DİYARBAKIR'da Dicle Nehri üzerindeki tarihi On gözlü Köprüsü'nün iki gözünün toprak ile doldurulup, köprünün gözlerine masa ve sandalye attıkları için tepkiye neden olan işletme sahibi gazetemize konuştu. Yanlış yaptıklarını kabul eden Yüksel Mehmetoğlu, “Evet burada bir yanlışlık yapıldı ama gelin bu yanlışı hep birlikte düzeltelim. Ben tarihi eser katili değilim” dedi.
Diyarbakır’da Mervaniler dönemine ait Dicle Nehri üzerine kurulu tarihi On gözlü Köprü’nün iki gözü geçtiğimiz aylarda çevrede kurulan işletmeler tarafından dolguyla kapatılıp cafeye dönüştürülmüştü. Çıkan haberler üzerine harekete geçen yetkililer geçtiğimiz günlerde kapatılan iki gözü boşalttı. Köprünün her on gözünde Dicle Nehri sularının akması için çalışmalar devam ederken, kentin ve Türkiye’nin gündeminde olan işletme sahibi Tigris Haber’e konuştu.
Yanlış yaptık
Yaklaşık 20 yıldır On gözlü köprü yanında cafe işletmeciliği yaptığını söyleyen Yüksel Mehmetoğlu, “1990’lı yıllarda köprünün gözleri kapalıydı. Bildiğiniz gibi daha önce köprü araç trafiğine açıktı. Daha sonra yeni köprü yapıldıktan sonra araç trafiğine kapatıldı ve müzeye dönüştürülmesi çalışmaları başlatıldı. Hatta o dönem babam da Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak destek verdi. Şimdi bu görmüş olduğunuz Dicle Nehri’de, Ongözlü köprüde hepimizin ortak değeridir. Gelin hep birlikte tarihimize ve suyumuza sahip çıkalım. Evet burada bir yanlışlık yapıldı ama gelin bunu hep birlikte düzeltelim. Biz hafriyat ve moloz dökmedik ve dolgu yapmadık. Sadece çamur olmasın diye çakıl döktük. Tek suçumuz bu. Bu görüntü hepimizi üzüyor” dedi.
Tarihi eser katili değilim
Tarihe herkesten daha fazla sahip çıktığını belirten Mehmetoğlu, “Ben tarihi eser katili değilim. Birileri adam öldürmüşüz gibi muamele ediyor. Oysaki biz burada halkımıza hizmet etmekten başka bir şey yapmıyoruz. Buradan çekilirsek bir aile bile gelemez. Çünkü biz burayı açmadan önce tinerciler, esrarcıların mekanları haline gelmişti. Her gün gasp olayları yaşanıyordu. Bizim gelişimiz ile bunların hiçbiri kalmadı. 10 yıldır ihale mafyası bizimle uğraşıyor. Arazilerimizi almak ve alkolik mekanlara çevirmek için bizimle çok uğraştılar ama vermedik” diye konuştu.
Ali VURANEL/ÖZEL