Mevlüt Bağırmaz
TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde bulunan Ocak Sokağı ‘Aşefçiler çarşısı’ olarak biliniyor. Birkaç yıl önce yenileme çalışmaları yapıldı, ancak üstünkörü olduğu için sorunlar çözülemedi. Özellikle yağmur ve kış koşullarında son derece kullanışsız hakle gelen çarşıda, yeniden çalışma yapılması gerektiğini ifade eden esnaflar, çarşıya sahip çıkmanın hem 70 yıllık tarihe hem de geleneklere saygı anlamına geleceğini ifade etti.
Tigris haber olarak tarihi çarşı’nın esnafı ile görüştük, sorunlarını dinledik. Esnaflar, tarihi çarşının unutulduğunu belirtirken, çarşının hem tarihinden hem de sorunlarından bahsetti.
‘’Aşefçiler’’ çarşısının esnafları tarafından sözcü olarak belirlenen Ali Bingöl, çarşının tarihini şöyle anlattı: “Aşefçiler çarşısı ismini eskiden Sur içinde oturan kadınlar, Hevsel bahçesine sabahın erken saatlerinde giderlerdi. Oradan reyhan, roka, maydanoz, domates, salatalık gibi tüm yeşillik sebzeleri toplarlardı. Getirip bu sokakta satarlardı. O yüzden adı Aşefçiler çarşısı olarak kalmış. ‘Aşef’ ismi Kürtçeden geliyor. Kürtçede tarlaya gidip sebze toplamaya ‘Aşef’ deniliyor.
Yağış hayatı durduruyor
Aşefçiler çarşısının en az 70 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Bingöl, şunları anlattı;
“Yıllardır burada çatı dahi yok. Esnafların kendi aralarında aldığı çadırlar ile yaptırdığı ufak çatılarla çarşıyı, kendi kendimize kış aylarındaki olumsuz havalardan korunmaya çalışıyoruz. Yağmur yağdığında ya da kar yağdığında hem müşteri alışveriş yapmakta zorlanıyor hem de esnafımız işini yapmakta zorlanıyor’’ diyerek tarihi çarşının sorunlarını anlattı.
‘’Yetkililer, sorunlarımızla ilgilensinler’’
Tarihi çarşının her kesime hitap ettiğini belirten Bingöl, “Aşefçiler çarşısı zenginiyle fakiriyle her kesimin alışverişe geldiği bir çarşıdır. Aynı zamanda onlarca esnafın geçimini sağladığı bir çarşıdır. Ancak, Restorasyon ve yerinde yenilenmeye ihtiyacı vardır. Biz daha önce muhtarımız aracılığıyla il valiliğimize dilekçeyle onarım talebimizi ilettik. Ancak herhangi bir değişiklik olmadı. Talebimizi sizin aracılığınızla yinelemek istiyoruz.Hem Diyarbakır valiliğimizden hem de Diyarbakır İl Kültür müdürlüğümüzden, Ticaret ve Sanayi Odasından talebimiz şudur ki; Çarşımız daha modern hale getirilebilir.Daha iyi şartlar altında burada alışveriş yapılabilir. Yetkililerden ricamız bu sorunlarımızla ilgilenip çarşımızı daha güzel bir hale getirsinler. Bu sayede hem yerli hem yabancı turistlerin gezebileceği, görmek isteyeceği bir çarşımız olmuş olur’’ dedi.
Esnaflardan Abdülselam Düz, çarşının yenilenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Turistlerin ve yerli halkın rahatça alışveriş yapmaları için yenileme şart’’ diye ifade etti.