TİGRİS HABER- Diyarbakır Tarımsal Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Atik ve Meya Tohum Yöneticisi Nihat Devrim Çelik’in Karacağ bölgesinde yaptıkları arge çalışmaları sonuç verdi. İkilinin yaptığı çalışmalar ile Türkiye’nin en kaliteli buğday tohumu üretildi. Üretilen Tohuma da ‘Atik’ adı verildi. Karacadağ bölgesinde, buğdayın ilk ıslah edildiği bölgede 7 yıldır arge çalışmaları yapan Meya Tohum şimdiye kadar bine yakın tohum üzerinde çalışma yapıp, 3 buğday bir arpa ve birde mercimek çeşidinin tescilini aldı.
Mehmet Atik
Verimi 2 katına çıkardık
Tarımsal Sanayi İş İnsanları Başkanı Mehmet Atik, yaptıkları çalışmalar sayesinde tohumda verimliliğin 2 kat arttığını dile getirdi. Atik, “Bu bölge Dünyanın ilk tohum ilk buğdayının ekildiği Mezopotamya bölgesidir. Nihat Devrim Çelik ile beraber 2015 yılından beri saha çalışmalarını yapıyoruz. Daha önce arazide 200-300 kilo alırken şuan 700-800 kilolara çıktı. Biz sadece tohumla ilgili değil, bölgeye nasıl faydalı oluruz, nasıl hizmet ederiz gibi konularda da çalışmalar içerisindeyiz. Arazi azalıyor, bizim arazilerimize sahip çıkmamız lazım, betonlaştırmamamız lazım.”
Uzun ömürlü tohum
Atik aynı zamanda ürettikleri tohumun hem daha verimli hem de daha uzun ömürlü olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi, “İsrail tohum yapıyor, örnek domates, karpuz tohumu gidip alıyoruz, ekiyoruz, bir sonraki sene tohum alamıyoruz o üründen. Ama bizim tohumlarımız hem doğal hem de 5-6 yıl kaliteli tohum ve verim alabiliyorsun.”
Giderler geçen yılla aynı değil
Bu sene buğday fiyatlarını iyi olduğunu ancak girdi maliyetlerini geçen seneye göre hesaplanması, bu seneki fiyatı kurtarmadığını belirten Atik, “Şuan piyasada buğdayın tonu 7 bin 500 TL. Ama bu senenin girdileri geçen senenin fiyatları ile olduğu için iyidir. Ama bu sene o buğdayı ekersen 8 bin TL de bizi kurtarmaz. Ben bir çiftçi olarak ne kadar ekim yapsam da ekmeğe herkesin ihtiyacı var ve ucuz olması lazım.” dedi.
Atik tohumumuz 1. Oldu
Yaptıkları çalışmalarla ilgili konuşan Meya Tohum Yöneticisi Nihat Devrim Çelik, şunları söyledi, “Biz burada 2015 yılından beri tarımsal araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunuyoruz. Burası Karacadağ’ın eteği, ilk buğdayın ıslah edildiği yer. 2015 yılından beri ortalama bin çeşit ekilerek denemeleri yapılıyor. Bunların içerisinde geçen sene Meya 1 dediğimiz Atik buğday çeşidimiz, Türkiye de tohum tescil sertifikasyon merkezinin yaptığı denemeler içerisinde birinci oldu. Bu yılda biz bu tohumumuzu çiftçilerimize verdik, çiftçilerimizden iyi sonuçlar alıyoruz. Bu çeşidimiz çiftçilerimizden aldığımız izlenimlere göre dönüm başına 800 kilogram aldık. Bu yıl birde yarı kurak bir yıldı böyle bir yılda 800 kilogram almak bizim de çiftçimizin de yüzünü güldürdü. Bölgemizde normalde sulu arazilerde 650 ile 700 kilogram arasında değişir, kuru arazilerde 350 450 kilogram verim alınırken, bizim bu atik çeşidimiz şimdiye kadar Silvan Çınar ve Bismil bölgelerinde iyi koşullar da yetiştirilirse 800 kilograma kadar verim alınır.” (Haber Mahsum Rençber)