Biz her seçim döneminde yasanın amir hükmü gereğince seçmen listelerinin kütüklerini siyasi partilere veriyoruz. Bundan ötesi ne oldu onu bilemiyorum” dedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalınmasına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Güven, konuyla ilgili şunları söyledi:
‘Partilere yıldızlayıp veriyorduk’
“Bilgi çalındı diye bir şey yok, iddia onlar. Biz her seçim döneminde yasanın amir hükmü gereğince seçmen listelerinin kütüklerini siyasi partilere veriyoruz. Bundan ötesi ne oldu onu bilemiyorum” dedi.
“Kütüklerde hangi bilgilerin olacağı yasada belirli. Biz ana adı, baba adı, doğum yeri, adres kayıtlarını yasa gereği veriyoruz. Yasanın izin verdiği seçmen bilgi kağıtlarında bir kısmında biz bunları bugüne kadar son zamanlarda yıldızladık sıkıntı olur diye, bazı TC kimlik numaralarını. Ancak diğer kayıtların olması zorunlu. Biz bunları daha önceki dönemlerde verdiğimiz gibi şimdi de veriyoruz. Ondan ötesine yargı bakacak.
‘YSK’nın işi değil’
Güven, “TC kimlik bilgileri ile ilgili herhangi bir değişiklik olacak mı?” sorusuna “TC kimlik numaraları hala var, yasa da bunu emrediyor. Yani mevzuat bunu emrediyor. Bugüne kadar da 2007 yılından beri bu şekilde veriliyor. Bundan sonra yasa değişirse ne olur o parlamentonun bileceği iş” yanıtını verdi.
Güven, TC kimlik bilgilerinin değişip değişmeyeceği ile ilgili olarak, bu konunun idarenin bileceği iş olduğunu ve YSK’nın işi olmadığını söyledi.
Ne olmuştu?
Associated Press’de (AP) yer alan habere göre, bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanıyla yaklaşık 50 milyon Türkiye vatandaşının kimlik bilgilerinin sızdırıldığı ileri sürülmüştü.
Haberde internete yüklenen 6.6 GB’lık veride 49 milyon 611 bin 709 Türkiye vatandaşının TC kimlik numarası, ad-soyad, anne- baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres gibi kimlik bilgileri yer aldığı bilgisine yer verilmişti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 50 milyon Türkiye vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığını yalanlamıştı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kimlik bilgilerinin çalınmasıyla ilgili, “Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım” demişti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise konunun ciddiyetle ele alındığını belirtmiş, “Evimin adresi sızdırılmış, misafir olmak isteyen varsa gelsin” demişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, kimlik bilgilerinin çalınmasıyla ilgili soruşturma başlatmıştı.