Salih Yeşil
TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 21 Mart’ta Newroz kutlaması nedeniyle Yusuf D.’yi zırhlı araç içinde darp edip, elleri ve ayaklarını bağlayarak şehir dışında bıraktıkları iddia edilen Lice Emniyet Amiri A. O., H. Ç., İ. A., E. Ö. ve G. B. Yusuf D.’nin fotoğraflı teşhisi sonrası önceki gün gözaltına alındı. Gözaltına alınan polis memurlarının tümü, Yusuf D.’yi zırhlı araca bindirdiklerini kabul ederken, darp, işkence ve yaralayıp, elleri ayakları bağlı şekilde bıraktıkları iddialarını reddetti. Tutuklama istemiyle Lice Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen 5 polisten, İ. A. . A., E. Ö. ve G. B., "kasten silahla ve kamu görevlisinin sahip olduğu nüfus kötüye kullanmak suretiyle yaralama” suçundan dün tutuklandı. A. O. ile H. Ç. ise serbest bırakıldı.
Lice Cumhuriyet Savcılığının A. O. ile H. Ç.nin serbest bırakılmasına üst mahkeme olan Lice Asliye Ceza Mahkemesine itirazda bulundu. Lice Asliye Ceza Mahkemesi, Lice Sulh Ceza Mahkemesinin A. O. ve H. Ç.’nın serbest bırakılması kararını kaldırarak, haklarında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı. Dün akşam gözaltına alınan A. O. ve H. Ç.’nın üst mahkeme olan Asliye Ceza Mahkemesinin kararına rağmen Sulh Ceza Mahkemesi tarafından adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.
Diyarbakır Barosu Başkanı Mehdi Özdemir, üst mahkemenin tutuklamaya yönelik yakalama kararına rağmen Lice Sulh Ceza Mahkemesinin 2 polisi adli kontrol tedbiriyle serbest bırakmasının yetki gaspı olduğunu söyledi. Özdemir, 2 polisin serbest bırakılmasına karşı itirazda bulunacaklarını kaydetti.
Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren de Twitter hesabında, “İtiraz üzerine haklarında Asliye Ceza Mahkemesince tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen 2 polis memuru hukuka aykırı bir şekilde Lice Sulh Ceza Mahkemesince yurtdışı yasağı adli kontrol hükmüyle serbest bırakıldı. Usule ve hukuka aykırı karara itiraz edeceğiz” paylaşımında bulundu.