Projelerde kadın girişimciliğinden kentin sosyal ve ekonomik sorunlarına kadar birçok alanda projeler var. Kaya, Sur’un yeniden inşası ve ihyasının tüm kesimlerin kabul göreceği şekilde yapılması gerektiğini anlattı.
Seçime az bir süre kala heyecan artıyor
Diyarbakır’da 21 Ekim’de yapılacak Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine sayılı günler kala iş dünyasındaki heyecan artıyor, seçim havası iyiden iyiye ısınıyor. Seçime hazırlanan adaylar ve ekipler, çalışmalarını sürdürürken diğer yandan da tanıtım toplantıları ile basının ve kamuoyunun karşısına çıkarak kentin sosyal ve ekonomik alanlardaki sorunlarına ilişkin projelerini, hedeflerini paylaşıyor.
Daha önce DTSO başkanlığı yapmış olan Mehmet Kaya, ekibi ve kendisine destek veren iş dünyası temsilcileri ile beraber tanıtım toplantısı gerçekleştirdi,kameraların ve objektiflerin karşısında önemli açıklamalar yaptı.
Farklı kesimlerden destek
Demir Otel’deki toplantıya farklı sektör ve kesimlerdeki iş dünyası temsilcileri ilgi gösterdi. Listede ve destek verenler arasında farklı siyasi eğilimleri olan STK temsilcilerinin olması da dikkat çekti. Toplantıya kadın girişimciler de ilgi gösterirken,ekipte yer alan kadın girişimciler hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı.Açıklanan projelerde kadın girişimciliğinden Sur’un yeniden inşası ve kentin sosyo ekonomik sorunlarına kadar bir çok alanda projelere yer verildi.
‘Biz birlikte Diyarbakır’ız’
Toplantının açılışını yapan DİSİAD Başkanı Burç Baysal, Diyarbakır tarihinde ilk kez bu kadar geniş katılımlı bir oluşumun meydana geldiğini söyledi. Seçimde ‘Yeşil Liste’ adı altında katılacaklarını belirten Baysal, listenin farklı eğilim ve kesimlerden oluşmasının kentin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmede kolaylık sağlayacağını ifade etti. Baysal,”Bu birlikteliği yansıtmak için yola ‘Biz Birlikte Diyarbakır’ız Girişimi’ adıyla çıktık” dedi.
‘Kürt sorunu çözümsüzlüğü sorunları derinleştiriyor’
Oluşumun öncülüğünü yapan Mehmet Kaya,15 Temmuz Darbe Girişimi ve sonrasında gelişen OHAL ortamında, gerek kamuda gerekse sivil alanda sorunların yoğunlaştığı bir dönemde oda seçimlerinin gerçekleştiğine dikkat çekerek, Ortadoğu’da devam eden savaşın Türkiye’yi ve özellikle de bölgeyi ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan etkilediğine dikkat çekerek,yıllardır devam eden Kürt sorununun çözümsüzlüğünün, yaşamın her alanında olduğu gibi ekonomik sorunlarında büyümesine sebep olduğunu kaydetti.
‘İyi bir ekonomi için yerel güçlendirilmeli’
Kaya,”Tüm bu sorunlar ekonomik alanda, üretim rakamlarında, dış ticarette, ihracatta, yabancı yatırımlarında, istihdam ve satın alım gücünün azalmasında etkisini gösteriyor. Türkiye ekonomisinde katma değer üretiminin gelişmesi, istihdamın arttırılması ve daha güçlü bir ekonominin yaratılması ticaret ve sanayi odası gibi iş dünyasını temsil eden güçlü kurumların varlığı ve desteği ile sağlanabilecektir. Ticaret ve Sanayi Odalarının yerelin güçlendirilmesi, işletmeler ve iş dünyasının birlikteliğinin sağlanması, kamunun ekonomik alandaki yatırımlarının desteklenmesi, sürdürülmesi ve ayrıca sivil alanda ekonomiye ilişkin etkin projeler ve politikalar üretilmesinde çok ciddi katkıları bulunmaktadır” dedi.
‘Bu süreçte odaların sorumluluğu arttı’
“İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde odalara düşen görevler ve sorumluluklar da artıyor” diyen Kaya, özellikle Doğu ve Güneydoğu gibi ekonomik, siyasal ve sosyal alanda sorunların yoğunlaştığı bir bölgede, ticaret ve sanayi odalarının yereli temsil gücü, karar alma mekanizmalarına aktif katılımı ve bölgesel düzeyde etkin politikalar üretmesi gerektiğinin altını çizdi. Kaya,”Bizler her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte oda seçimlerine iş insanlarımızı temsil eden sivil toplum kuruluşlarımızın güçlü desteği ile hazırlanıyoruz” diye konuştu.
