SES: Çadır alanlarında ‘uyuz’ yaygın
Salih Yeşil
TİGRİS HABER - Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen kentler arasında bulunan Diyarbakır’da deprem sonrası sağlık sorunlarına değerlendiren SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, diğer deprem bölgelerinden getirilen hastalarla birlikte kentteki hastanelerin doluluk oranın yüzde 60 olduğunu ifade etti. Deprem riskinin olduğu Diyarbakır’da bu oranın kapasitenin üzerinde olduğunu vurgulayan Güldiken, özellikle psikiyatri polikliniklerinde ve acil servislerde hasta sayısında artış yaşandığını, bunun da geçici olduğunu düşündüklerini kaydetti.
Kentte 7 alanda çadır kent kurulduğunu hatırlatan Güldiken, Dicle Nehri kıyısında kurulan çadır kentle ilgili kaygılarını aktarmaya devam ederek, hasar gören, evlerine giremeyen ve evlerinin yakınında çadır kuran depremzedelerin çadır kente taşınmak istendiğini kaydetti. Çadır kentler dışında kurulan çadırlarda barınan depremzedelerin çadırlara taşınması için son iki gün onlara yemek verilmediğini söyleyen Güldiken, “Bunu dile getirdik, bu defa ‘Onların orada kalma ihtiyacı yok ve çadırları başka yere göndereceğiz’ deniliyor. Adeta ‘Onlar keyfi için buradadır’ deme noktasına getiriyorlar.” ifadelerini kullandı.
‘Uyuz hastalığının pik yapmasını bekliyoruz’
Çadır alanlarında uyuz hastalığının baş gösterdiğini de aktaran Güldiken, hastalığın bu hafta sonu pik yapmasını beklediklerini anlatarak, uyuz hastalığının dokunmayla bulaştığını belirterek uyarıda bulundu. Deprem öncesi de hastalığın kentte var olduğunu ifade eden Güldiken, “Çünkü biliyoruz ki uyuz hastalığı dokunmayla bulaşan bir hastalık. Bu hastalık zaten deprem öncesi vardı. Özellikle toplu yaşam alanlarıyla birlikte temizlik hijyen kurallarıyla birlikte neredeyse ortadan kalktığı gözlemlendi. Bu hastalığın artacağını da düşünüyoruz.” diye konuştu.
Sağlıkçılar da deprem mağduru
Sağlıkçıların da deprem mağduru olduğunu ve pandemiyle başlayan ve depremle devam eden sorunlar nedeniyle ağır çalışma koşullarına sahip olduğunu bu sorunların giderilmesini isteyen Güldiken, başta hasarlı olan Lice Devlet Hastanesi olmak üzere, hasarlı yapılarda sağlık hizmeti veren sağlıkçıların sorunlarının çözülmesini istedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.