Seçimler oldu bitti. Bu süreç geride kaldı. Şimdi her parti neden istedikleri hedefe ulaşamadıklarının muhasebesini yapmaya başladı. Yani politika kazanı kaynamaya devam ediyor. Muhalefet partileri açısından önlerindeki süreç kolay geçmeyeceğe benziyor.
Seçimleri yarattığı şok henüz atlatılamadı. Muhalefet partileri kendi iç muhasebelerini yapmaya başladılar. Siyaset ortamı hızından ve yoğunluğundan bir şey kaybetmeden devam ediyor. Önümüzde yerel seçimler var. Şimdiden bunun hazırlıklarına ve çalışmalarına başlayacaklar. Bu yüzden muhalefet partileri stratejilerini ve yönetimlerini gözden geçirmeye başladılar. Bu sürece şimdiden iyi hazırlanmayanlar sandıktan istediği sonucu alamayacaktır.
Bir tarafta geçtiğimiz seçimlerin iç muhasebelerin yapılması diğer taraftan da önümüzdeki yerel seçimlerin olmasından dolayı bir an önce partilerin iç muhasebelerin tamamlayarak yeni strateji ve yönetimlerini belirlemeleri gerekiyor.
Seçim sürecini geride bıraktık ama üzerine yürütülen tartışma ve değerlendirmeler devam ediyor. Partiler neden istedikleri sonucu elde edemediklerine yönelik stratejilerini ve yönetim yapılarını gözden geçirme sürecine girdiler. Muhalefet parti kitlelerinde yürütülen politikalara yönelik eleştiriler sosyal medyaya da bir biçimde yansıyor. En azından parti yapıları ve kitlelerinde bir değişimin yaşanması için çağrılar yapılıyor. Muhalefet partileri kendi içlerinde bir eleştiri ve öz eleştiri sürecine giriyorlar.
Partilerin yapacakları iç muhasebe sürecinde eğer fazla kan kaybederlerse, yerel seçimlerden de istedikleri sonucu almaları da o kadar kolay olmayacaktır
Genel olar bakıldığında toplumda da değişimler talep ediliyor. Ama öncelikle değişim talep edenlerin kendilerinin de sonuç almayan yönlerini değiştirmeleri gerekiyor. Kısacası değişmeden değiştirmek pek olanaklı olmuyor.
Yerel seçimler de en az yakın zamanda yaşadığımız seçimler kadar kıyasıya geçecektir. Bu yüzden bir an önce partilerin kendi iç muhasebelerini yaparak yeni sürece hazır olmaları gerekiyor. Yoksa yerel seçimlerde de istedikleri sonuçları elde edemeyeceklerdir. Yerel yönetici adayların hem seçiminde hem de topluma sunacakları hizmetler konusunda toplumu ikna edecek proje ve politikaları oluşturmaları gerekiyor. Eğer toplumu ikna edecek değişimler yaşanmazsa, parti içlerinde ve parti yapılarında yaşanan bu tartışma ve değişim taleplerinde daha yüksek sesler çıkacak gibi gözüküyor.
Bu değişim ve dönüşümden toplumun ne kadar umudu var? Öncelikle basına ve sosyal medyaya da yansıdığı kadarıyla toplum partilerden beklediği umudunu kaybetmek istemiyor. Ancak muhalefet partilerinin bu süreçten nasıl yenilendikleri, değişim ve dönüşümü kendi içlerinde nasıl yaşadıkları, ne tür sonuçlar çıkardıklarını da görmek istiyorlar.
Seçime de fazla zamanın kalmadığı dikkate alındığında bu sürecin bir an önce tamamlanması gerekiyor.