Hayata geçirmek istedikleri projeler
Projelerini Yeni Bir Hizmet Binası, Üye Danışma Birimi, Proje Geliştirme Ve Danışmanlık Birimi, Yatırım Destk Ofisi, İstihdam Destek Ofisi ,Dış Ticaret Ve İhracatı Geliştirme Merkezi DTSO Bilim, Eğitim Vakfı,DTSO Üniversitesi,Girişimci Destek Merkezi,Diyarbakır Ekonomi Kongresi,Kadın Meclisi,Makro Ve İhtisas Osb,Diyarbakır Mobilya Ve Ev Dekorasyon Merkezi,Lojistik Merkezi, Diyarbakır Fuarcılık Anonim Şirketi ,Urfa yolunda Yeni Bir Fuar Alanı, Keçi Burcu’nu Kültür Ve Sanat Merkezi yapmak ,iş adamları arasında Güç Birliği Şirketi olarak açıklayan Kaya,Irak, Suriye ve İran olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihracatın geliştirilmesine özel önem vererek, yerelden iş insanlarının ürün, hizmet ihracı ve yurtdışı müteahhitlik, yatırım gibi işlemlerini desteklemek için temsilcilikler açmak, işbirliği ve uzun vadeli ortaklıklar için dernekler kurmak istediklerini kaydetti.
Sur burçlarına özel projeler
Kaya, farklı alanlarda ihtisas fuarlarının düzenlenmesi ve fuarların katılımcı, ziyaretçi keçi burcunu kültür ve sanat merkezi olarak işlevlendirmek ve diğer burçlar için model oluşturmak istediklerini belirten Kaya,”Yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescilleri’ ni yapmak, coğrafi işaretli ürünlerin üretimini ve pazarlanmasını desteklemek, kent için önemli yatırım alanlarında, stratejik alanlarda, yerelden iş insanlarının katılımı ile çok ortaklı bir güç birliği şirketi kurmak,Yerelde üretilen ürünlerin bölgede kullanımını arttırmak için bölgedeki Kamu Kurum Kuruluşları, Mülki İdareler, Yerel Yönetimler ile işbirliği yapmak, protokoller imzalamak ve bu ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmak için aktif yapılar kurmak istiyoruz” dedi.
Kadınların iş gücüne katılımı raporu
Kadın girişimci Nevin İl ise kadın raporunu açıkladı. Türkiye’de kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımının en temel sorunlardan biri olduğunu belirterek sözlerine başlayan İl,güçlü bir ekonomi yaratmak, daha katma değerli üretim yapmak, istihdamı ve sosyal refahı geliştirmek hedeflerine ancak kadınların ekonomik alana katılımının sağlanabileceğini kaydetti. İl,”Kadın istihdamını ve girişimciliğini geliştirmek bugün, uluslararası çalışmalarda, Türkiye’de kamu politikalarında en öncelikli çalışmalardan biri haline geldi. Ancak son 10 yıldır gelişen proje ve politikalar ile bunu sağladığımızı söylemek pek mümkün değil. Bugün Türkiye’de kadının işgücüne katılım oranı %31,5, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da %13,3 düzeyinde (TÜİK, 2015). Kadın girişimci sayısı ise Türkiye’de %10 seviyelerinde. Bu rakamlar kadın istihdamı ve girişimciliğini arttırmak için çok daha güçlü ve özgün politikalar geliştirilmesi ve iş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki etkinliğinin arttırılması gerektiğini gösteriyor” dedi.
‘STK’larda kadınların varlığı düşük’
“Ticaret ve Sanayi Odaları yerelde iş insanlarını, girişimcileri temsil eden bir kuruluş olarak kadının ekonomik alanda görünürlüğünü sağlaması gereken kuruluşlar. Ancak ticaret ve sanayi odalarında yönetim, meclis, meslek komitelerinde kadınların varlığının oldukça düşük olduğunu, tüm Türkiye’deki odalar ve borsalarda görüyoruz. TOBB bünyesinde kadın girişimcilerin katılımı ile oluşturulan il kurulları Odalar ve Borsalardaki bu sorunun daha çok görünür olmasını sağlamakla beraber, bu kurulların etkinliğinin oldukça düşük olduğu ve odaların, borsaların diğer organlarında kadınların katılımının ve etkinliğinin sağlanamadığı önemli bir gerçek olarak önümüzde duruyor” diyerek sözlerini devam ettiren İl, daha sonra kadın girişimciliği ile ilgili projelerini açıkladı.