Yargısız infazlar arttı

CHP’li Tanrıkulu hazırladığı raporda IŞİD’den kaçarak Türkiye’ye sığınan sivillerin öldürülmesinin yargısız infazları artırdığını savundu. Rapora göre bu Temmuz’da 5, Ağustos’ta ise 6 kişi sınırda öldürüldü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan insan hakları ihlal raporunda, Suriye veya Irak’taki IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye’ye sığınmaya çalışan sivillerin öldürülmesinin yargısız infazların oranını artırdığı savunuldu; Ak Parti’nin IŞİD katliamlarına sessiz kalması eleştirildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

Haziran’da 4 asker intiharı gerçekleşmiştir. Kişi güvenliği bağlamında 56 işkence mağduru olmuş, 1 kişi de gözaltında yaşamını yitirmiştir. Haziran ayında cezaevlerinde 10 kişi işkence 1 kişi de tecavüz mağduru olmuştur.Gezi yıldönümündeki protestolarda 427 kişi gözaltına alınmıştır. Haziran ayı boyunca toplam 666 kişi gözaltına alınmış, 37 kişi yaralanmış ve 14 kişi de tutuklanmıştır. Temmuz’da 5 kişi yargısız infaz sonucu yaşamını yitirirken 5 kişi de yaralanmıştır.Kara mayınlarından dolayı 2 kişi yaralandı,  iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı 123’tür.Temmuz’da 1 asker intiharı yaşanmış, korucu saldırısında ölenlerin sayısı da 2 olmuştur. Aynı ay 129 kişi işkence mağduru olmuştur ki, bunların 115’i cemaat operasyonu dolayısıyla gözaltına alınanların beyanlarına dayanmaktadır.

Temmuz’da 1 kişi sınırda tecavüze uğramıştır.

Cezaevlerinde biri hasta mahpus olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetmiş, 11 kişi de işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır.Ağustos’ta kara mayınlarından dolayı 1 kişi ölmüş, 1 kişi de yaralanmıştır. Nefret suçları/ırkçı saldırılar veya linç girişimlerinden dolayı yaralananların sayısı 17, iş kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısı ise 158 kişidir.Asker intiharları Ağustos ayında da devam etmiş ve iki kişi hayatını kaybetmiştir. Ağustos’ta 20 kişi işkence mağduru olmuş, bir bakım merkezinde de üç kişi tecavüze maruz kalmıştır. Cezaevlerinde Ağustos’ta da 4 hasta mahpus yaşamını yitirmiştir. Ağustos’ta toplantı gösteri hakkını kullanan 82 kişi gözaltına alınmış, müdahaleler sırasında da 26 kişi yaralanmıştır. Ağustos’ta yargısız infaz sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 7 kişi de yaralanmıştır.

Yargısız infazların oranındaki artışın altında ise Suriye veya Irak’taki IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye’ye sığınmaya çalışan sivillerin öldürülmesi yatmaktadır. 2014 içerisinde sınırda gerçekleşen yargısız infazlarda 19 kişi yaşamını yitirmiş, en az 25 kişi de yaralanmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri