Sait Bayram – Haber
Mevlüt Bağırmaz - Kamera
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, seçim arifesindeki kent merkezinde hızla devam eden kaçak yapılaşmaya dikkat çekmek için Diyarbakır Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binasında basın açıklaması yaptı. TMMOB Koordinasyon Kurulu adına konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eş Başkanı Berivan Yaşar, merkez Bağlar ilçesi Turgut Özal Bulvarı'nda kaçak inşaat tespit edildiğini, bunu Bağlar Belediyesi'ne defalarca bildirmelerine rağmen, herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.
Ada ve parsel numarasıyla bildirim
Bağlar İlçesi Turgut Özal Bulvarı'da ada ve parsel numarası verdikleri kaçak yapının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binasının hemen karşısında yapıldığına dikkat çeken İMO Başkanı Yaşar, "Diyarbakır'da Bağlar İlçesinin Kaynartepe Mahallesi'nde, Turgut Özal Bulvarı'nda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü karşısında, 975 ada 272 nolu parselde ile 975 ada 274 parsellerde inşaat çalışması yapıldığı tespit edilmiştir. Çeşitli tarihlerde Bağlar Belediyesi'ne bu yapılarla ilgili ihbarda bulunulmasına rağmen kaçak yapı statüsünde olan bu yapılara yasal müdahalede bulunulmamıştır. TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu olarak, bu vahim durumu kamuoyuna duyurarak yetkililerin bir an önce harekete geçmesini talep ediyoruz" dedi.
"Yetkililerin haberi olmadığına inanmak mümkün değil"
“Birden fazla kaçak yapının inşaatının devam etmesine rağmen, bu kaçak yapıdan yetkililerin bihaber olduğuna inanmak akla muhaldir diyen Berivan Yaşar, “Aynı şekilde çevre ve şehircilik İl Müdürlüğünün karşısında yapılması, tam şehir merkezinde olması, hemen her gün hepimizin önünden geçtiğimiz yol güzergâhı olmasına rağmen bu yapılara göz yumulması, göz ardı edilmesi ve denetimden kaçırılması, yetkililerin ihmali veya bilgisizliğiyle açıklanamaz. Bu konuda yapılan açık ihlallerin uzun süre boyunca göz ardı edilmiş olması, sorunun ciddiyetini ve yetkililerin sorumluluklarını daha da artırmaktadır. Yapılar için düzenlenmiş bir inşaat ruhsatı olmadığı gibi fen ve sanat kurallarına uygun bir şekilde yapılmış mimari ve statik projeler olup olmadığı da belirsizdir. Yapımı üstlenen inşaat firması tarafından hazırlatılmış mimari ve statik projeler, ilgili idare tarafından incelenmeyip denetlenmediği için bu projeler varsa dahi hukuken ve teknik olarak yok hükmündedir" diye konuştu.
Kaçak yapının dere yatağı üzerinde
İnşaat alanında yaptıkları incelemede, kaçak yapının bir dere yatağı üzerinde yapıldığını tespit ettiklerine işaret eden Yaşar, "Ayrıca yapılan incelemeler neticesinde bu kaçak yapıların yaklaşık 500 metre kuzey batısında 6 Şubat depreminde yıkılan Cengizler Apartmanının temel kazısı ve mevcut kaçak yapıların temel kazısından anlaşıldığı üzere temelde bulunan çakıl ve blok tanelerinin yarı yuvarlak olduğu, bu çakıl ve blokların bir akarsu ile taşınarak buraya geldiği ve buranın bir dere yatağı olduğu anlaşılmıştır. Dere yatağı üzerinde yapılan yapıların risk teşkil ettiği, olası bir depremde yapının zarar görme olasılığının yüksek olduğu bilinmektedir. Şayet yapı yapılmak zorunda kalınırsa bile gerekli zemin iyileştirme tekniklerinin (fore kazık, enjeksiyon, jet grout vb.) gerekli mühendislik hesaplamaları yapılması sonrası projeye bağlı iyileştirme tekniği kullanıldıktan sonra yapı inşaa edilmelidir" şeklinde konuştu.
"Denetimsiz, statik projesi olmayan inşaatların sayısı arttı"
Deprem ve sonrasında yıkılan binaların yerine denetimsiz, statik projesi olmayan binaların yapılmaya başlandığına dikkat çeken Yaşar, şunları söyledi:
"Özellikle Bağlar İlçesi olmak üzere Diyarbakır'ın birçok yerinde depremden ötürü yıkılan ya da orta ve ağır hasar aldığı için maliklerin yıktıkları binaların yerine denetimsiz, projesiz, zemin etüdü ve statik projesi olmayan binalar yapılmaya başlandı. İlerleyen süreçte olası bir depremde yine acı sonuçlarla karşı karşıya geleceğiz gibi görünüyor. Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen özellikle ilçelerde bu yeni yapılan yapılar üzerinde herhangi bir denetim yapılmadı. Şehir merkezindeki bağlar ilçesinde şu anda kaçak yapıların önüne geçilemiyor. Bu yapılar, ilerleyen süreçte çok büyük sorunlar çıkaracaktır. Bağlar Belediyesi'nin bu kaçak inşaatlara göz yumması ve müdahale etmemesi, hukukun üstünlüğüne ve kentsel planlamaya olan saygının zedelenmesine neden olmaktadır. Kamu kaynaklarının ve doğal alanların korunması, belediyelerin öncelikli sorumlulukları arasındadır ve bu sorumluluğun ihmal edilmesi kabul edilemez."