VİDEO - Suriyeli çocuklar önce hikâyelerini yazdılar sonra da resmettiler

Suriyeli çocuklarla atölye çalışmalarını yürüten resim öğretmeni Semra Erdinç;” Onların yüreklerine dokunacak bir şey yapmam gerektiğini hissettim” dedi.

Özel Haber / Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Resim öğretmeni Semra Erdinç, Suriyeli çocuklarla yaptığı çalışmalarla ilgili duygularını Tigris Habere anlattı.

Lotus Genç Alan Derneği bünyesinde Suriyeli çocuklarla resim atölyesinde, rehabilite amaçlı yürütülen sanat çalışmasında, çocuklar önce hikâyelerini yazdılar, sonra da yaptıkları resimleri İskender Paşa Konağında sergilediler.

Suriyeli çocuklarla atölye çalışmalarını yürüten resim öğretmeni Semra Erdinç;” Onların yüreklerine dokunacak bir şey yapmam gerektiğini hissettim” dedi ve Suriyeli çocuklarla ilgili çalışma serüvenini şöyle anlattı;

‘Duygusal anlar yaşayacağımı tahmin etmemiştim’

“Bu çalışmaya başlarken bu kadar duygusal anlar yaşayacağımı tahmin etmiyordum. Öncelikle çocukların sesine ses olmak için ne yapabilirim diye düşündüm. Onlarla sadece bir resim yapıp projeyi bitirmek istemedim. Yaklaşık bir buçuk aylık sanat atölye çalışmasının sonucunda çocuklarla onların duygularını ifade edecek bir konsept belirleyerek o şekilde bir çalışma yaptım.

“Ben de kendilerini ifade etmeleri için bir konsept hazırladım. Öncelikle bu projeye başlarken kendilerini en iyi şekilde nasıl ifade edebilir diye zemin yaratmaya, resim anlamında da teknik destek olmaya çalıştım. Savaş olmadan önce topraklarından ayrılınca yanlarında taşıyamadıkları, ya da ondan ayrılmak istemedikleri eşya ya da bir mekânı resmetmelerini istedim. Bununla ilgili önce çocukların kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri için kompozisyon yazdım. Çocuklara kompozisyon yazdırdıktan sonra eve götürüp bunları okudum. Gerçekten çok etkilendim. Bu kadar beni etkileyecek hikâyelerin olduğunu tahmin edemedim. Bazıları tam olarak Türkçe yazamasa da birçoğu rahat yazabildi. Sergide çocukların yazdıkları kompozisyonlara da yer verdim.

“Sadece teknik destek verdiğini, konu seçiminin tamamen öğrencilere ait olduğunu söyleyerek; çalışmanın göç etmek zorunda kalan çocukların hafızalarında yer eden bir nesne ya da onların yaşamlarında nasıl derin izler bıraktığını göstermekti.

Önce kompozisyonunu yazdılar, sonra resmettiler

Bu konseptimiz çocuklar Suriye’den ayrılınca yanlarında taşıyamadıkları ya da akıllarında kalan son anı resmetmeleri üzerine öncelikle bir kompozisyon yazdırdım. Zaten el yazmalarıyla olan kompozisyonları sergiye de kattım. Çocuklar yazıyı yazarken çok duygulandılar. Ben de onlarla birlikte duygulandım. Sonra bunu resme çevirdik.”

Dikkatimi çeken hikâyelerden biri savaş çıktığı zaman bir öğrencimin kaplumbağası varmış, daha sonra tekrar geri döndüğünde tanıyabilmek ve bulabilmek için kaplumbağanın üstünü boyuyor. Çocuğun oradaki duyguları, o masumiyeti, hala geri dönme ümidi. Açıkçası bu hikâye beni çok etkiledi.

SAVAŞLAR EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

Savaş en başta çocukları etkiliyor. Onlarda büyük travmalar yaratıyor. Bu çalışmayı yaparken çok basit bir çalışma yapacağımı düşündüm ama bu çalışmadan çok büyük hikâyeler doğabileceğini tahmin edememiştim. Açıkçası sanat yaparken en büyük adımı bizim yaralarımızdan ortaya çıkmasını gördüm. Çocuklarında bunu ilerde travma olarak değil sanata çevirerek onlara farklı bir bakış açısı ve farkındalık yaratmak üzerine bir çalışma yapmış olduk.

Resimle kendilerini ifade ettiler

Çocuklar bu sergiyle hem kendilerini ifade ettiler hem de sergiye gelenlere kendilerini anlatmaya çalıştılar. Onlar da kendilerine karşı bir farkındalık yaratmış oldular. Çocuklarla ilk tanışmamda o kadar utangaç ve içe kapanık çocuklardı. Şimdi de eminim onların hayatı boyunca unutamayacakları anlar ve hayatını değiştirecek bir çalışma olduğunu düşünüyorum.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kültür-sanat Haberleri