VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampusu içerisinde bulunan Yaban Hayatı Koruma Rehabilitasyon ve Araştırma Uygulama Merkezi, doğada yaralanan göçmen kuşları merkezde tedavi ederek, tekrar doğayla buluşturuyor. Tedavisi yapılamayan yaralı hayvanlar ise rehabilite edilip yaşama tutunmaları sağlanıyor. Uygulama Merkezi, 2013 yılı içerisinde 21 yaralı göçmen kuşu tedavi altına alırken, 6 kuş ise tedavileri yapıldıktan sonra tekrar doğaya bırakıldı.
Konuya ilişkin bilgi veren Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, ekip olarak bölgede göçmen kuşları doğada yaralı ve bakımsız bırakmamak için çabaladıklarını ifade etti. Bölgenin Van Gölü havzası üzerinde olması nedeniyle çeşitli hayvanların bulunduğunu dile getiren Aslan, “Biz de bu bölgede yaban hayvanlarının hem korunması hem tedavisi hem de geliştirilmesi için gerekli çalışmaları yapmaktayız. Mesela her sene Erçek Gölü çerçevesinde salgın hastalıkların yayılmasına karşı çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
“Hiçbir göçmen kuş yaralı kalmayacak”
Doğada yaralanan kuşlara yurttaşların haber vermesi sayesinde ulaştıklarını söyleyen Aslan, geçtiğimiz günlerde 2 leyleğin yaralı olduğu ihbarını yurttaşlar tarafından aldıklarını ve tedavi altına aldıklarına ifade etti. “Kendimize, doğada hiçbir göçmen kuş yaralı kalmayacak sözünü verdik” diyen Aslan, şahin, doğan, akbaba, kartal ve baykuş türlerinden yaralı hayvanları tedavi ederek, doğaya bıraktıklarını söyledi. Şu an 3 büyük orman kartalı, bir şahin ve bir de baykuşun tedavi altında olduğunu belirten Aslan, “Bunları da doğaya bırakmak için mevsimlerini bekliyoruz” dedi. Aslan, yaralı hayvan gören yurttaşların kendilerini aramaları çağrısında bulundu.