VİDEO - Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu'dan taban fiyatı yorumu; "Bu şartlarda tarım yapmak mümkün değil”

Diyarbakır merkez Yenişehir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, hükümetin açıkladığı hububat taban fiyatları karşısında çiftçinin artık tarım yapmasının mümkün olmadığını söyledi.

Mahsum RENÇBER

TİGRİS HABER - Dün açıklanan hububat taban fiyatları, çiftçileri hayal kırıklığına uğratırken, ziraat odaları temsilcileri de açıklanan fiyata tepki göstererek, çiftçilerin tarım yapamaz hale geldiğini savundu. Bu kapsamda düzenlediği basın toplantısında konuşan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, açıklanan taban fiyatlar karşısında çiftçilerin tarım yapamaz hale geldiğini söyledi.

"Bir TL'lik zamla çiftçi ekemez, biçemez"

Bugün sabah saatlerinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, 7 Haziran akşamında sesiz bir şekilde hububat taban fiyatlarının bakanlığın internet sitesinde açıklandığını belirterek, "7 Haziran akşam saatlerinde, sessiz sedasız bir şekilde bakanlığın sitesinde açıklanan buğday taban fiyatı, 2024 yılında makarnalık ton başı 10.000 TL, ekmeklik buğday 9.250 TL, arpa 7.250 TL, sadece yüzde 12 gibi komik bir zam ile geçen yıl 2023 yılında TMO taban fiyatı makarnalık buğday 9000 TL, ekmeklik buğday 8.250 TL, arpada ise 7000 TL'ydi. Kilogramda 1 TL zam yapılması, enflasyonist bir ülkede yaşadığımız için buğdayın girdi maliyetleri 1 yılda mazot, yüzde 108, gübre yüzde 45, tohum yüzde 75, işçilik yüzde 100'den fazla artmışken, elektrik maliyetleri sadece buğdaya verilen 1 TL'lik zam, çiftçinin ekemez biçemez anlamına geldiğinin açık bir göstergesidir" dedi.

Geçmiş yıllarda,1 kilogram buğday karşılığında alınan mazot ile günümüzde alınan mazotu karşılaştıran İskenderoğlu, şunları söyledi:

"1990'lı yıllarda 1 kilogram buğday satarak, 1.25 litre mazot alan çiftçimiz, şu anda 5 kg buğday satıp 1 litre mazot alabiliyor. Çiftçilerimiz 1 kg buğday satıp 4 kg gübre alabiliyordu, şu anda 1.5 kilo buğday satıp 1 kilo gübre alabiliyor. Çiftçiye verilen destek bir yıl sonra ancak ödenebiliyor. Çiftçinin almış olduğu destek, enflasyon karşısında resmen eriyor. Desteklemelerin hemen hasattan sonra aynı yıl içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir bir tarım politikası için stratejisi hükümet tarafından açıklanmalı ve girdi maliyetlerin tamamı sübvanse edilmeli. Çiftçilerimizin geçen yıl bu zamanda Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanmış oldukları krediler, yüzde 6 ve yüzde 7.5 arasında, bitkisel üretim yüzde 9.75 ile traktör kredisi kullanabiliyorken, şu anda bitkisel üretimde yüzde 28, traktör ve ekipmanda ise yüzde 32 oranında kredi kullanmaktadırlar. Bu şartlar altında çiftçilerimizin sürdürülebilir bir tarım yapması mümkün değildir."

"Savaş politikalarından vazgeçin"

Toplantı devam ederken, odaya gelen DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya da, hububat taban fiyatıyla ilgili kısa bir konuşma yaparak, "Bu son açıklanan rakamla çiftçiye, 'üretim yapma' diyorlar. İktidarın politikalarından dolayı bu kadar verimli bir toprağa sahipken, buğdayı dışarıdan alıyoruz. Derhal bu rakamların revize edilip, çiftçiye destek olunması lazım. Ülkenin geldiği durum çok kötü. Bunun bedelini çiftçiler ödüyor. Buradan iktidara, savaş politikalardan vazgeçin, çiftçiyi ve emekçiyi destekleyen politikalar geliştirin çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri