Şeyh Said ve arkadaşları anıldı

Şeyh Said ve arkadaşları anıldı
92 yıl önce Diyarbakır Dağkapı Meydanında idam edilen Şeyh Said ve 46 arkadaşını anmak için bir araya gelen Kürt Partileri ve Şeyh Said Derneği iki ayrı açıklama yaptı.

 

 

Kürt Partilerinden,  Azadi Hareketi, PAK, PDK-Bakur, PDK-T, PSK ve ÖSP’nin ortak açıklamasında Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezar yerlerinin açıklanması talebinde bulunuldu.

Şeyh Said Derneği Başkanı Kasım Fırat, ise Kürtler için 1925 yılının koşullarının devam ettiğini belirterek, “Kürtler üzerinde yine zulüm ve baskı vardır, yine Kürtler üzerinde ölme, evlerin viran edilmesi vardır, yine öldürülme vardır. Biz bunları unutmamalıyız. Eğer bunlardan ders çıkarmazsak, küçük hesaplarla, partisel çıkarlarla hareket edersek en büyük zararı Kürtlere vermiş oluruz” diye konuştu.

Şeyh Sait ve arkadaşları idam edilmelerinin 92. Yıldönümünde düzenlenen iki ayrı basın toplantısıyla anıldı.  İlk anma toplantısını Kürt partilerinden Azadi Hareketi, PAK, PDK Bakur, PDK-T, PSK ve ÖSP tarafından Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapıldı. İkinci anma toplantısı ise yine aynı yerde Şeyh Sait Derneği tarafından yapıldı.

Kürt Partileri Şeyh Said ve Arkadaşlarını Andı

Kürt partilerinin anma toplantısında DBP ve HDP’nin olmaması dikkat çekerken, Şeyh Sait Derneği’nin yaptığı açıklamaya HDP Diyarbakır Milletvekilleri İmam Taşçıer, Feleknaz Uca, HDK, HDP ve DBP’nin Diyarbakır il eşbaşkanları, katıldı.

Kürt partileri adına ortak açıklamayı okuyan PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, “Diyarbakır’da hiçbir hukuksal dayanağı olmayan İstiklal Mahkemeleri kuruldu. Kürt halkının güzide önderlerinde Şeyh Sait ve 47 arkadaşı bundan 92 yıl önce idam edildi.” dedi.

Şeyh Sait ve arkadaşlarının idam edilmesini “hukuksuz biçimde” olduğuna işaret eden Bozyel, “Onların şahsında yok edilmek istenen Kürt halkının özgürlük iradesiydi. Kürt halkının eşit, özgür ve onurlu bir biçimde yaşama talebi darağacına çekilmiştir.” diye konuştu.

Kürt Partilerinden,  Azadi Hareketi, PAK, PDK-Bakur, PDK-T, PSK, ÖSP Diyarbakır'da Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 92. Yıl dönümünde bir anma gerçekleştirdi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti lokalinde  yapılan ortak basın toplantısında Kürt partilerin başkan, yönetici ve üyeleri yer aldı. Basın toplantısında, Azadi Hareketi adına MYK üyesi Ayetullah Aşitî, PAK adına MYK üyesi Vahit Aba, PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, PSK Genel Başkan Yardımcısı bayram Bozyel, ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek partiler adına ve ayrıca bu partilerin birçok yöneticisi de toplantıda yer aldılar.

Kürt partilerinden AZADİ Hareketi, PAK, PDK Bakur, PDK-T, PSK ve ÖSP Şeyh Said ve 46 arkadaşının idam edilmelerinin yıldönümünde yaptıkları ortak basın açıklaması ile Şeyh Said ve arkadaşlarını unutmadıklarını gösterdiler. Ortak basın açıklaması 6 partinin adına Kürtçe olarak PSK Genel Başkan yardımcısı Bayram Bozyel ve Türkçe olarak da ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek tarafından okundu.

 ‘Dağkapı’da idam edildi’

Kürt partilerin ortak açıklamasında Kürt halkının tarih boyunca yaşadığı haksızlıklara değinilirken,  açıklamada “Diyarbakır’da hiçbir hukuksal dayanağı olmayan “İstiklal Mahkemeleri” kuruldu. Kürt halkının güzide önderlerinden Şeyh Sait ve 47 arkadaşı, bundan 92 yıl önce bugün, söz konusu “İstiklal Mahkemeleri” tarafından haksız ve yargısız bir biçimde, bütün uluslararası hukuk kuralları çiğnenerek Diyarbakır Dağkapı’da idam edildi. Onların şahsında aslında yok edilmek istenen Kürt halkının özgürlük iradesiydi. Kürt halkının eşit, özgür ve onurlu bir biçimde yaşama talebi darağacına çekilmişti” denildi.

‘Kürtleri ulusal hafızadan yoksun bırakmayı…’

Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının yok edildiğinin belirtildiği açıklama şöyle devam etti: “Çünkü devlet, Kürt liderlerinin mezarlarını yok ederek Kürtleri ulusal hafızadan yoksun bırakmayı, onları köklerinden kopartmayı istiyordu. Kürt liderlerinin mezarlarını ortadan kaldırarak Kürtleri tarihsel bilinçten yoksun bırakmayı amaçlıyordu.”

