Özel Haber/ Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER - Birçok el sanatları dalında eğitim veren Kayapınar Girişimci Kadın Kooperatifinde kurslara katılan kadınlar kazandıkları el becerilerini üretime dönüştürüyorlar.
Kurslara katılan kadınların ürettikleri objelerin büyük bir kısmı atık malzemelerden yapılıyor. Eskiyen ve o haliyle kullanılamaz durumda olan bazı kullanım eşyalarını; sanatsal tarzla işleyerek birbirinden güzel süs eşyalarına ve objelere dönüştürüyorlar.
Kursiyerlerin yeniden kullanıma soktukları bu atık malzemeleri satarak ya da kullanarak ev ekonomisine bir katkı sunmuş oluyorlar. Satışlarından elde ettikleri gelir, ev ekonomisine katkıları, kendilerine olan özgüvenleri geliştiriyor. Bu değişimi kendileri de yaptığımız söyleşilerde dile getiriyorlar.
‘Ev stresinden uzaklaşıyorlar’
Deri üzerine kurs veren usta öğreticilerden Asuman Karakaş kursiyerlerine ne tür eğitim verdiklerini ve onlarda nasıl bir değişim olduğunu şöyle dile getiriyor;
“Kursiyerlerimize saracı ( deri işlemeciliği) ve el sanatları üzerine eğitim veriyoruz. Ayrıca öğrencilerimize tel kırma, takı, örgü, kâğıt rölyef üzerine çalışıyoruz. Burada yaptıklarımızı Sur’da bir satış yerimiz var orada satılıyor. Öğrencimize bir katkı da oluyor.
Öğrencilerimiz buraya geldiklerinde önceleri çekiniyorlardı. Ev ortamından çıkıp buraya geldiklerinde bir sosyalleşme ve ev stresinden uzaklaştıkları için rahatlama oluyor. Terapi gibi bir ortam oluyor.”
Kursiyerlerden Ayhan Yeldoğan; “Ev hanımıyım. Bu kurs bize çok şey kattı. Özgüven olsun, girişkenlik olsun, arkadaşlık olsun bizim için terapi oluyor. İlk geldiğimde evden karşı çıkan olmadı. Bana destek de oldular. Eşim de git evde kalma biraz açılırsın diyor.
Kursa gelmeden önce becerim vardı ama yol gösteren yoktu. Deri hiç bilmiyordum. Çantalarda geri dönüşüm yapıyorum.
‘Sosyal ve iç dünyama yansıdı’
Kursiyer Emine Yılmaz;” Ev hanımıyım. Daha önce elime şiş, tığ gibi hiçbir şey almamıştım. Sosyal ve iç dünyama çok yansıdı. Çok severek geliyorum. Bence evde oturan her bayanın germesi gerekiyor. Çünkü özgüvenli oluş evde çocuklara bile yansıyor. Sürekli evde ev işleri çocuklar derken insanın kendine vakit ayırmadığını hissediyorsun. Buraya gelerek en azından bir iki saat de olsa vakti kendinle geçiriyorsun. Daha önce evde yeteneğimin farkında değildim. Buraya gelince elimden bir şeylerin çıktığını fark ettim. “
Kâğıttan Üç Boyutlu Rölyefler
Kâğıttan üç boyutlu rölyefler yapan atölyede birbirinden farklı ve ilgi çekici tablolar üretiyorlar. Kursiyerlerine ders veren usta öğreticilerden Ayşe Gürcan; “Üç boyutlu kağıt buradaki amacımız daha çok aile ev hanımlarına yönelik evdeki aktivitelerinden arta kalan zamanlarında burada sosyal yönden geliştirmeleri yanında bir meslek de ediniyorlar. El yatkınlıkları gelişiyor. Burada öğrendikten sonra evde de çalışarak ekonomilerine katkıda bulunabiliyorlar.”
‘Kazandığımda özgüvenim arttı’
Kursiyerlerden Yaşıyan Üstün’de el becerisi kazandıktan sonra kendisindeki değişim ve dönüşümü şöyle dile getiriyor;
“Lise mezunuyum 63 yaşındayım. Evde daha çok örgü, nakış, el işleri ile uğraşıyorum. Geri kalan zamanımı değerlendirmek için araştırdım ve buraya geldim. Güzel şeyler öğrendim. Önceleri kâğıt rölyef hakkında hiçbir bilgim yoktu.
Evdeki durumumuz rutindi. Buraya geliyor ve daha değişik şeyler öğreniyoruz. Mutluyum, evdeki sorun ve stresten uzak kalıyorum. Kendi paramı kazandığım zaman daha özgürce harcıyorum. Diğer şekilde eşimin eline bakıyorum. Şimdi kazandığımda daha bir özgüvenim artıyor.” Diyor.