınlar için Uzmanlardan uyarı! O dönemi 2 Yıl Erken Başlatıyor
Sigara, akciğer kanseri, kalp hastalıkları, KOAH, inme, diyabet ve mide kanseri gibi birçok ciddi sağlık sorununa yol açmaktadır. Ancak, sigara içmenin kadın sağlığı üzerindeki etkileri bununla sınırlı değil. İşte uzmanlardan kritik uyarılar...

TİGRİS HABER - sigara içmenin kadın sağlığı üzerindeki etkileri bununla sınırlı değil. Uzmanlar, sigara tüketiminin erken menopoz riskini artırabileceğine dikkat çekiyor.

Erken Menopozun Belirtileri ve Risk Faktörleri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, erken menopozun 40 yaş öncesinde ortaya çıktığını belirtiyor. Ortalama menopoz yaşı Türkiye’de 47-49 iken, dünya genelinde 51-55 yaşları arasında değişmektedir. Menopoz, kadınlık hormonlarının azalması sonucu ortaya çıkar ve bu dönemde çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir.

Sigaranın Menopoz Üzerindeki Etkileri

Sigara içen kadınların menopoz yaşının ortalama 2 yıl kadar geriye gidebileceğini vurgulayan Uyanık, menopoz döneminde kadınlık hormonlarının azalmasıyla birlikte sıcak basması, gece terlemeleri, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, unutkanlık, halsizlik ve cinsel istekte azalma gibi problemler yaşanabileceğini ifade etti. Uzun dönemde ise kemik erimesi ve kalp-damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Erken Menopozdan Korunma Yolları

Prof. Dr. Uyanık, menopoz dönemini sağlıklı geçirmek için şunları öneriyor:

  • Düzenli Egzersiz: Her gün 30 dakika yürüyüş ve kas güçlendirici egzersizler yapmak.
  • Güneş Işığı: Yaz aylarında yeterince güneş ışığı almak.
  • Beslenme: Yüksek proteinli, düşük yağ oranına sahip ve lif ile kalsiyum açısından zengin bir diyet uygulamak. Süt, yoğurt ve peynir tüketimini artırmak.
  • Hormon Tedavisi: Menopoz semptomlarını ve kemik erimesini önlemek için düşük dozda etkili hormon tedavileri kullanmak.

Sağlık Kontrollerinin Önemi

Menopoz döneminde meme ve jinekolojik kanser riski artabilir. Prof. Dr. Uyanık, kadınların yılda bir kez sağlık kontrollerini yaptırmalarının önemini vurguluyor. Bu kontroller arasında mamografi, jinekolojik ultrasonografi ve smear taraması yer almalıdır.

Sigara içmenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak ve menopoz dönemini sağlıklı geçirebilmek için uzmanların önerilerine uymak büyük önem taşır. Sağlığınızı korumak için gerekli önlemleri almayı unutmayın.

Kaynak:MedyaTava

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.