Mezar yerleri açıklansın!

Kürt sorununun askeri yöntemlerle çözülemeyeceğine vurgu yapan açıklamada, “Devlet Kürt liderlerinden başta Şeyh Sait ve arkadaşları olmak üzere Seyit Rıza ile Saidê Kurdî’nin yok ettiği mezarlarının yerini açıklamalıdır” çağrısında bulunuldu.

Şeyh Said anması farklı Kürt partilerini aynı masada buluşturdu

Siyasi partilerin açıklamasının ardından, Dağkapı Meydanı’nda açıklama yapmalarına izin verilmeyen Şeyh Sait ailesi tarafından kurulan Şeyh Sait Derneği yöneticileri Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı yaptı.  Basın toplantısına, Azadi Hareketi, PAK, PDK Bakur, PDK-T, PSK ÖSP, DBP, HDP, HDK, DDKD, DİAY-DER, 78’LİLER DERNEĞİ ve DİK temsilcileri ile HDP Diyarbakır Milletvekilleri İmam Taşçıer, Feleknaz Uca destek verdi.

Dernek adına açıklama yapan Şeyh Sait Derneği Başkanı M. Kasım Fırat, 1925 yılında meydan gelen Şeyh Sait hareketinin “Kürtlerin bağımsızlığı ve din, ahlak ve ibadet için” yapıldığını söyledi.

Şeyh Sait’in dinine bağlı bir Kürt olduğunu aktaran Fırat, “Şeyh Sait Hareketi’nde birlik vardı, farklı farklı insan ve sınıflar vardı, farklı ideolojiler vardı. Şeyh Sait bunların hepsini kucaklayarak, kendi halkı arasından ayrımın girmesine izin vermedi.” diye konuştu.

Şeyh Sait’in zulme karşı birlik ve ittifak gerçekleştirdiğini vurgulayan Şeyh Sait Derneği Başkanı Kasım Fırat, “Bu gün Kürt halkı için mücadele edenler bu birlik ve ittifakı göz önünde bulundurmalıdır. Yüzyıldır Kürtlerin ülkesinde zulüm ve baskı vardır, kan ve esaret vardır. Bu kanının durdurulması ve esaretin ortadan kalkması için kendimize Şeyh Sait’i örnek almalıyız” diye belirtti.

Düzenledikleri basın toplantısında farklı eğilimleri olan siyasi parti ve ideolojilerin bulunduğunu hatırlatan Fırat, “Biz bununla iftihar ediyoruz. Şeyh Sait’te zulmün reddi vardır” dedi.

‘BİRLİK OLMAZSAK EN BÜYÜK ZARARI KÜRTLERE VERMİŞ OLURUZ’

Kürtler için 1925 yılının koşullarının devam ettiğini kaydeden Fırat, “Kürtler üzerinde yine zulüm ve baskı vardır, yine Kürtler üzerinde ölme, evlerin viran edilmesi vardır, yine öldürülme vardır. Biz bunları unutmamalıyız. Eğer bunlardan ders çıkarmazsak, küçük hesaplarla, partisel çıkarlarla hareket edersek en büyük zararı Kürtlere vermiş oluruz” ifadelerini kullandı.

Şeyh Sait Derneği Başkanı ve Şeyh Sait’in torunu Kasım Fırat’ın ardından konuşan görevden alınarak yerine kayyum atanan Tekman Belediye Başkanı ve Şeyh Sait’in torunu Ali Sait Fırat, “Cumhuriyet idaresinin Türklüğü baz alarak Kürtleri ve ülkelerini yok etmeye çalışırken Şeyh Sait ve dava arkadaşlarının buna rıza göstermeyerek kıyam gerçekleştirdiğini” söyledi.

 

‘HAKİKATİ ARAŞTIRMA HEYETİ KURULSUN VE ÖZÜR DİLENSİN’

Sait Fırat, 1925 olaylarının araştırılması için “tarafsız bir heyet kurulmasını” talep etti. Fırat, “1925 direnişindeki tarihi gerçeklerin açığa çıkarılmasını, katliam ve yıkımlarda rolü olan başta Türkiye devleti olmak üzere sorumluluğu olan bölgesel ve uluslar arası güçlerin özür dilemesi, gasp edilmiş tüm hakların iade edilip, maddi ve manevi hakların tazmin edilmesi amacıyla hakikatlerin araştırılacağı tarafsız bir heyetin kurulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Şeyh Sait ve dava arkadaşlarıyla diğer Kürt liderlerin mezar yerlerinin açıklanmasını isteyen Fırat, Şeyh Sait’in idam sehpasındayken söylediği, “Şu anda fani hayata veda etmek üzereyim. Halkım ve inancım için feda olduğuma pişman değilim. Yeter ki torunlarım, düşmanlarıma karşı beni mahcup etmesinler” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.