VİDEO - Sur mağdurları kuraya tepkili

Diyarbakır Sur’da yeni yapılan evlerin kura çekimi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde yapıldı. Kura çekimini onaylamadıklarını belirten ve açıklama yapmak isteyen Sur mağdurlarına ise izin verilmedi. Polisin dağılın uyarısı üzerine Sur mağdurları açıklama yapamadan alandan ayrıldı.

Haber: Yılmaz YİGİTLER

Diyarbakır’ın Suriçi ilçesinin yasaklı mahallelerinde bir zamanlar evleri olan Sur mağdurları evlerinin yerinde ev isterken, kendilerine Alipaşa ve Lalebey mahallerinde yapılan evlerin kurasına katılmak zorunda bırakılmalarına ise tepki gösterdiler. 

Diyarbakır’ın Suriçi ilçesinin Cevatpaşa, Dabanoğlu, Savaş, Özdemir, Hasırlı, Cemal Yılmaz mahallelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan konutlara ilişkin hak sahiplerine yönelik çalışmalar devam ediyor.

Sur mağdurlarıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün uzlaşma görüşmeleri safhasında talepte bulunan hak sahiplerinden kendi parselinde konut yapılmayanlar için ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inşası devam eden veya biten konutların yer aldığı altı mahallede (Cevatpaşa, Dabanoglu, Savas. Ozdemir, Hasırlı, Cemal Yılmaz) 161 adet. Alipaşa - Lalebey Mahallerinde ise 265 Adet olmak üzere toplam 426 konutun noter huzurunda kura çekimi yapıldı. Pandemi süreci nedeniyle noter kura çekimi Suriçi’nde bulunan 15 mahalle muhtarının katlımı ile gerçekleşti.

Diyarbakır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapılan kura çekimlerine Sur mağdurları katılmazken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü karşısında toplanan Sur mağdurları basın açıklaması yapmak istedi. Sur mağdurlarının basın açıklaması yapmasına güvenlik güçleri, izin çıkmadığı gerekçesiyle müsaade etmezken, Sur mağdurları açıklama yapamadan dağıldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde kura çekimine tepki göstermek için toplanan Sur mağdurlarından Kasım Şenol, Tigris Haber’e konuştu.

‘Bizi neden kendi mahallemizden alıp başka bir yere veriyorlar?’

Sur’da yapımı tamamlanan evler için çekilen kura işlemini tasvip etmediklerini belirten Sur mağduru Kasım Şenol, şöyle konuştu: “Bu kurayı tasvip etmiyoruz. Muhtar kardeşlerimizin de kuraya katılmalarını tasvip etmiyoruz. Bizim rızamız değildir. Çünkü biz kuraya tabi olan bir işlem içerisinde değiliz. Alipaşa, Lalebey ile bizim işimiz yoktur. Bizim aramızda 3-4 kilometre bir mesafe vardır. Bizi neden kendi mahallemizden alıp başka bir yere veriyorlar? Bunu benimsemiyoruz, tasvip etmiyoruz. Onun için burada görüş ve düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.”

‘Bizi başka mahallelere göndermeleri hukuki değil’

Sur’da tapularının olduğu alanda ev istediklerini belirten Şenol, şunları söyledi: “Herkesin tapu yerleri bellidir. Alanları, parsel yerleri bellidir. On metre ileri geri olabilir. Fakat kura ile sağa sola, başka mahallelere göndermeleri hukuki değildir. Bizim böyle bir anlaşmamız, sözleşmemiz yoktur, söz konusu değildir.”

‘Mağduriyetimizin giderilmesi için Sayın Valimizden beklentilerimiz var’

Yıllardır mağduriyet yaşadıklarını ifade eden Şenol, sorunlarının çözümü için Vali Münir Karaloğlu ile görüşmek istediklerini belirterek, “Bizim bir isteğimiz vardır. Yeni gelen valimizden istek ve talebimiz vardır. Sayın Valimiz ile Sur mağdurları olarak görüşmek istiyoruz. Bizi dinlesinler, bizi ağırlasınlar. Sayın valimizle tanışmak istiyoruz. Onun bir çayını içmek istiyoruz. Biz 5 yıldan beri kirada oturuyoruz. Suyumuz, elektriğimiz, doğalgazımız, kiramız ödenmiyor. Sosyal yardım kesilmiştir. 2 yıla yakın mağduriyetimiz söz konusudur. Mağduriyetimizin giderilmesi için Sayın Valimizden beklentilerimiz vardır. Sayın Valimiz bizim elimizden tutun, biz mağduruz, terör mağduruyuz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Diyarbakır Haberleri