Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde bulunan tarihi Zerzavan Kalesi yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerle adını dünyaya duyurmaya devam ediyor.
Kaleye dünyanın her yerinden ziyaretçi akını sürüyor.
Doğu Roma İmparatorluğu’nun son kalesi olan Zerzevan’ın bugünkü konukları ise Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi oldu. Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk, Ticaret Odası Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Nevin İl, Kadri Kazmacı, meclis üyesi Abidin Kakdaş, Genel Sekreter Ferdani Gökdere’nin yanı sıra çok sayıda iş insanı katıldı. Ticaret odası heyetine Dicle Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Aytaç Coşkun’da eşlik etti. Çoşkun heyete ayrıca rehberlikte etti.
Kaya: Bölge insanı gelip görmeli
Ziyaret sırasında Ticaret Odası Başkanı bir konuşma yaptı. Kaya, “Buraya gelen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bugün burada Diyarbakır Ticaret Odası Meclisi, Kadın Meclisi ve Yüksek İstişare Kurulu üyeleriyle birlikte dünyanın merkezi sayılan ve Zerzevan’a gezi ziyaretinde bulunduk. Tabi kimimiz ilk defa geliyor, kimimiz daha önce de ziyarete bulundular. Tabi biz dünyanın merkezi diyoruz, bu mekanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz burada görüyoruz. Diyarbakır ve bölge insanı olarak bizim görevimiz bu tür yerlere gelip bunları birer elçi gibi dünyaya anlatmak lazım. İnsanların gelip buraları görmeleri için bizlerinde bir şey yapması gerekir. Bu nedenle öncelikle bölge insanının gelip burayı ziyaret etmesinin önemli olduğunu, burada gördüklerini paylaşmasını istiyoruz. Bizim oda olarak bu geziyi ve ziyareti yapmamızdaki temel gaye buydu. Tabi buradan sürekli ifade ediyoruz, bölgemizin ve kentimizin en önemli sanayi tesis olarak ifada etsek bu turizmdir. Gerçekten bacasız sanayi tesisidir. Çünkü 10 bin yıllık kentten, 30-40 medeniyetten söz ettiğimiz bir coğrafyadan söz ediyoruz. Hepsinin kalıntıları en sağlam en canlı şekilde buralarda duruyor. Bizim görevimiz bunlara sahip çıkmak, burayla ilgili farkındalık yaratmak, ayrıca buranın da bir an önce gün yüzüne çıkmasını sağlayacak şekilde girişimlerde bulunarak katkı sağlamalıyız. Bunu yaparken kamu kurum ve yerel yönetimlerden katkı sunmalarıyla ilgili girişimlerde bulunmalıyız. Bunun ortaya çıkmasında çok değerli Dicle Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Aytaç Coşkun hocamız büyük emekler veriyor. Hem bir arkeolog gibi çalışarak hem bir tur rehberi gibi çok iyi bir şekilde burayı tanıtıyor. DTSO olarak Zerzevan ve Diyarbakır’ın birçok tarihi yapısının doğru bir şekilde ortaya çıkması ve insanlık tarihine sunulması için maddi manevi her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.