TİGRİS HABER - Siirt'in Şirvan ve Pervari ilçesinin köylerinde yetiştirilen ve bozulmadan 8 ay tazeliğini koruyan "Zivzik" narı suyunun bardağı geçen yıl 5 TL iken, bu yıl 20 TL oldu. Siirt’in ekonomisinde önemli bir yere sahip olan ve ülke ekonomisine ciddi gelir sağlayan "Zivzik" narının insan sağlığı üzerindeki en yaygın bilinen olumlu etkileri, kanser türlerine karşı koruma sağlamasıdır.
Nar suyunun her gün bir bardak tüketilmesi, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilmesiyle biliniyor. Aynı şekilde iyi kolesterolü yükseltebilir ve bu da felç ve kalp krizi riskini azalttığı değerlendiriliyor. Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde 14 yıllık doğal ve katkısız meyve suyu üretimi yapan Cuma Ermiş, kışın en çok tercih edilen meyveler arasında olan Zivzik narının sıkılarak içilmesi gerektiğini söyledi.
Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Zivzik (Dişlinar) köyünde yetişen kalp dostu narı ekim-kasım aylarında Diyarbakır’a getirdiklerin belirten Ermiş, narın dolaplara girmeden 6-7 ay oluşum süresi olduğunu ifade etti. Ermiş, “Organik, katkısız ve ilaçsız narlarımız bulunmakta. Nar kanı inceltir. Soğuk algınlığına, kalbe, kolesterole, kalp damar hastalıklarına, katarak hastalığına, diyabet hastalığına ve soğuk algınlığı gibi ismini sayamadığım birçok hastalığa iyi gelir" dedi.
Günde en az 1 bardak nar suyu tüketilmesi gerektiğini kaydeden Ermiş, "Kış aylarında özellikle nar suyu oluşabilecek enfeksiyon hastalıklarına çok iyi geliyor. Narın suyunu çıkarıp içersek daha iyi etkisi olur. Çünkü direkt vitamin sıkılıp mideye gider. Öte yandan dediğimiz gibi düzenli bir şekilde günde 1 bardak nar suyu tüketildiği takdirde gün boyu insanı dinç tutar. Bunun sebebi de kanın yenilenmesinden kaynaklıdır. Nar, ilaç görevi görüyor” şeklinde konuştu.
İlaç niyetine de içilen nar suyu da enflasyondan nasibini aldı. Geçen yıl nar suyunun bardağının 5 Türk Lirası olduğunu söylen Ermiş, bu sene fiyatın 20 Türk Lirası olmasına rağmen rağbetin iyi olduğunun altını çizdi. (İHA)